
PRIMAVIKA dała radę! Pyszne nowości :)
Firma PRIMAVIKA jest znana wielu osobom, zwłaszcza tym na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Osobiście miałam kilka swoich sprawdzonych produktów z tej firmy, po które sięgałam systematycznie, jak na przykład pasta tahini – pycha!
Jestem fanką wszelkiego rodzaju past i pasztetów do kanapek. A w kwestii słodkich kremów- masło orzechowe rządzi!
Tak się złożyło, że miałam okazję przetestować produkty firmy PRIMAVIKA.
W skład paczki wchodziły zarówno produkty obecne w ofercie od dłuższego czasu, jak i nowości, po które ze szczególną chęcią chciałam sięgnąć!
Masła z orzechów ziemnych. W ofercie Primaviki pojawiły się dwie nowe pozycje. Masło orzechowe Firmowe Crunchy oraz Masło Orzechowe z wiórkami kokosowymi. Oprócz tego niezawodny słoik czystego masła orzechowego bez sztucznych dodatków.
Nowa propozycja z wiórkami kokosowymi podbiła moje podniebienie. Ten krem jest cudowny! W składzie znajdziecie cukier, ale też dlatego, że to nie jest czyste masło orzechowe, lecz raczej wegańska wersja kremu na słodko. Gorąco polecam! Do ciast, naleśników, ciasteczek, kanapek. To Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi wprowadzi Was w całkowicie nowy wymiar masła orzechowego 🙂
Masło migdałowe prażone – czy jest ktoś, kto jeszcze nie docenił smaku prażonych orzechów?
Jeśli jeszcze nie, to należy jak najszybciej odkryć ich smak. Wtedy przekonacie się, że prażenie to idealny sposób na wydobycie smaku!
Urzekła mnie kremowość i delikatność masła migdałowego. Ogólnie Primavika robi bardzo dobre masła orzechowe z ciekawymi wariacjami smakowymi, jak na przykład z wiórkami kokosowymi.
Obawiałam się trochę marcepanowego posmaku, za którym nie przepadam, ale śmiało mogę powiedzieć, że marcepanu w tym masełku nie wyczujecie 🙂
Bitki wegetariańskie – idealne, gdy brak czasu na obiad. Nie wszystkie słoikowe gotowce są udane, ale akurat te bitki są bardzo smaczne. Kawałki bitek są konkretne oraz bardzo dobrze doprawione. Sos idealnie do nich pasuje. Wystarczy kawałek chleba, ziemniaki czy kasza… Obiad gotowy! Tutaj Primavika naprawdę zadbała o bardzo smaczny produkt.
Jeśli wybieracie się na wakacje albo w inne miejsce, gdzie na długie gotowanie nie będzie czasu, to słoik Bitek wegetariańskim na pewno się sprawdzi.
Wiadomo jednak, że słoikowe produkty powinny raczej stanowić odskocznię od samodzielnego gotowania. Uwaga jednak dla bezglutenowców, ponieważ w składzie znajdziecie mąkę pszenną.
Skład: woda, cebula, bitki – teksturowane białko sojowe 20%, olej rzepakowy, pulpa pomidorowa 10% (siekane pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy 10%, mąka pszenna, cukier, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście, selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], zioła, sól, hydrolizat białka roślinnego, przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinow, aromat z ekstraktu drożdżowego
Humus naturalny– jestem fanką humusu. Zadziwia mnie czasem fakt, że nawet ten naturalny w zależności od firmy może mieć całkowicie odmienny smak. Zazwyczaj sięgam po wariacje z dodatkami, ale ten naturalny od firmy Primavika jest naprawdę przepyszny. Przyjemna kremowa konsystencja, humus jest gęsty i nie przypomina rzadkiej “papki”. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że ta wersja zagości u mnie na stałe! Wam też polecam wypróbować.
Pasztet pomidorowy z cieciorką– ja osobiście wolę pasty bez pomidorów, ale znalazłam sposób na ten pasztet. Zamiast na kanapkę, dodałam go do sosu pomidorowego i w tym wydaniu sprawdził się całkiem fajnie 🙂
Pasztet koperkowy z cieciorką – smak przepyszny. Coś dla miłośników lekkich koperkowych smaków. Nie tylko na chleb, ale ten pasztet idealnie pasuje do ziemniaków. Plus za niską kaloryczność ( 145 kcal na 100 gramów)
Pasztet warzywny z cieciorką– pasta jes na pewno odżywcza. Osoby uczulone na gluten niestety nie mogą po nią sięgnąć, jak również Ci, którzy nie jedzą soi. Niemniej jednak jeśli lubicie warzywa korzeniowe oraz smak bulionu, to ta pasta Wam zasmakuje. Mnie właśnie przypominała trochę warzywny wywar 🙂
Humus paprykowy– papryka, tahini i cieciorka. Połączenie pyszne i sprawdzone. Konsystencja też jest bardzo przyjemna, bo humus jest zbity.


One Comment
Anonimowy
Primavika trzyma jakość i jest na wege-rynku wiele lat, warto o tym pamiętać, kiedy teraz jest wysyp wege-nowości i często można się niezle naciąć…