Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabia艂u) ;)

Nie wiem, czy Wy te偶 tak macie, ale ja cz臋sto komponuj臋 smaki ciasta na w艂asn膮 r臋k臋. Bior臋 pod uwag臋 preferencje domownik贸w, jak i swoje. Przy tym te偶 liczy si臋 okazja… Na rodzinne spotkania najlepsze s膮 przek艂ada艅ce! 

Tym razem wymy艣li艂am dwa ma艣lane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy – wyszed艂 troch臋 szary, ale wra偶enie te偶 jest spot臋gowane obecno艣ci膮 ciemnego ciasta. 

Jak przysta艂o na rajskie ciasto, na wierzchu s膮 oczywi艣cie wi贸rki kokosowe. 
Ciasto jest troch臋 czasoch艂onne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smak贸w jak kakao, truskawki, kokos! 

Kruche ciasto:

– 4 偶贸艂tka
– 250 g mas艂a klarowanego albo bez laktozy lu oleju kokosowego
– 3 艂y偶ki mleka sojowego
– 40 g miodu
– 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
– 150 g m膮ki ry偶owej
– 100 g m膮ki kokosowej
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 100 g m膮ki owsianej bezglutenowej
– 50 g skrobi kukurydzianej
– 2 艂y偶ki kakao
– szczypta soli 
– 2 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu

Ka偶dy rodzaj m膮ki wymiesza膰 ze sob膮 oraz ksyliotlem/erytrolem. Doda膰 proszek do pieczenia, s贸l oraz mi贸d. Nast臋pnie zimny pokruszony olej kokosowy/pokrojone zimne mas艂o i 偶贸艂tka. 
Ca艂o艣膰 zmiksowa膰 albo posieka膰 no偶em, a偶 powstan膮 okruchy. 

Dola膰 mleko sojowe. Ca艂o艣膰 zagnie艣膰. Podzieli膰 na 3 cz臋艣膰i. Jedn膮 cz臋艣膰 ponownie umie艣ci膰 w misce, pokruszy膰 i doda膰 kakao. Zmiksowa膰, a偶 kakao rozprowadzone b臋dzie po ca艂o艣ci. Zagnie艣膰.
Wszystkie cz臋艣膰i owin膮膰 w foli臋 i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 45 minut. 

Ka偶dy z blat贸w nale偶y upiec oddzielnie. Rozwa艂kowa膰, ponak艂uwa膰, przykry膰 papierem do pieczenia i wysypa膰 groszek albo inne obci膮偶enie. Umie艣ci膰 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut, 艣膰i膮gn膮膰 obci膮偶niki i pieczemy jeszcze 15 minut- do z艂otego koloru. 
Blaty odstawi膰. 

Krem kokosowy:

– 400 ml mleka kokosowego
– 150 ml wody
– 150 ml mleka sojowego (mo偶na u偶y膰 napoju kokosowego, kt贸ry nie jest tak g臋sty jak mleczko z puszki, chodzi o konsystencj臋 mleka zwyk艂ego)
– 2 budynie 艣mietankowe
– 50 g wi贸rk贸w kokosowych
– 3 偶贸艂tka
– 3 艂y偶ki m膮ki kokosowej
– 50 g oleju kokosowego
– 150 g cukru (u偶y艂am 50 g cukru kokosowego, st膮d troch臋 ciemniejszy kolor masy)

150 ml napoju sojowego/kokosowego + 2 budynie+ 3 偶贸艂tka + 3 艂y偶ki m膮ki kokosowej- razem zmiksowa膰. 

400 ml mleczka kokosowego (ca艂a puszka), 150 ml wody oraz cukier umie艣ci膰 w garnku. Zagotowa膰. Zmniejszy膰 ogie艅 i dolewa膰 stopniowo rozpuszczon膮 mieszank臋 budyniowo-偶贸艂tkow膮. Na koniec doda膰 wi贸rki kokosowe i olej kokosowy. Dobrze wymiesza膰. Gotowa膰 na ma艂ym ogniu przez kilka minut nie zapominaj膮c o mieszaniu.

Krem przykry膰 foli膮 dotykaj膮c powierzchni. Odstawi膰 do przestudzenia- masa mo偶e by膰 letnia, wtedy blaty szybciej skruszej膮. 

Mus truskawkowy:

– 250 g dobrego d偶emu truskawkowego
– 750 g mro偶onych truskawek
– 50 g cukru z prawdziw膮 wanili膮 albo ksylitolu/ erytrolu
– 2 艂y偶ki soku z cytryny
– 250 ml wody
– 4 艂y偶eczki agaru

Truskawki rozmrozi膰. Doda膰 d偶em i s艂odzid艂o. Ca艂o艣膰 zblendowa膰. 
Umie艣ci膰 w garnku razem z  sokiem z cytryny. Zacz膮膰 gotowa膰. 

Do 250 ml wody doda膰 agar i zagotowa膰. Nale偶y chwil臋 podgotowa膰, przez ok. 2 minuty. Pami臋ta膰 o mieszaniu. 

Do gor膮cej masy truskawkowej dola膰 agar i dobrze zmiksowa膰. 

Odstawi膰, a偶 troch臋 ostygnie. Agar szybko t臋偶eje- nawet w temp. pokojowej. 

Sk艂adanie:

Na jasny kruchy sp贸d wyla膰 mus truskawkowy. Przykry膰 ciastem kruchym kakaowym. Nast臋pnie krem kokosowy i ostatni blat ciasta jasnego. Pola艂am ciasto domow膮 polew膮 czekoladow膮 i posypa艂am wi贸rkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa- nie pami臋tam dok艂adnych proporcji, ale u偶y艂am kakao, oleju kokosowego, troch臋 miodu i erytrolu oraz troch臋 mleka sojowego 馃檪

2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *