Wegańskie batoniki Bounty
Brak piekarnika? Żaden problem…ochota na słodycze, ale dieta? Ponownie żaden problem. Jakieś nietolerancje, ale jednocześnie ochota na nowe smaki oraz chęć zrobienia czegoś domowego, ale zarazem zdrowego? Jeśli tak, to ten przepis dla Was. Pyszne, treściwe batoniki Bounty na bazie kaszy jaglanej, której w ogóle nie czuć. Bounty z dodatkiem mąki migdałowej czyni te batony bezglutenowymi, a oprócz tego są też wegańskie. Pyszota! Polecam 🙂
Batoniki Bounty:
– 100 g kaszy jaglanej surowej
– 130 ml mleka roślinnego
– 4 łyżki erytrolu/ 2 cukru kokosowego
– 40 g zmielonych migdałów
– 60 g wiórków kokosowych
Kaszę ugotować na sypko na wodzie ze szczyptą soli. Ostudzić.
Dolać mleko i dosypać cukier kokosowy/erytrol.
Masę zblendować. Dosypać wiórki i zmielone migdały. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ze schłodzonej masy formować batony- kształt generalnie dowolny.
100 g czekolady bez cukru rozpuścić w kąpieli parowej.
Batoniki Bounty ułożyć na kratce i polać czekoladą. Batony też można ułożyć na widelcu i moczyć w czekoladzie. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Prosto, zdrowo i naprawdę smacznie!
One Comment
Jud
Przymierzam się dosc długo do takich na bazie kaszy jaglanej i mam nadzieję, że w końcu zrobię 😉