
Sernik a la krakowski na zbożowym spodzie (trochę zdrowia)

Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik 🙂
Gorąco zachęcam Wszystkich fanów serników. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wykazać trochę chęci, poświęcić trochę czasu i sernik będzie udany! Ten Sernik a la krakowski to mój kompromis między zdrową dietą a smakołykami. Wystarczy zastąpić część cukru zdrowym słodzidłem, dodać trochę mąki pełnoziarnistej do spodu i uzyskać dzięki temu pyszną nutą, taką jak w ciastkach digestive. Dla mnie to połączenie jest bombowe 😀 Ten sernik jest idealny na rodzinne okazje, zniknie bardzo szybko.
sernik a la krakowski, sernik krakowski, dietetyczny sernik, sernik bez białego cukru, fit sernik

Sernik a la krakowski na pełnoziarnistym spodzie typu “digestive”, z pomarańczową nutą i kremową masą serową bez dodatku białego cukru!
Spód a la ciastka digestive:
forma ok. 25×32
– 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 50 g mąki orkiszowej jasnej
– 50 g mąki owsianej
– 50 g mąki teff – można zastąpić mąką owsianą
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 1 jajko
– 150 g masła
– 20 g miodu
– 10 g jogurtu greckiego
– 1/2 szklanki erytrytolu w pudrze
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, erytrytol i sól. Następnie masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem albo zmiksować, aż powstaną okruszki. Dodać miód, jogurt i jajko. Ponownie zmiksować. Na koniec zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Masa serowa:
– 1 kg twarogu – pół na pół twaróg tłusty i półtłusty
– 150 g masła
– 7 jajek
– 100 ml śmietany kremówki
– 1 szklanka erytrytolu w pudrze + 1/3 szkl. ksylitolu
– 3 łyżki kaszy manny albo 2 łyżki mąki kokosowej
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 1/3 szklanki soku z pomarańczy
Twaróg należy zmielić co najmniej dwukrotnie.
Białka oddzielić od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z 1 szklanką erytrytolu na jasną masę- dodajemy go partiami. Wbić po kolei żółtka dodając od razu po kilka łyżek twarogu. Do masy serowej wsypać budyń, kaszę manną/mąkę kokosową oraz wlać sok z pomarańczy.
Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitej masy wsypać partiami ksylitol i zmiksować, aż kryształki nie będą wyczuwalne. Białka dodać do masy serowej w 3 partiach. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników.
Pieczenie:
2/3 ciasta na sernik a la krakowski rozwałkować, wyłożyć na spód formy i nakłuć widelcem. Podpiec przez 10 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wylać masę serową. Pozostałe ciasto również rozwałkować. Pokroić w paski i ułożyć na cieście.
Sernik a la krakowski pieczemy w 160 stopniach przez 65-70 minut. Kruche ciasto musi być rumiane, a masa sernika lekko sprężysta. Po pieczeniu, piekarnik należy uchylić i zostawić w nim sernik do wystygnięcia.
Zimne ciasto polukrować- można zrobić lukier z erytrytolu albo z serka homogenizowanego posłodzonego stewią albo słodzonym aromatem.
Sernik a la krakowski jest gotowy 🙂 Lekko brązowy spód idealnie komponuje z waniliową i żółciutką masą serową. Do tego trochę lukru, ale nie jest to element konieczny. Sernik sam w sobie jest przepyszny!






2 komentarze
Monika
Spód rzeczywiście niebanalny:)
Jud
Niby klasycznie, ale ten pomysł na spód bardzo fajny 🙂