
Najlepsze wegańskie ciasto czekoladowe
Czekolada jest produktem trochę tajemniczym, ma w sobie to “coś” co czyni z niej produkt wieczny. Ziarna kakowca stosowane były przez Majów, w Europie pojawiły się dzięki Kolumbowi. Z kolei rozpoczęcie uprawy to zasługa plemienia Olmeków pochodzących z Meksyku. Kakao było też obecnie w kulturze Indian…. Z pewnością znacie film “Czekolada”… tam też znajdziecie nawiązanie do tej kultury -matka głównej bohaterki była Indianką 😉
Kakao jest od zawsze i coś czuję, że będzie na zawsze… i to jest bardzo pozytywna myśl. Oby nigdy go nie zabrałko, bo czym wtedy będziemy umilać sobie chłodne i zimowe dni?
Niektórzy ze względu na nietolerancje albo poglądy unikają pewnych produktów. Jeśli stosujesz się do zasad diety wegańskiej możesz bez obaw zrobić to ciacho. Jeśli nie… również 😀
Bo ten czekoladowy wypiek to luksusowa wersja murzynka – bardziej wilgotny i mięsisty. Wzbogacony gruszkami i dżemem wiśniowym. Ja już jestem jego fanką. Wypróbujcie, a też zostaniecie 🙂
Przepis:
– 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
– 1/3 szkl. mąki orkiszowej pelnoziarnistej
– 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
– 1/3 szkl. mąki ryżowej
– 3/4 szkl. cukru kokosowego*
– 1.5 szkl. mleka roślinnego
– 1/4 szkl. wody gazowanej
– 1/2 szkl.oleju ( np. rzepakowy, ryżowy)
– 4 łyżki kakao
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżecka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 2 gruszki
– 1 słoiczek dżemu wiśniowego
* w wersji bardziej dietetycznej wystarczy użyć ksylitolu lub erytrolu 🙂
kruszonka: 1/2 szkl. mąki owsianej, 1/3 szkl.płaków owsianych, 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka mleka roślinnego
Każdą mąkę przesiać i połączyć. Dodać suche składniki, tj. cukier, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zamieszać wszystko razem.
W drugiej misce wymieszać mleko roślinne, ocet, ekstrakt waniliowy oraz wodę gazowaną. Wlewać do suchych składników i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść.
Do formy 30×20 wylać 2/3 ciasta, wyłożyć dżem za pomocą łyżeczki – kleksy. Następnie poukładać gruszki pokrojone w kostkę. Wylać resztę ciasta. Posypać kruszonką.
Ciasto piec w 170 stopniach przez 40 minut.
Smacznego 🙂


5 komentarzy
Jud
Wygląda niesamowicie, pięknie wyrosło 🙂
just_megik
Dzięuję bardzo Jud 🙂
Anonimowy
a po co tyle różnych mąk? czy można wyrzucić z przepisu ryżową?
just_megik
Dla różnorodności 😉 Orkiszowa daje gluten, pełnoziarnista wartości odżywcze, ziemnaczana mięsistość, a ryżowa lekkość…Ryżową oczywiście możesz zastąpić – wtedy najlepiej dać więcej orkiszowej albo zwykłej pszennej. W domu mam mąkę ryżową, użyłam ją do ciasta, więc automatycznie pojawiła się w przepisie 😉
Anonimowy
ok, dzięki za odpowiedź. wiem właśnie, że jak się ma różne rzeczy w szafce to łatwo przychodzi kombinowanie "wrzucę trochę tego, trochę tamtego', ale jeśli się nie ma tych składników, a nie mają one zbyt dużego znaczenia, to dobrze wiedzieć, że nie trzeba ich specjalnie kupować:)