
Sernik a la krakowski (zbożowy spód)
Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik 🙂
Gorąco zachęcam Wszystkich fanów serników. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wykazać trochę chęci, poświęcić trochę czasu i sernik będzie udany!
Ten sernik jest idealny na rodzinne okazje, zniknie bardzo szybko
Jeśli chcecie sernik całkowicie bezcukrowy- do masy zamiast cukru użyjcie ksylitolu 🙂
Spód:
forma ok. 25×32
– 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 50 g mąki orkiszowej jasnej
– 50 g mąki owsianej
– 50 g mąki teff
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 1 jajko
– 150 g masła
– 30 g miodu
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, ksylitol i sól. Następnie masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem albo zmiksować, aż powstaną okruszki. Dodać miód i jajko. Ponownie zmiksować. Na koniec zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Masa serowa:
– 1 kg twarogu tłustego
– 200 g masła
– 8 jajek
– 1 i 1/3 szklanki cukru drobnego (u mnie połowa to erytrol)
– 3 łyżki kaszy manny
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1/3 szklanki soku z pomarańczy
Twaróg należy zmielić co najmniej dwukrotnie.
Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką cukru na jasną masę- cukier dodajemy partiamy do masła. Wbić po kolei żółtka dodając od razu po kilka łyżek twarogu. Do masy serowej wsypać budyń, kaszę manną oraz wlać sok z pomarańczy.
Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitej masy wsypać partiami cukier i zmiksować, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Białka dodać do masy serowej w 3 partiach. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników.
Pieczenie:
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód formy i ponakłuwać widelce.. Podpiec przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wylać masę serową. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Pokroić w paski i ułożyć na cieście.
Sernik pieczemy w 160 stopniach przez 65-70 minut. Kruche ciasto musi być rumiane, a masa sernika lekko sprężysta. Po pieczeniu, piekarnik należy uchylić i zostawić w nim sernik do wystygnięcia.
Zimne ciasto polukrować.
Gotowe 🙂


2 komentarze
Monika
Spód rzeczywiście niebanalny:)
Jud
Niby klasycznie, ale ten pomysł na spód bardzo fajny 🙂