Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)
Czas na późne i słodziutkie maliny!
Pyszne zdrowe, treściwe ciasto czekoladowe z kremem mlecznym. Ciasto przypomina w strukturze brownies, a to dlatego, że jest na bazie ciecierzycy 🙂
Krem śmietankowy słodzony ksylitolem z dodatkiem płatków kukurydzianych jest przepyszny!
Cały torcik jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze. Niewiele też w nim węglowodanów, więc wpasowuje się w żywienie paleo 😉
Gorąco polecam!
Ciasto czekoladowe z kremem mlecznym i malinami- bez glutenu, bez białego cukru
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 jajko*
– 50 g oleju z pestek winogron
– 100 g daktyli
– 50 ml syropu klonowego
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szkl.mleka (u mnie migdałowe)
– 2/3 szklanki mąki (u mnie ryżowa i migdałowa)
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Wodę zostawić.
Cieciorkę bez zalewy zblendować z daktylami i mlekiem zwykłym albo roślinnym.
Mąki przesiać, wymieszać ze sobą. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Do masy z ciecierzycy dodać olej, jajko albo siemię lniane oraz mąkę. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dorzucić czekoladę i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
Ciasto ponakłuwać widelcem/wykałaczką i nasączyć wodą z daktyli.
Całkowicie ostudzić.
* w wersji bez jajek – 10g siemienia lnianego zalanego 50 ml wrzątku
Krem mleczny z płatkami kukurydzianymi:
– 300 ml kremówki
– 100 g białej czekolady (u mnie bez cukru)
– 100 g sera kremowego typu philadelphia
– 1/2 szkl. cukru pudru z ksylitolu/erytrytolu
– 1/3 szkl. pokruszonych płatków kukurydzianych
+ maliny
Płatki kukurydziane polecam podprażyć dodatkowo na patelni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej i ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Serek zmiksować z cukrem pudrem zwykłym albo z ksylitolu bądź erytrolu. Do serka dolać czekoladę i ponownie zmiksować.
Ubitą śmietanę dodawać stopniowo do masy serowej.
Na koniec dosypać pokruszone płatki kukurydziane.
Masę wyłożyć na ciasto czekoladowe, poukładać maliny i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto czekoladowe z kremem mlecznym wymaga schłodzenia, żeby masa stężała, samo ciasto czekoladowe też nabierze smaku 🙂
One Comment
Zuza
ciecierzyca jest świetną bazą do wypieków <3