
Brownie bez glutenu i cukru – maślane i pomarańczowe
Brownie to niby jedno z prostszych ciast. W moim przypadku jednak musiałam próbować i próbować, żeby zrobić wersję taką, jaką zawsze chciałam otrzymać…Brownie bez glutenu wcale nie różni od wersji z mąką pszenną.
Po pierwsze, brownie musi być wilgotne, nie chcemy żadnego murzynka 😀
Po drugie, nie gdy brownie jest zbite,
Po trzecie, brownie musi rozpływać się w ustach,
Po czwarte, nie może być zapychające
Po piątek, brownie ma być czekoladowe, ale nie może być zbyt intensywne,
Po szóste, brownie musi mieć jakiś zdrowy element 😀
Po siódme, w brownie musi znajdować się jakiś dodatkowy element.
Jeśli Wy też macie podobne wymagania, to gorąco polecam ten przepis. Brownie jest wilgotne, miękkie, delikatne, ale nie zbite, ono po prostu samo się rozpływa. No i do tego jest to brownie bez glutenu.
Nie będziecie się po nim czuć ciężko! Domowa skórka pomarańczowa wspaniale pasuje.
A dzięki użyciu masła klarowanego brownie posiada cudowną maślano-mleczną nutę mimo,a nie ma w nim laktozy!
Masło klarowane, którego użyłam pięknie pachnie. Czuć w nim tę maślaność, której brakuje w niektórych masłach klarowanych. Swoje masełko zakupiłam w sklepie internetowym KUCHNIE ŚWIATA , tak wygląda:
Tymczasem zapraszam po przepis!
Maślano-pomarańczowe brownie bez glutenu:
forma 21×25
– 3 jajka
– 120 g masła klarowanego (Kuchnie Świata)
– 120 g czekolady gorzkiej (u mnie bez cukru)
– 1/3 szkl. kakao
– 50 g miodu/syropu klonowego – można zastąpić jogurtem naturalnym albo roślinnym posłodzonym stewią albo innym słodzikiem
– 130 g erytrytolu
– 1/3 szkl. mąki ryżowej albo np. migdałowej, jaglanej, czy gryczanej
– 1/3 szkl. mąki owsianej
– 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego/śmietankowego albo 2 łyżki odżywki białkowej
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
+ 1 pomarańcza- skórka + sok
+ 20 g miodu/syropu klonowego
+ 1 łyżeczka masła
Skórkę z pomarańczy dwukrotnie zaparzyć. Następnie na patelni umieścić miód albo syrop klonowy, masło oraz sok z pomarańczy. Podgrzać do połączenia składników. Dorzucić skórkę i zwiększyć trochę ogień. Skórkę należy skarmelizować delikatnie. Odstawić do wystudzenia.
60 g czekolady, masło, kakao cukier i ksylitol rozpuścić w rondelku.
Mąki wymieszać ze sobą dodając sól oraz sodę oczyszczoną.
Miód zmiskować z jajkami przez ok. 3 minuty. Wlać ostudzoną mieszankę czekoladową. Dodać ekstrakt waniliowy, drobno posiekaną pozostałą część czekolady oraz skórkę pomarańczową.
Brownie pieczemy w 170 stopniach przez 25 -30 minut. Wierzch powinien się ściąć i uzyskać cienką skorupkę. Środek powinien być mokry, a samo ciasto trochę podrosnąć. Po wyciągnięciu docisnęłam wierzch ciasta łyżką – dzięki temu całość jest zwarta, ale nie zbita.
Ciacho należy odstawić do całkowitego wystudzenia


One Comment
Katarzyna
Same zdrowe produkty 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂
http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/