Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Jak dorzucić więcej białka do diety wegetariańskiej albo nawet wegańskiej? Do tego ograniczając produkty sojowe….Najlepszym rozwiązaniem są: fasola, soczewica i cieciorka. Ta ostatnia najbardziej przeze mnie lubiana. Dlatego też powstał cudowny pasztet z ciecierzycy. Bogaty w białko i witaminy! Do tego pieczenie w kapuście mocno wzbogaca smak!
Kocham smak pieczonej, smażonej, czy prażonej kapusty. Taki pasztet pieczony w liściach kapusty to całkiem nowe doznanie smakowe. Taka niewinna kapusta, a wykonuje tak wielką robotę! Obiecuję, że się zakochacie!
Pasztet z ciecierzycy z warzywami:
inspiracją na pasztet w liściach kapusty był przepis z bloga Wegan Nerd
– 2 puszki cieciorki ( po odsączeniu powinno być 450-500 gramów)
– 150 g cukinii
– 200 g pieczarek
– 1 cebula czerwona
– 1 cebula zwykła
– 1 marchewka
– 3 jajka
– 1/3 szklanki płatków drożdżowych
– 3 łyżki mąki z cieciorki/ryżowej/owsianej/kukurydzianej
– 2-3 łyżki pestek słonecznika
– 1 łyżka masła klarowanego
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa.
– biała kapusta – mała główka
Cukinię, pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce. Cebule posiekać w kostkę.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę i podgotować chwilę, tak żeby liście można było łatwo oderwać. Wyciągnąć, ostudzić i oddzielić liście.
Ciecierzycę wypłukać i zblendować na gładką masę wraz z jajkami.
Na patelni rozpuścić masło i dorzucić najpierw starte warzywa, a następnie obie cebule. Podsmażyć i ostudzić.
Do ciecierzycy dodać pozostałe składniki wraz z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać.
Formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia. Papier dodatkowo posmarowałam olejem pistacjowym. Na całości ułożyłam liście kapusty – część powinna wystawać ponad formę, ponieważ będziemy pasztet przykrywać. Jeśli macie małe liście, umieszczajcie je obok siebie, tak żeby forma była w całości wyłożona liścmi. Do środka wkładami farsz i przykrywamy kapustą. Lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-60 minut. Jeśli wierzch za bardzo się przypieka to należy go przykryć folią aluminiową. Pasztet wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wycigać z formy.
Podawać dołem do góry, tak żeby było widać cudowną warstwę kapusty!
2 komentarze
mopswkuchni
Ostatnio też eksperymentuję z wege pasztetami. To obłożenie z liści kapusty muszę koniecznie wypróbować 🙂
Olga
U mnie w domu to stały punkt na światecznym stole 😉