Bez glutenu,  FIT Słone,  Pieczywo

Chleb bezglutenowy z cebulową nutą!

chleb bezglutenowy, chleb bez glutenu, chleb cebulowy, ciemne pieczywo, przepis na domowe pieczywo, blog kulinarny, najlepsze pieczywo bez glutenu.



W zakresie pieczywa jestem dość wymagająca i wybredna 😉 Chleb bezglutenowy również musi być wyjątkowy! Może dlatego, że z reguły nie jadam chleba na co dzień, lecz w weekendy, kiedy mam okazję potraktować chleb czy bułki z należytą starannością… pyszne, pełne zdrowia i smaku kanapki, zapiekanki, czy prostota w postaci ciepłej bułeczki czy pełnoziarnistego chleba z masłem i solą! Mniam 😉

Jednak, jak już wspominałam unikam mąki pszennej w swojej kuchni na rzecz orkiszowej. Na szczęście wypieki orkiszowe i żytnie są łatwo dostępne. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie próbowała innych opcji. Takich, jak chociażby bezglutenowe pieczywo, które wygląda jak prawdziwy chleb na zakwasie- mokry, zwarty z chrupiącą skórką chleb bezglutenowy! Poniższy przepis sprawdził się w całości, a prażona cebulka podnosi trzykrotnie walory smakowe 😉 Gorąco polecam!


Chleb bezglutenowy z cebulką:

inspiracją był TEN przepis


– 300 g mąki gryczanej
– 100 g skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
– 100 g mąki kukurydzianej
– 50 g mąki z ciecierzycy
– 30 g świeżych drożdży
– 3 łyżki siemienia lnianego
– 2 cebule
– 1 łyżka soli
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 2 łyżki czarnuszki*
– 550 ml wody
– 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju


Ziarenka siemienia lnianego zalać 150 ml gorącej wody. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Najlepiej najpierw podprażyć przez kilka minut,a następnie poddusić przez kilka minut namałym ogniu, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Odstawić.

W małej misce umieścić drożdże, syrop klonowy, 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki gryczanej. Całość dobrze wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie rosnąć- jakieś 10-15 minut.

W misce wymieszać mąkę gryczaną, kukurydzianą, z ciecierzycy, skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą, sól i czarnuszkę. Dodać cebulę, namoczone siemię lniane i rozczyn. Ponownie wymieszać.
Na koniec dolać pozostałą wodę, czyli 350 ml. Zmiksować, aż ciasto będzie gładkie. Powinno być kleiste, ale niezbyt zwarte. Odstawić na 30 minut.

Formę “keksówkę” wysmarować olejem, wysypać mąką albo na przykład, jak u mnie mielonym siemieniem lnianym. Przełożyć ciasto i wyrównać. Odstawić na ok. 45 minut, aż ładnie podrośnie. Mniej więcej do podwojenia objętości.

Chleb bezglutenowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i należy go piec przez 60 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać, wystarczy wtedy przykryć folią aluminiową.

Jeśli po wyciągnięciu widzicie, że spód nie jest mocno rumiany, włóżcie chleb do piekarnika bez formy na jakieś 5-10 minut, aż spód się zrumieni. Wszystko zależy od piekarnika 🙂

* można też użyć pestek słonecznika, dyni czy chociażby maku albo sezamu.



Jeśli, tak jak ja jesteście wybredni względem chleba i musi być on naprawdę dobry jakościowo i smaczny, to z tym przepisem to się uda! Chleb nie ma glutenu, ale smakuje jak rasowy razowiec 😀 No i oczywiście ta nuta pieczonej cebulki. Rozpustnie i zdrowo! 😉 Nic tylko zrobić ten chleb bezglutenowy i cieszyć się pysznymi kanapkami.

Z kolei jeśli szukacie prostego przepisu na chleb żytni to zapraszam po przepis na nocny chleb z mąki żytniej 😉


chleb bezglutenowy, chleb bez glutenu, zdrowy chleb, domowe pieczywo, domowy chleb przepis, przepis na chleb bez glutenu,


chleb z cebulką, chleb cebulowy, najlepszy chleb bez glutenu, chleb bezglutenowy,


chleb bez glutenu, aromatyczne pieczywo, prosty chleb bez glutenu, chleb gryczany, chleb cebulowy, ciemny chleb, chleb razowy, przepis na pyszny i prosty chleb.


chleb gryczany, przepis na chleb gryczany, pieczywo z mąki gryczanej, kuchnia bez glutenu, przepisy bez glutenu, pieczywo bez glutenu,

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *