Tartaletka wegańska z karmelizowanymi owocami.
Owoce są jednymi z moich ulubionych dodatków do ciast. Zawsze przywołują na myśl tradycyjne, domowe wypieki. Kruche,ucierane, drożdżowe, rogaliki, ciasteczka. Wszędzie występuje owocowy element. Nawet do ciast z kremem lubię “przemycić” jakiś owoc albo konfiturę czy powidła. Chciałam też zrobić coś nowego, więc powstała tartaletka wegańska. Jestem bardzo z tej wersji kruchego ciasta, które jednak w większości przepisów zawiera masełko 😉
Ostatnio lubię eksperymentować z wegańskimi przepisami. Tym razem trafiło na półkruche ciasto z karmelizowaną gruszką i nektarynką 🙂 Zapraszam po pyszny przepis – lekko odchudzony i zdrowszy bo bez białego cukru za to syropem ryżowym i mąką owsianą. Smaczna i zdrowa przekąska!
Kruche Ciasto:
2 duże foremki na tartaletki
– 30 g proszku budyniowego waniliowego albo śmietankowego
– 20 g orzechów nerkowca
– 60 łyżki mąki owsianej
– 2 łyżki syropu ryżowego – ja mam syrop bio TAKI **
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 ml mleka roślinnego
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 20 g oleju kokosowego/oleju rzepakowego
– sczypta soli
– aromat waniliowy
Mleko delikatnie podgrzać z olejem kokosowym i aromatem waniliowym- jeśli używacie oleju w konsystencji płynnej, to wystarczy go dolać po podgrzaniu. Odstawić i dodać syrop ryżowy – mieszać do rozpuszczenia.
Orzechy nerwkowca i siemię lniane zblendować na mąkę. Najlepiej to zrobić dosypując od razu wszystkie mąki. Wtedy blendowanie jest ławiejsze ze wzgl. na większą ilość składników. Dosypać sól i proszek do pieczenia.
Do mąki wlać płynną mieszankę. Wymieszać za pomocą miksera, a następnie zagnieść. Ciasto powinno być trochę bardziej klejące, niż tradycyjne kruche. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
** syrop ryżowy jest delikatny w smaku i zdrowy. Powstaje z brązowego ryżu i świetnie nadaje się do pieczenia. Do tego tańszy od syropu klonowego, który weganie stosują jako zamiennika miodu. Syrop ryżowy w przystępnej cenie i bardzo dobrej jakości znajdziecie na stronie Zdrowy Market 24
Owoce:
– 2 gruszki
– 2 nektarynki
– 2 łyżki syropu ryżowego BIOAVENA
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– szczypta soli
– 3 łyżki wody
Owoce pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić olej, wodę i syrop ryżowy. Dodać owoce i podsmażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia.
Pieczenie:
2 foremki wysmarować delikatnie tłuszczem i obsypać mąką/ kaszką/ siemieniem – czym chcecie 🙂
Foremki wyłożyć ciastem- najlepiej za pomocą ręki. Nałożyć owoce i na wierzch reszta ciasta- u mnie jedna tartaletka wegańska z wersją ciasta na wierzchu, druga bez – z reszty zrobiłam ciasteczko. Chciałam po prostu spróbować obu wersji i samego ciasta -jak smakuje 😉 Ale oczywiście ciasta starczy na wykonanie dwóch tartaletek wegańskich z warstwą ciasta na wierzchu 🙂
3 komentarze
Jud
Ciasto z dodatkiem budyniu na pewno by mi smakowało, fajny pomysł 🙂
just_megik
Proszek budyniowy już na stałe pełni u mnie dodatkową rolę, czyli mąki- idealnie się sprawdza zamiast ziemniaczanej, no i ten waniliowy aromat- polecam 🙂
Dota|oneginetatopa
super smaczny ten przepis 🙂