ciasto rafaello,
Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Torty

Ciasto Rafaello bez glutenu i cukru

ciasto Rafaello, fit rafaello, przekladaniec rafaello, ciasto rafaello, krem bez nabialu, krem do tortu, dietetyczny tort, dietetyczny przekladaniec, pyszne zdrowe ciasto,



Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym… tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków.  
Tym razem wyzwaniem okazało się ciasto Rafaello, które oczywiście musiało zostać zmodyfikowane i stać się zdrowe nie tracąc na smaku 😉

 

Ta wersja rafaello to kwintesencja kokosowo-migdałowego smaku. Pyszne warstwy biszkoptu migdałowego i krem na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Ciasto jest lekkie i delikatne. Polecam!



Ciasto Rafaello na biszkopcie migdałowym z bezmlecznym kremem kokosowym


Blaty migdałowe:

– 3 jajka
– 3 białka
– 80 g cukru pudru (u mnie tagatoza w pudrze, ale może też być erytrytol albo ksylitol)
– 80 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
– 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


3 białka ubić na sztywno z solą.
3 kolejne białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Do białek z cukrem dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną, migdałową i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubite z solą białka.

Całą masę wyłożyć na dużą formę – taką od piekarnika. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut. Ciasto ostudzić i podzielić na 3 częśći. Jeśli nie macie dużej formy upieczcie ciasto w trzech mniejszych foremkach – najlepiej jednocześnie za pomocą termoobiegu. Wtedy temp. 180 stopniach.



Krem kokosowo-migdałowy:

– 400 ml mleka migdałowego
– 300 ml mleczka kokosowego
– 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na puder (może też stewia czy inny słodzik)
– 1 budyń waniliowy
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 3 żółtka
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 50 g masła klarowanego/oleju kokosowego


Mleko migdałowe wymieszać z kokosowym. 500 ml zagotować z cukrem. W 200 ml wymieszać budyń, mąkę i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Następnie masło/olej. Gotować przez kilka minut na wolnym gazie. Na koniec wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć szczelnie folią i ostudzić.

Blaty przekładać kremem. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe.


Oto moje ciasto Rafaello….smaczniutkie i idealne dla bezglutenowców i osób nietolerujących laktozę 🙂 Oprócz tego przepisu koniecznie zapisz też moją wersję batoników Snickers w wegańskiej i bardzo prostej wersji 🙂






ciasto rafaello, dietetyczne ciasto rafaello, fit rafaello, przekladane ciasto bez cukru, ciasta bez cukru, ciasto bez cukru, fit rafaello przepis,
 
 
 



dietetyczne rafaello, ciasto kokosowe, dietetyczne ciasto kokosowe, fit przepisy na slodkosci, fit ciasto rafaello, fit krem kokosowy, dietetyczny krem do ciasta, krem do tortu bez nabialu,
 
 



biszkopt migdalowy, biszkopt bez glutenu, biszkopt bez cukru, rafalelo bez cukru, ciasto rafaello, rafaello fit, krem rafaello, przepis na krem rafaello, przepis na krem kokosowy,
 
 



fit ciasto rafaello, krem kokosowy bez nabiału, ciasto z mleczkiem kokosowym, ciasto kokosowe bez glutenu, wypieki bez glutenu, blog dietetyczny, blog o zdrowym odżywianiu, blog o ajurwedzie, przepisy z kokosem,

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *