Ciasto z batatów – kremowe i pyszne!
Słodkie ziemniaki zwane też batatami to źródło cennych składników odżywczych. Bogate w karetonoidy poprawiają wzrok,a obecny w nich błonnik usprawnia układ trawienny. Oprócz tego bataty są źródłem przeciwutleniaczy, witamin – E, K, czy tych z grupy B. Dlatego warto dodać je do swojej diety, a ciasto z batatów to pyszka 😀
Dobra też informacja dla cukrzyków czy osób zwracających uwagę na indeks glikemiczny produktów – słodkie ziemniaki należą do produktów o niskim indeksie, w granicach 55 – węglowodany w nich zawarte nie podnoszą cukru we krwi! Bataty to samo zdrowie- na słodko i słono.
Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne – to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony, ale na pewno wart wypróbowania.
Ciasto nie zawiera glutenu i laktozy. Jajka oczywiście są, ale sięgajcie po te z wolnego chowu – różnica w jakości, to także różnica w składnikach odżywczych 😉
Ciasto z batatów:
– 450 g ugotowanych i obranych batatów ( u mnie 2 sztuki)
– 2 jajka
– 80 g mąki migdałowej
– 20 g budyniu waniliowego (proszku)
– 100 ml mleczka kokosowego- konsystencja gęstej śmietanki
– słodzik, u mnie 1/2 szkl. erytrolu i 1/3 szkl. cukru kokosowego*
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Proszek, sól, mąkę migdałową i budyniową wymieszać ze sobą.
Bataty zblendować z jajkami, mlekiem i ekstraktem. Dodać słodzik i pozostałe suche składniki. Ponownie zblendować.
Małą tortownicę (22 cm u mnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.
Ostudzić. Na wierzch można dać polewę- u mnie skromna porcja polewy czekoladowej 😉
Ale muszę przyznać, że ta czekoladowa polewa naprawdę pasuje do batatów. Oprócz tego moim zdaniem sprawdzi się też karmelowa w zdrowym wydaniu, miód na świeżo też wzbogaci smak 🙂
Ooo,, dżem z fig albo gruszek też świetne rozwiązane dla ciasta z batatów.
* możecie również użyć normalnego cukru, stewii, ksylitolu. W przypadku cukru wystarczą 2/3 szklanki, ksylitolu również. Możecie także użyć 1/3 szklanki syropu ryżowego, kokosowego czy klonowego. Wtedy jednak należy dodać 1/3 szklanki suchych składników – może to być mąka ryżowa, migdałowa czy owsiana.
2 komentarze
Jud
Z chęcią spróbowałabym takiego ciasta, bo bataty uwielbiam 🙂
NutriStrefa
Uwielbiam bataty. Nie wiedziałam, że można z nich zrobić takie super ciasto! Wypróbuję przepis.