Wegańskie ciasto czekoladowe – proste i pyszne!
Ciasto czekoladowe na kolejnym poziomie wtajemniczenia. Czyli inaczej, niż tradycyjnie, bo bez nabiału i jajek.. tak powstało wegańskie ciasto czekoladowe, które w smaku przypomina najlepszego i wilgotnego “Murzynka” 😀 Czekolada jest produktem trochę tajemniczym, ma w sobie to “coś” co czyni z niej produkt wieczny. Ziarna kakaowca stosowane były przez Majów, w Europie pojawiły się dzięki Kolumbowi. Z kolei rozpoczęcie uprawy to zasługa plemienia Olmeków pochodzących z Meksyku. Kakao było też obecnie w kulturze Indian…. Z pewnością znacie film “Czekolada”… tam też znajdziecie nawiązanie do tej kultury -matka głównej bohaterki była Indianką 😉
Kakao jest od zawsze i coś czuję, że będzie na zawsze… i to jest bardzo pozytywna myśl. Oby nigdy go nie zabrakło, bo czym wtedy będziemy umilać sobie chłodne i zimowe dni?
Niektórzy ze względu na nietolerancje albo poglądy unikają pewnych produktów. Jeśli stosujesz się do zasad diety wegańskiej możesz bez obaw zrobić to wegańskie ciasto czekoladowe. Jeśli nie… to również polecam, bo miło się zaskoczysz 🙂
Ten czekoladowy wypiek to luksusowa wersja murzynka – bardziej wilgotny i mięsisty. Wzbogacony gruszkami i dżemem wiśniowym. Ja już jestem jego fanką. Wypróbujcie, a też zostaniecie 🙂
Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszką i dżemem wiśniowym.
– 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
– 1/3 szkl. mąki orkiszowej pelnoziarnistej
– 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
– 1/3 szkl. mąki ryżowej
– 3/4 szkl. cukru kokosowego*
– 1.5 szkl. mleka roślinnego
– 1/4 szkl. wody gazowanej
– 1/2 szkl. oleju ( np. rzepakowy, ryżowy)
– 4 łyżki kakao
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 2 gruszki
– 1 słoiczek dżemu wiśniowego
* w wersji bardziej dietetycznej wystarczy użyć ksylitolu lub erytrolu
+kruszonka (opcjonalnie): 1/2 szkl. mąki owsianej, 1/3 szkl. płatków owsianych, 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka mleka roślinnego.
Wegańskie ciasto czekoladowe zaczynamy od przesiana każdej mąki i wymieszania ich ze sobą. Następnie należy pozostałe suche składniki, tj. cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zamieszać wszystko razem.
W drugiej misce wymieszać mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę gazowaną. Wlewać do suchych składników i miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść. Do formy 30×20 wylać 2/3 ciasta, wyłożyć dżem za pomocą łyżeczki – kleksy.
Następnie poukładać gruszki pokrojone w kostkę. Wylać resztę ciasta. Posypać kruszonką.
Wegańskie ciasto czekoladowe należy piec w 170 stopniach przez 40 minut.
5 komentarzy
Jud
Wygląda niesamowicie, pięknie wyrosło 🙂
just_megik
Dzięuję bardzo Jud 🙂
Anonimowy
a po co tyle różnych mąk? czy można wyrzucić z przepisu ryżową?
just_megik
Dla różnorodności 😉 Orkiszowa daje gluten, pełnoziarnista wartości odżywcze, ziemnaczana mięsistość, a ryżowa lekkość…Ryżową oczywiście możesz zastąpić – wtedy najlepiej dać więcej orkiszowej albo zwykłej pszennej. W domu mam mąkę ryżową, użyłam ją do ciasta, więc automatycznie pojawiła się w przepisie 😉
Anonimowy
ok, dzięki za odpowiedź. wiem właśnie, że jak się ma różne rzeczy w szafce to łatwo przychodzi kombinowanie "wrzucę trochę tego, trochę tamtego', ale jeśli się nie ma tych składników, a nie mają one zbyt dużego znaczenia, to dobrze wiedzieć, że nie trzeba ich specjalnie kupować:)