Omlet proteinowy z dodatkami- idealny na śniadanie!
Miałam owsiankową fazę, teraz przede wszystkim na śniadanie zajadam wiosenną sałatkę z rzodkiewki, ogórka, papryki i innych dodatków. W leniwe poranki wolę jednak coś na ciepło i coś słodkiego. Omlet jest świetną opcją, gdyż to sycąca wersja. Użyłam nisko-węglowodanowej mąki migdałowej i tym samym powstał omlet proteinowy w słodkiej wersji z owocami i innymi, pysznymi dodatkami!
U mnie uzupełnieniem omleta były prażone jabłka, masło orzechowe, dżem wiśniowy i kawałek banana. Całość jest posypana erytrolem.
To śniadanie mimo, że słodkie nie zawiera zbyt wiele cukrów dodanych- jedynie cukier w dżemie, w owocach no i erytrytol. Za to mamy solidną dawkę białka w postaci białek jajek i mąki migdałowej. Idealny omlet proteinowy, po prostu! 😉
Omlet proteinowy z mąką migdałową:
– 2 białka (60 g)
– 1 żółtko (20g)
– 20 g mąki migdałowej ( użyłam odtłuszczonej)
– 10 g mąki ryżowej
– nauralny aromat waniliowy
– 1 łyżka erytrolu
– 50 ml wody daktylowej*
– szczypta soli
+ dodatki 200 g jabłka z cynamonem uprażonego na wodzie, bez cukru i tłuszczu. Banan, dżem wiśniowy i lekko rozrzedzone masło orzechowe 😀
Żółtko i białka roztrzepać z erytrolem i wodą od gotowania daktyli. Dosypać mąkę migdałową, ryżową, sól i aromat. Chwilę zmiksować – do połączenia składników.
Odstawić na 10 minut.
Smażyć na odrobinie tłuszczu- u mnie wyszły 2 omleciki, które przekroiłam w trójkąty. Omlety przypominają bardziej cienkie naleśniki, niż biszkoptowe placuszki, ale są równie smaczne i bardzo pożywne.
Całość to jakieś 450 kcal- użyłam masła orzechowego odtłuszczonego, ok. 50 g banana, nie policzyłam wody z daktyli, ale to kaloryczność akurat znikoma.
Jak dla mnie taki omlet proteinowy to świetna opcja, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale przy tym sycącego i odżywczego!
* wodę daktylowę uzyskałam poprzez gotowanie daktyli. Lekko je rozdusiłam i wyciągnęłam. Woda powinna mieć lekko brązowy kolor.
One Comment
beti
Jak smacznie 🙂