“Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec
Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! 🙂
Przekładaniec “Pomarańczowy Michałek”– przepis autorski
Ciasto pomarańczowe:
– 1 i 1/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej*
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 jajka
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1/2 szkl. soku z pomarańczy
– 3 łyżki oleju
– 1/3 szkl. cukru trzcinowego albo ksylitolu
– 2/3 szkl. cukru pudru **
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąkę przesiać i dosypać sól oraz proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej dolać sok pomrańczowy i wsypać budyń. Zmiksować.
Następnie do masy dodać mąkę, olej i jogurt. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Spód formy 26×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać mąką albo bułką tartą. Wylać ciasto.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut- do zrumienienia i suchego patyczka.
Ostudzić. Podzielić na pół. Wierzch blatu można trochę zeskrobać na okruchy- przydadzą się do posypania wierzchu.
*w wersji bez glutenu należy dać 2/3 szkl. mąki ryżowej, 1/3 szkl. ziemniaczanej, 1/4 szkl. maki kukurydzianej. Zamiast ryżowej sprawdzi się też kukurydziana i jaglana.
** zastąpiłam tagatozą w pudrze
Kruche ciasto: pomarańczowy michałek
– 70 g jogurtu naturalnego
– 60 g masła
– 80 g mąki owsianej
– 40 g mąki kukurydzianej
– 40 g skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru pudru ( można użyć też słodzika: stewii, ksylitolu, erytrolu)
Masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Schłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut. Przekładaniec Michałkowy
Ciastem wylepić formę – też 26x22cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Ciasto obciążyć groszkiem i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wyciągnąć obciążniki i dopiec do zrumienienia, ok. 15 minut.
Ostudzić. Również delikatnie zeskrobać na okruchy 😉
Krem ciemny:
– 350 g sera naturalnego kremowego
– 150 g michałków klasycznych
– 2 łyżki iudyniu waniliowego
– 2 łyżki kakao
– 1/4 szklanki mleka
Jeśli zależy Wam na bardziej FIT KREMIE!
To zamiast michałków polecam użyć zdrowego kremu czekoladowo-orzechowego albo po prostu sięgnąć po masło z orzechów laskowych wymieszane z kakao, erytrytolem w pudrze i mlekiem w proszku albo odzywką białkową nawet – wtedy już totalnie dietetycznie i zdrowo 😀
Ja bardzo lubię pasty orzechowe od Agnex– na przykład–> Krem z orzechów z laskowych
Ser umieścić w garnku razem z kakao. Podgrzać. Budyń rozpuścić w mleku i dolać do sera. Energicznie wymieszać. Podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, aż zacznie “bulgotać”. Zdjąć z palnika. Do ciepłej masy dodać michałki i wymieszać do rozpuszczenia cukierków. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia.
Krem jasny:pomarańczowy michałek
– 500 g serka kremowego naturalnego ( typu philadelphia)
– 1/2 szklanki cukru pudru**
– 1/2 szklanki mleka w proszku
– naturalny ekstrakt waniliowy
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać ser kremowy i cukier puder. Dobrze zmiksować. Następnie dosypać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. Pomarańczowy michałek
**można użyć stewii, tagatozy, ksylitolu. Nie polecam erytrolu bo krem może się zważyć.
Składanie:
To już ostatni etap do zrobienia ciasta “Pomarańczowy Michałek” 🙂
Na jeden blat ciasta pomarańczowego wyłożyć 2/3 kremu jasnego, na to ciasto kruche i krem ciemny. Przykryć ostatnim blatem ciasta pomarańczowego. Wyłożyć pozostałą część kremu jasnego i oprószyć okruchami z ciasta pomarańczowego i kruchego.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
Ewa
Zapowiada się bardzo ciekawie:) Tylko czy mąka orkiszowa jest tutaj konieczna, czy można ją zastąpić zwykłą tortową?
just_megik
Tortowa pszenna też oczywiście się sprawdzi. Ja w swojej kuchni nie używam zwykłej mąki pszennej, stąd orkiszowa, która ma takie same właściwości jak mąka pszenna 🙂
Ewa
Świetnie:) Dziękuję za szybką odpowiedź:) Lubię tego typu ciacha, więc na pewno będę chciała wypróbować przepis:) Pozdrawiam
just_megik
Nie ma za co 🙂 Ciasto jest naprawdę smaczne, polecam 🙂