fbpx

Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)

thumbnail

Nie wiem, czy Wy te┼╝ tak macie, ale ja cz─Östo komponuj─Ö smaki ciasta na w┼éasn─ů r─Ök─Ö. Bior─Ö pod uwag─Ö preferencje domownik├│w, jak i swoje. Przy tym te┼╝ liczy si─Ö okazja… Na rodzinne spotkania najlepsze s─ů przek┼éada┼äce! 

Tym razem wymy┼Ťli┼éam dwa ma┼Ťlane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy – wyszed┼é troch─Ö szary, ale wra┼╝enie te┼╝ jest spot─Ögowane obecno┼Ťci─ů ciemnego ciasta. 

Jak przysta┼éo na rajskie ciasto, na wierzchu s─ů oczywi┼Ťcie wi├│rki kokosowe. 
Ciasto jest troch─Ö czasoch┼éonne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smak├│w jak kakao, truskawki, kokos! 

Kruche ciasto:

– 4 ┼╝├│┼étka
– 250 g mas┼éa klarowanego albo bez laktozy lu oleju kokosowego
– 3 ┼éy┼╝ki mleka sojowego
– 40 g miodu
– 1 ┼éy┼╝eczka proszku do pieczenia
– 150 g m─ůki ry┼╝owej
– 100 g m─ůki kokosowej
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 100 g m─ůki owsianej bezglutenowej
– 50 g skrobi kukurydzianej
– 2 ┼éy┼╝ki kakao
– szczypta soli 
– 2 ┼éy┼╝ki ksylitolu/erytrolu

Ka┼╝dy rodzaj m─ůki wymiesza─ç ze sob─ů oraz ksyliotlem/erytrolem. Doda─ç proszek do pieczenia, s├│l oraz mi├│d. Nast─Öpnie zimny pokruszony olej kokosowy/pokrojone zimne mas┼éo i ┼╝├│┼étka. 
Ca┼éo┼Ť─ç zmiksowa─ç albo posieka─ç no┼╝em, a┼╝ powstan─ů okruchy. 

Dola─ç mleko sojowe. Ca┼éo┼Ť─ç zagnie┼Ť─ç. Podzieli─ç na 3 cz─Ö┼Ť─çi. Jedn─ů cz─Ö┼Ť─ç ponownie umie┼Ťci─ç w misce, pokruszy─ç i doda─ç kakao. Zmiksowa─ç, a┼╝ kakao rozprowadzone b─Ödzie po ca┼éo┼Ťci. Zagnie┼Ť─ç.
Wszystkie cz─Ö┼Ť─çi owin─ů─ç w foli─Ö i sch┼éodzi─ç w lod├│wce przez 45 minut. 

Ka┼╝dy z blat├│w nale┼╝y upiec oddzielnie. Rozwa┼ékowa─ç, ponak┼éuwa─ç, przykry─ç papierem do pieczenia i wysypa─ç groszek albo inne obci─ů┼╝enie. Umie┼Ťci─ç w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut, ┼Ť─çi─ůgn─ů─ç obci─ů┼╝niki i pieczemy jeszcze 15 minut- do z┼éotego koloru. 
Blaty odstawi─ç. 

Krem kokosowy:

– 400 ml mleka kokosowego
– 150 ml wody
– 150 ml mleka sojowego (mo┼╝na u┼╝y─ç napoju kokosowego, kt├│ry nie jest tak g─Östy jak mleczko z puszki, chodzi o konsystencj─Ö mleka zwyk┼éego)
– 2 budynie ┼Ťmietankowe
– 50 g wi├│rk├│w kokosowych
– 3 ┼╝├│┼étka
– 3 ┼éy┼╝ki m─ůki kokosowej
– 50 g oleju kokosowego
– 150 g cukru (u┼╝y┼éam 50 g cukru kokosowego, st─ůd troch─Ö ciemniejszy kolor masy)

150 ml napoju sojowego/kokosowego + 2 budynie+ 3 ┼╝├│┼étka + 3 ┼éy┼╝ki m─ůki kokosowej- razem zmiksowa─ç. 

400 ml mleczka kokosowego (ca┼éa puszka), 150 ml wody oraz cukier umie┼Ťci─ç w garnku. Zagotowa─ç. Zmniejszy─ç ogie┼ä i dolewa─ç stopniowo rozpuszczon─ů mieszank─Ö budyniowo-┼╝├│┼étkow─ů. Na koniec doda─ç wi├│rki kokosowe i olej kokosowy. Dobrze wymiesza─ç. Gotowa─ç na ma┼éym ogniu przez kilka minut nie zapominaj─ůc o mieszaniu.

Krem przykry─ç foli─ů dotykaj─ůc powierzchni. Odstawi─ç do przestudzenia- masa mo┼╝e by─ç letnia, wtedy blaty szybciej skruszej─ů. 

Mus truskawkowy:

– 250 g dobrego d┼╝emu truskawkowego
– 750 g mro┼╝onych truskawek
– 50 g cukru z prawdziw─ů wanili─ů albo ksylitolu/ erytrolu
– 2 ┼éy┼╝ki soku z cytryny
– 250 ml wody
– 4 ┼éy┼╝eczki agaru

Truskawki rozmrozi─ç. Doda─ç d┼╝em i s┼éodzid┼éo. Ca┼éo┼Ť─ç zblendowa─ç. 
Umie┼Ťci─ç w garnku razem z  sokiem z cytryny. Zacz─ů─ç gotowa─ç. 

Do 250 ml wody doda─ç agar i zagotowa─ç. Nale┼╝y chwil─Ö podgotowa─ç, przez ok. 2 minuty. Pami─Öta─ç o mieszaniu. 

Do gor─ůcej masy truskawkowej dola─ç agar i dobrze zmiksowa─ç. 

Odstawi─ç, a┼╝ troch─Ö ostygnie. Agar szybko t─Ö┼╝eje- nawet w temp. pokojowej. 

Składanie:

Na jasny kruchy sp├│d wyla─ç mus truskawkowy. Przykry─ç ciastem kruchym kakaowym. Nast─Öpnie krem kokosowy i ostatni blat ciasta jasnego. Pola┼éam ciasto domow─ů polew─ů czekoladow─ů i posypa┼éam wi├│rkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa- nie pami─Ötam dok┼éadnych proporcji, ale u┼╝y┼éam kakao, oleju kokosowego, troch─Ö miodu i erytrolu oraz troch─Ö mleka sojowego ­čÖé

2 thoughts on “Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabia┼éu) ;)

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

Back To Top