
Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem! (cheat meal)

Dość dawno nie było przepisu na “prawdziwe”, tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Kocham krajanki i tarty! I waniliowo-mleczne nuty również. Ta krajanka mleczna przypomina trochę sernik a trochę mleko z tubki…jest słodko, baaardzo słodko, a to dlatego, że przepis jest amerykański. Tam przecież wszystko jest słodsze, większe i bardziej kaloryczne 😀
Ta krajanka mleczna jest inspirowana przepisem na “Gooey Butter Cake”, czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy.
Moja wersja jest również słodka, ale zneutralizowana trochę poprzez wytrawny, niezbyt słodki spód. W tym przepisie cukier w masie to składnik niezbędny, to on nadaje odpowiedniej konsystencji nadzieniu. Nadzienie jest serkowo-mleczno-słodkie, ale delikatne zarazem i zrównoważone… To lżejsza w konsystencji wersja sernika, a w sumie nawet jak niski sernik z mlekiem skondensowanym.
Ta krajanka z pewnością szybko zniknie ze stołu, gwarantuje… ma w sobie coś uzależniającego 🙂 Kto kochał w dzieciństwie mleko z tubki, to zakocha się w tej krajance!

Krajanka mleczna na pełnoziarnistym spodzie
Inspiracja: Gooey Buttercake oraz Betty’s Gooey Butter Cake
Kruche ciasto owsiane bez glutenu:
– 2/3 szkl. płatków kukurydzianych
– 150 g mąki owsianej (w wersji bez glutenu muszą to być płatki certyfikowane)
– 50 g mąki ryżowej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 1 żółtko
– 80 g masła
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki syropu klonowego.
– szczypta soli
Płatki kukurydziane pokruszyć.
Mąki przesiać. Dodać pozostałe składniki oprócz płatków. Miksować, aż powstaną mokre okruchy. Dosypać pokruszone płatki i zagnieść.
Do formy z papierem do pieczenia wyłożyć ciasto- najlepiej wylepić ręką. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Nadzienie mleczne z dodatkiem sera:
– 300 g serka kremowego naturalnego
– 400 g mleka skondensowanego słodzonego
– 2 jajka
– 120 g cukru (u mnie trzcinowy)
– 70 g masła rozpuszczonego
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser i mleko. Ponownie zmiksować, krótko do wymieszania składników. Następnie budyń i sól, ponownie zmiksować.
Farsz wylać na schłodzone ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Wierzch może być bardziej spieczony, gdyż to efekt sporej ilości cukru i jego karmelizacji. W dotyku jednak nadzienie powinno być sprężyste- mniej zbite, niż w przypadku sernika.
Krajanka mleczna musi całkowicie ostygnąć przed podaniem. Po wyciągnięciu z piekarnika nadzienie cały czas się dopieka, aż całkowicie się wystudzi. Przed podaniem warto wstawić na 30 minut do lodówki- schłodzone smakuje najlepiej. Polecam również polać syropem owocowym albo dodać owoce 🙂
Gwarantuję Wam, że ta krajanka mleczna zaskoczy smakiem! Prosto, ale wyjątkowo! Płatki kukurydziane w spodzie dodają także smaku i świetnie pasują do słodkiego nadzienia. To trochę jakby jeść płatki kukurydziane z mlekiem w postaci ciasta 😀






7 komentarzy
gin
Zapowiada się naprawdę ciekawie, z chęcią bym spróbowała 🙂
Marlena_D
Wygląda naprawdę dobrze! dziś niedziela, więc kalorii nie liczymy. Takie ciacha są, jak najbardziej dopuszczalne. Dziś nic nie musi być fit!:)
Anonimowy
na jaką blachę jest przepis?
just_megik
Hej 🙂 U mnie to była foremka 26×21 cm. Pozdrawiam!
Lena
Rewelacja! Gratuluję wykonania 🙂 To idealnie trafia w mój gust.
Jud
Wygląda trochę jak sernik, ciekawy pomysł 🙂
just_megik
Dziękuję 🙂 Masz rację, ciasto to jest taką trochę inną odmianą tarty sernikowej 🙂