Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)

czekoladowe z kremem mlecznym, ciasto czekoladowe z kremem, krem mleczny, tort czekoladowy, tort czekoladowy z malinami, zdrowy tort,


Czas na późne i słodziutkie maliny!
Pyszne zdrowe, treściwe ciasto czekoladowe z kremem mlecznym. Ciasto przypomina w strukturze brownies, a to dlatego, że jest na bazie ciecierzycy 🙂
Krem śmietankowy słodzony ksylitolem z dodatkiem płatków kukurydzianych jest przepyszny!
Cały torcik jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze. Niewiele też w nim węglowodanów, więc wpasowuje się w żywienie paleo 😉
Gorąco polecam!


Ciasto czekoladowe z kremem mlecznym i malinami- bez glutenu, bez białego cukru

– 1 puszka ciecierzycy
– 1 jajko*
– 50 g oleju z pestek winogron
– 100 g daktyli
– 50 ml syropu klonowego
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szkl.mleka (u mnie migdałowe)
– 2/3 szklanki mąki (u mnie ryżowa i migdałowa)
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Wodę zostawić.
Cieciorkę bez zalewy zblendować z daktylami i mlekiem zwykłym albo roślinnym.
Mąki przesiać, wymieszać ze sobą. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Do masy z ciecierzycy dodać olej, jajko albo siemię lniane oraz mąkę. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dorzucić czekoladę i wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
Ciasto ponakłuwać widelcem/wykałaczką i nasączyć wodą z daktyli.
Całkowicie ostudzić.

* w wersji bez jajek – 10g siemienia lnianego zalanego 50 ml wrzątku


Krem mleczny z płatkami kukurydzianymi:

– 300 ml kremówki
– 100 g białej czekolady (u mnie bez cukru)
– 100 g sera kremowego typu philadelphia
– 1/2 szkl. cukru pudru z ksylitolu/erytrytolu
– 1/3  szkl. pokruszonych płatków kukurydzianych

+ maliny

Płatki kukurydziane polecam podprażyć dodatkowo na patelni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej i ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Serek zmiksować z cukrem pudrem zwykłym albo z ksylitolu bądź erytrolu. Do serka dolać czekoladę i ponownie zmiksować.
Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do masy serowej.
Na koniec dosypać pokruszone płatki kukurydziane.

Masę wyłożyć na ciasto czekoladowe, poukładać maliny i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto czekoladowe z kremem mlecznym wymaga schłodzenia, żeby masa stężała, samo ciasto czekoladowe też nabierze smaku 🙂


ciasto czekoladowe z kremem, ciasto z malinami, brownie z kremem i malinami, prosty krem do tortu, krem sernikowy, krem śmietankowy, krem z białą czekoladą, zdrowe ciasto czekoladowe,


ciasto gianduja zdrowe, zdrowe ciasto czekoladowe, wegańskie ciasto czekoladowe, ciasto z ciecierzycy, brownie z ciecierzycy, wilgotne ciasto czekoladowe, zdrowy murzynek, krem śmietankowy, ciasto z płatkami kukurydzianymi,


ciasto czekoladowe z malinami, czekoladowe z kremem mlecznym, tort czekoladowy z kremem, krem śmietankowy, krem do tortu bez cukru, tort bez białego cukru, ciasto z daktylami,


ciasto z kremem śmietankowym, krem z białą czekoladową, zdrowy krem do tortu, ciasto czekoladowe bez nabiału, brownie z ciecierzycy, fit brownies, brownie z syropem klonowym, ciasto z daktylami,
 


prosty tort czekoladowy, zdrowy tort czekoladowy, fit ciasto czekoladowe, fit ciasto z kremem, dietetyczne ciasto czekoladowe, czekoladowiec, wilgotny murzynek, przepis na zdrowe ciasto czekoladowe,


najlepszy tort, najlepszy zdrowy tort, pomysł na prosty torcik, ciasto czekoladowe a la torcik, krem śmietankowy z białą czekoladą, ciasto z malinami, brownie z malinami, brownies z kremem, tort brownie z kremem, zdrowe brownies,

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *