Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

pasztet z ciecierzycy, wegetariański pasztet, pasztet bez mięsa, warzywny pasztet, pasztet przepis, domowy warzywny pasztet przepis,



Jak dorzucić więcej białka do diety wegetariańskiej albo nawet wegańskiej? Do tego ograniczając produkty sojowe….Najlepszym rozwiązaniem są: fasola, soczewica i cieciorka. Ta ostatnia najbardziej przeze mnie lubiana. Dlatego też powstał cudowny pasztet z ciecierzycy. Bogaty w białko i witaminy! Do tego pieczenie w kapuście mocno wzbogaca smak!

Kocham smak pieczonej, smażonej, czy  prażonej kapusty. Taki pasztet pieczony w liściach kapusty to całkiem nowe doznanie smakowe. Taka niewinna kapusta, a wykonuje tak wielką robotę! Obiecuję, że się zakochacie!




Pasztet z ciecierzycy z warzywami:

inspiracją na pasztet w liściach kapusty był przepis z bloga Wegan Nerd


– 2 puszki cieciorki ( po odsączeniu powinno być 450-500 gramów)
– 150 g cukinii
– 200 g pieczarek
– 1 cebula czerwona
– 1 cebula zwykła
– 1 marchewka
– 3 jajka
– 1/3 szklanki płatków drożdżowych
– 3 łyżki mąki z cieciorki/ryżowej/owsianej/kukurydzianej
– 2-3 łyżki pestek słonecznika
– 1 łyżka masła klarowanego
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, koperek, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa.
– biała kapusta – mała główka




Cukinię, pieczarki i marchewkę zetrzeć na tarce. Cebule posiekać w kostkę. 
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć kapustę i podgotować chwilę, tak żeby liście można było łatwo oderwać. Wyciągnąć, ostudzić i oddzielić liście.

Ciecierzycę wypłukać i zblendować na gładką masę wraz z jajkami.
Na patelni rozpuścić masło i dorzucić najpierw starte warzywa, a następnie obie cebule. Podsmażyć i ostudzić. 
Do ciecierzycy dodać pozostałe składniki wraz z przyprawami. Całość dokładnie wymieszać.

Formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia. Papier dodatkowo posmarowałam olejem pistacjowym. Na całości ułożyłam liście kapusty – część powinna wystawać ponad formę, ponieważ będziemy pasztet przykrywać. Jeśli macie małe liście, umieszczajcie je obok siebie, tak żeby forma była w całości wyłożona liścmi. Do środka wkładami farsz i przykrywamy kapustą. Lekko smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50-60 minut. Jeśli wierzch za bardzo się przypieka to należy go przykryć folią aluminiową. Pasztet wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero wtedy wycigać z formy. 

Podawać dołem do góry, tak żeby było widać cudowną warstwę kapusty!


Taki pasztet jest cudowny na kanapkę jako alternatywa dla serków czy innych past. Warzywa z piekarnika mają cudowny aromat, to coś innego, niż jałowe warzywa z wody! Te pieczone można jeść i jeść.

Pasztet z ciecierzycy ma świetną konsystencją, jest zbity i się nie rozwarstwia. Można też go podsmażyć na patelni 🙂 Koniecznie do wypróbowania, bo pasztet pieczony w liściach kapusty to kolejne wspaniałe doznanie smakowe!



pasztet z ciecierzycy, ciecierzyca przepisy, pasztet wegetariański, pasztet warzywny, pasztet z cieciorki, obiad z cieciorką, pomysł na ciecierzycę, pasztet przepis




pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorki, pasztet warzywny, pasztet z kapustą,



pasztet z kapustą, pieczona kapusta, pasztet pieczony w liściach kapusty, pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorki,



pasztet warzywny, pasztet wegetariański, pasztet z kapustą, pasztet z ciecierzycą, pasztet proteinowy, pasztet białkowy, warzywny pasztet bogaty w białko,



pasztet z liśćmi kapusty, pasztet pieczony w kapuście, pasztet z ciecierzycy, najlepszy warzywny pasztet, dietetyczny pasztet z warzywami, dietetyczny pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorki przepis, ciecierzyca przepis,
 
Instagram
Pin Share

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *