
Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)
Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja… Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce!
Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy – wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta.
Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe.
Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos!
Kruche ciasto bez glutenu:
– 150 g mąki ryżowej
– 100 g mąki kokosowej
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 100 g mąki owsianej bezglutenowej
– 50 g skrobi kukurydzianej
– 250 g masła klarowanego albo bez laktozy lu oleju kokosowego
– 4 żółtka
– 3 łyżki mleka sojowego
– 40 g miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– szczypta soli
– 2 łyżki ksylitolu/erytrolu
Każdy rodzaj mąki wymieszać ze sobą oraz ksyliotlem/erytrolem. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz miód. Następnie zimny pokruszony olej kokosowy/pokrojone zimne masło i żółtka.
Całość zmiksować albo posiekać nożem, aż powstaną okruchy.
Dolać mleko sojowe. Całość zagnieść. Podzielić na 3 częśći. Jedną część ponownie umieścić w misce, pokruszyć i dodać kakao. Zmiksować, aż kakao rozprowadzone będzie po całości. Zagnieść.
Wszystkie częśći owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Każdy z blatów należy upiec oddzielnie. Rozwałkować, ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia i wysypać groszek albo inne obciążenie. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut, śćiągnąć obciążniki i pieczemy jeszcze 15 minut- do złotego koloru.
Blaty odstawić.
Krem kokosowy (bez laktozy/nabiału):
– 400 ml mleka kokosowego
– 150 ml wody
– 150 ml mleka sojowego (można użyć napoju kokosowego, który nie jest tak gęsty jak mleczko z puszki, chodzi o konsystencję mleka zwykłego)
– 2 budynie śmietankowe
– 50 g wiórków kokosowych
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 50 g oleju kokosowego
– 100 g erytrytolu/ksylitolu + 50 g cukru kokosowego (mój krem jest trochę ciemniejszy właśnie ze względu na cukier kokosowy)
150 ml napoju sojowego/kokosowego + 2 budynie+ 3 żółtka + 3 łyżki mąki kokosowej- razem zmiksować.
400 ml mleczka kokosowego (cała puszka), 150 ml wody oraz cukier umieścić w garnku. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dolewać stopniowo rozpuszczoną mieszankę budyniowo-żółtkową. Na koniec dodać wiórki kokosowe i olej kokosowy. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kilka minut nie zapominając o mieszaniu.
Krem przykryć folią dotykając powierzchni. Odstawić do przestudzenia- masa może być letnia, wtedy blaty szybciej skruszeją.
Mus truskawkowy:
– 250 g dobrego dżemu truskawkowego
– 750 g mrożonych truskawek
– 50 g cukru z prawdziwą wanilią albo ksylitolu/ erytrolu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 250 ml wody
– 4 łyżeczki agaru
Truskawki rozmrozić. Dodać dżem i słodzidło. Całość zblendować.
Umieścić w garnku razem z sokiem z cytryny. Zacząć gotować.
Do 250 ml wody dodać agar i zagotować. Należy chwilę podgotować, przez ok. 2 minuty. Pamiętać o mieszaniu.
Do gorącej masy truskawkowej dolać agar i dobrze zmiksować.
Odstawić, aż trochę ostygnie. Agar szybko tężeje- nawet w temp. pokojowej.
Składanie:
Na jasny kruchy spód wylać mus truskawkowy. Przykryć ciastem kruchym kakaowym. Następnie krem kokosowy i ostatni blat ciasta jasnego. Polałam ciasto domową polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa- nie pamiętam dokładnych proporcji, ale użyłam kakao, oleju kokosowego, trochę miodu i erytrolu oraz trochę mleka sojowego 🙂



2 komentarze
Kinga
Świetny pomysł! 🙂
Weronika
Wygląda bardzo apetycznie 😉