SNICKERS wegański i zdrowy!
Batony prawie idealne! Cudowna przekąska. Przyznam, że masa imitująca nugat ma wspaniałą konsystencję – lekko ciągnącą, jak masa w prawdziwym Snickersie. Warstwa karmelowa też pyszna! Smak orzechowy znajduje się w dwóch postaciach- przede wszystkim zmielone na mąkę orzeszki oraz trochę drobno posiekanych.
Snickers wegański może śmiało konkurować z tradycyjnymi przepisami! Zdrowa, wegańska, słodka i mega smaczna przekąska! Wypróbujcie koniecznie 🙂 Snickers w tym wydaniu opiera się na zdrowych, ale też bardzo smacznych składnikach.
W batonach znajduje się trochę tłuszczu, ale to właśnie dzięki niemu te snickersy są tak smaczne 🙂
Snickers wegański – bez cukru!
Masa “nugatowa”:
– 100 g płatków owsianych górskich (mogą być też bezglutenowe)
– 200 ml mleka roślinnego*
– 10 g budyniu waniliowego (proszku)
– 2 łyżki cukru kokosowego **– to jedyny dodatek cukru w przepisie, ale masa nugatowa dzięki niemu jest pyszna!
– 3 łyżki mąki orzechowej***
– 20 g oleju kokosowego/masła
– stewia,erytrol dla słodyczy
Do garnka wlać 150 ml mleka, wsypać cukier kokosowy oraz płatki owsiane. Dodać też olej kokosowy. Gotować na małym ogniu, aż płatki napęcznieją i wsiąkną cały płyn. Zdjąć z palnika. W pozostałych 50 ml rozpuścić budyń. Wlać do masy owsianej i energicznie wymieszać. Z powrotem umieścić na palniku z bardzo małym gazem. Podgotować chwilę, że budyń straci surowość – cały czas mieszać. Masa powinna byćz zbita i bardzo gęsta, ale też klejąca przy dotykaniu. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać mąkę orzechową. Gotowe nadzienie powinno mieć konsystencję jak na pralinki. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodajcie troszkę więcej mąki orzechowej albo owsianej.
* polecam migdałowe albo waniliowe
** patrzcie na etykietę przy kupowaniu, żeby nie trafić na cukier palmowy. Ja używam takiego- klik – sklep BioNaturalFit – naprawdę dobre jakościowo produkty.
*** wystarczy zmielić orzeszki ziemne na mąkę
Karmel:
– 40 g daktyli
– szczypta soli
– 100 ml wody
– 2 łyżki ksylitolu albo 3 łyżki erytrytolu
– 2 łyżki drobno posiekanych orzeszków*
– 10 g masła orzechowego- polecam migdałowe albo z nerkowców
– 20 g jogurtu kokosowego
– 10 g mąki kokosowej
– słodzik dla smaku
– można dodać aromat waniliowy
Daktyle zalać wrzątkiem i podgotować przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić – wodę zostawić. Daktyle zblendować ze szczyptą soli, ksylitolem/erytrytolem i odrobiną wody z gotowania-jakieś 3-4 łyżki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 10 minut- mąka kokosowa wchłonie trochę płynów. Jeśli masa wydaje się za rzadka, to dodajcie jeszcze trochę mąki kokosowej. Należy też dosłodzić dla smaku- polecam erytrol zmielony na puder albo stewię.
* u mnie bardziej jak krokant,ale polecam zostawić większe kawałki.
Składanie:
+1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie słodzona stewią)
Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Wystarczy naczynie, które nie ma wysokich boków. Na spód wyłożyć całość masy nugatowej, a na wierzch karmel. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli parowej.
Schłodzony snickers wegański pokroić w kwadraty. Ułożyć na kratce od piekarnika. Na wierzch wylać trochę czekolady i rozprowadzić. Ważne, żeby nie zapomnieć o dolnej warstwie – wystarczy wysmarować spód czekoladą najlepiej za pomocą pędzelka. Odstawić na kratkę, aż czekolada ponownie stwardnieje. Następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
Snickers wegański gotowy! Najlepiej smakuje po schłodzeniu, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą! To przepyszna przekąska, idealna przed treningiem albo na wynos. Zwłaszcza na dni, kiedy mamy sporo ruchu! Taki snickers wegański to zdrowa dawka węglowodanów oraz tłuszczu 🙂
7 komentarzy
Ervisha
Bardzo smacznie wyglada 😉
Julia Laszuk
Kochaam!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Jud
Super, każdy baton w zdrowej wersji jest świetnym pomysłem 🙂
Aktywne Zywienie
Pyszności!!
Poproszę Dokładkę
jestem bardzo ciekawa tych snickersów, musza być pyszne 🙂
Beata, Magazyn Kuchenny
Zaintrygował mnie nugat na bazie płatków owsianych
MojeGary
Czegoś tak pysznego i zarazem zdrowego dawno nie widziałam 😉
Muszę wypróbować!