Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie

Deser Monte z owocami – wegańskie i bez glutenu!

deser w stylu monte, deserek w pucharkach, przepis na fit deser, dietetyczny deser, drugie śniadanie,



Deser Monte, czyli waniliowo-czekoladowy krem z owocami, dżemem i kruchym ciastem. Jak dla mnie to taka owocowa wersja deseru Monte – oczywiście w wydaniu bezglutenowym i wegańskim 😉

Nie pomijajcie jednak dodatku cukru kokosowego, syropu ryżowego albo klonowego – bo to one przyjemnie słodzą i dodają smaku. Ponadto ryż jaśminowy jest tutaj szczególnie mile widziany, bo po ugotowaniu jest klejący i idealnie nadaje się do deserów.

Koniecznie zróbcie, a na pewno przekonacie się do zdrowych deserów!
Zdrowe też znaczy smaczne! Ponadto czasem warto spróbować coś nowego. Dla mnie gotowanie, to eksperymentowanie i testowanie nowych przepisów, a raczej ich modyfikacji 😉

Żeby Wasze deserki wyszły naprawdę smaczne wybierzcie mleko roślinne, które najbardziej Wam smakuje, tak samo owoce są tylko propozycją. Nie zastępujcie jednak w całości syropu klonowego, ryżowego czy daktylowego ksylitolem, czy innym neutralnym w smaku słodzikiem. Syropu są akurat potrzebne do kremów, bo wydobywają ich smak.


Kruche ciasto bez cukru:

Kruche ciasto posłuży Nam jako posypka do pucharków. Zamiast kupować gotowe ciastka, czy granolę, lepiej zrobić domową wersję, gdyż jest naprawdę szybka, a do tego smaczniejsza.

– 80 g oleju kokosowego
– 30 g proszku budyniowgo o smaku waniliowym
– 150 g mąki ryżowej
– 40 g mąki owsianej bezglutenowej*
– 1 łyżka erytrolu/ksylitolu**
– 60 g jogurtu roślinnego
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Olej kokosowy rozpuścić i całkowicie wystudzić- to ważne.
Każdą mąkę przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać pozostałe składniki – zmiksować. Gdy ciasto zacznie tworzyć okruszki to zagnieść szybko ręką. Chodzi tylko o uformowanie ciasta w kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, to wystaraczy dodać łyżeczkę rozpuszczonego oleju. Schłodzić w lodówce przez 40 minut. 

Ciasto rozwałkować albo wylepić ręką bezpośrednio w formie. Wielkość nie jest istotna bo i tak ciasto będzie kruszone 🙂

Nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach, aż będzie złociste – u mnie 15 minut.

*można użyć jaglanej albo mąki ziemniaczanej
** albo innego słodzika, np. stewii

Krem czekoladowy,
czyli ciemna część deseru a la Monte:

– 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego (będzie to jakieś 70 g surowego)
– 120 ml mleka roślinnego o smaku waniliowym najlepiej
– 1  łyżeczka oleju kokosowego
– 30 g kakao
– 1  łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 30 g syropu klonowego/ryżowego/daktylowego
– 30 g ksylitolu
– 1 łyżka agaru + 100 ml wody

Agar zagotować razem z wodą- chwilę należy go podgotować, gdyż aktywizuje się jego wiążąca moc 😉
Ryż zblendować ze wszystkimi składniki na gładki krem. Dodać następnie agar i ponownie zblendować. Sprawdźcie, czy nie zostało żadnych grudek.
Całość Wstawić do lodówki. 


Krem waniliowy:

– 250 g ugotowanego ryżu jaśminowego (u mnie 80 g surowego)
– 250 ml mleka roślinnego o smaku waniliowego
– 2 łyżki syropu ryżowego/klonowego
– 3 łyżki erytrolu
– 25 g budyniu w proszku + 50 ml mleka
– 1 płaska łyżka agaru + 150 ml wody.

Budyń rozpuścić w 50 ml zimnego mleka. 250 ml mleka zagotować z erytrolem i syropem. Dolać rozpuszczony budyń i zagotować. Spróbujcie, czy jest dla Was wystarczająco słodki. Jeśli nie, to dosłodźcie 😉

Agar wsypać do wody i zagotować, od momentu zagotowania podgotować chwilę cały czas mieszając – max 2 minuty.

Do budyniu dodać ryż oraz agar. Zblendować na gładki krem. Lekko ostudzić. 
Trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby nie powstała sucha skorupka na budyniu, tak zwany “kożuch”



Przekładanie, czyli deser monte prawie gotowy:

+ pomarańcza, gruszka oraz dżem wiśniowy

Deser monte zaczęłam składać od kremu waniliowego, bo to chyba moja ulubiona część, a ja zawsze na koniec zostawiam najlepsze 😀 Następnie owoce i kruche ciasto, krem czekoladowy i dżem, kruche ciasto połamane na kawałki, owoce i na wierzch reszta kremu czekoladowego. Tak naprawdę przekładanie to kwestia gustu 🙂 Deser Monte to moja wariacja na temat tego pysznego deseru. Chciałam jednak zrobić zdrowszą wersję, bo bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Polecam użyć naprawdę smacznego mleka roślinnego, bo od niego zależy, jak dobre będą Wasze kremy 😉


Deser Monte jest naprawdę pyszny. Owoce i dżem wspaniale podkręcają smak. Całość jest kremowa, a ciasto kruche nadaje dodatkową strukturę. 
Gorąco polecam! To taka bardziej bogata wersja deseru inspirowanego Monte, bo z dodatkiem owoców i dżemu. Ale ja bardzo lubię takie bardziej złożone deserki 😉





deser Monte, deser a la monte, deser w pucharkach, deser wegański, wegański deser,
 
 
 
deser monte, zdrowy deser, zdrowe drugie śniadanie, pomysł na zdrowy deser, deser bez białego cukru,
 
 
deser na niedzielę, słodki deser bez białego cukru, deser w pucharkach,
deser a la monte, monte przepis,
 
 
wegański deser, deser czekoladowo-waniliowy, przepis na deser monte,
 
 
 
deser waniliowo-czekoladowy, fit deser, deser bez nabiału, deser bez glutenu, kruche ciasto bez glutenu,

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *