Ciasto Rafaello bez glutenu i cukru
Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym… tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków. Tym razem wyzwaniem okazało się ciasto Rafaello, które oczywiście musiało zostać zmodyfikowane i stać się zdrowe nie tracąc na smaku 😉
Ta wersja rafaello to kwintesencja kokosowo-migdałowego smaku. Pyszne warstwy biszkoptu migdałowego i krem na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Ciasto jest lekkie i delikatne. Polecam!
Ciasto Rafaello na biszkopcie migdałowym z bezmlecznym kremem kokosowym
Blaty migdałowe:
– 3 jajka
– 3 białka
– 80 g cukru pudru (u mnie tagatoza w pudrze, ale może też być erytrytol albo ksylitol)
– 80 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
– 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
– szczypta soli
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka ubić na sztywno z solą.
3 kolejne białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Do białek z cukrem dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną, migdałową i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać ubite z solą białka.
Całą masę wyłożyć na dużą formę – taką od piekarnika. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut. Ciasto ostudzić i podzielić na 3 częśći. Jeśli nie macie dużej formy upieczcie ciasto w trzech mniejszych foremkach – najlepiej jednocześnie za pomocą termoobiegu. Wtedy temp. 180 stopniach.
Krem kokosowo-migdałowy:
– 400 ml mleka migdałowego
– 300 ml mleczka kokosowego
– 1/2 szklanki erytrolu zmielonego na puder (może też stewia czy inny słodzik)
– 1 budyń waniliowy
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 3 żółtka
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 50 g masła klarowanego/oleju kokosowego
Mleko migdałowe wymieszać z kokosowym. 500 ml zagotować z cukrem. W 200 ml wymieszać budyń, mąkę i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Następnie masło/olej. Gotować przez kilka minut na wolnym gazie. Na koniec wiórki kokosowe i wymieszać. Przykryć szczelnie folią i ostudzić.
Blaty przekładać kremem. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe.
8 komentarzy
Julia Laszuk
Zapisuję to ciasto. 🙂 Jest cudowne!
https://jaglusia.wordpress.com/
Anonimowy
Wygląda pysznie i pewnie smakuje wyśmienicie ale niestety mąka orkiszowa zawiera gluten.
just_megik
Masz rację! Zapomniałam dodać odnośnik dot. mąki orkiszowej, dzięki za uwagę 🙂
Dominika Leonarczyk
czy maslo nie ma laktozy?
just_megik
Hej 🙂 Ja do wypieków używałam masła klarowanego i ono laktozy nie ma. Chociaż teraz można też dostać zwykłe masło bez laktozy. Przy czym, tak naprawdę to masło do blatów nie powinno się pojawić, w opisie ich przygotowania nawet o nim nie wspomniałam, błąd przy pisaniu. Do masy użyłam już klarowanego, które można zastąpić olejem kokosowym 🙂
Dominika Leonarczyk
Dziękuję za odp. Zrobiłam to ciasto, wyszło bardzo smacznie 🙂 Będzie na moim blogu za jakiś czas:
avocadoeveryday.blogspot.com
just_megik
Super, bardzo się cieszę, że wypiek się udał 🙂
Pingback: