Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Karpatka odchudzona wersja :)

karpatka odchudzona, fit karpatka, karpatka bez białego cukru, dietetyczna karpatka, dietetyczny krem budyniowy, fit wypieki, fit słodycze, fit słodkości, fit ciasto,


Ciasto parzone znane jest na całym świecie, bardzo uniwersalne i ciekawe. Świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka. Ten smak zapamiętało moje podniebienie. Dziś wracam właśnie do tego ciasta. Zrobiłam wersję bardziej dietetyczną, bo to Karpatka odchudzona- bez dodatku białego cukru i z lżejszym kremem budyniowym 😉

Poniższy przepis na ciasto parzone jest przeze mnie sprawdzone kilka razy. Pochodzi z francuskiej strony, opinie na niej również są bardzo pochlebne.
Zapewniam, że uzyskacie górzyste ciasto z pysznym kremem budyniowym, które zresztą jest przepyszne! Domownicy nie zorientowali się, że jest w tym kremie mniej masła, niż zazwyczaj. To nie jest typowy krem maślano-budyniowy, ale bardziej w stylu creme patissiere 😉

 
 


karpatka odchudzona, fit karpatka, karpatka bez białego cukru, dietetyczna karpatka, dietetyczny krem budyniowy, fit wypieki, fit słodycze, fit słodkości, fit ciasto,
 

Karpatka odchudzona- wersja bez białego cukru z lżejszym kremem budyniowym!



Ciasto parzone:
źródło

– 200 g mąki – użyłam orkiszowej (można zastąpić część mąką ryżową wymieszaną z ziemniaczaną, np. 100 gr orkiszowej, 50 ryżowej, 50 ziemniaczanej)
– 100 g masła
– 4 jajka ( jeśli są małe, należy dać 5)
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– odrobina słodzika i aromatu waniliowego- użyłam 4 tabletek stewii dla lekkiej słodyczy ciasta.

Wodę, masło i sól umieścić w garnku i zacząć gotować. Mąkę przesiać.
Gdy woda zacznie wrzeć, należy wsypać mąkę i dobrze całość wymieszać. Cały czas gotować na małym ogniu ubijając masę łyżką/ łopatką. Masa powinna być gładka i gładka. Formować się w kulkę.

Wtedy należy masę odstawić do przestudzenia. Może być letnia.

Do letniej albo zimnej masy dodawać stopniowo jajka. Na początku masa będzie trochę ciężko łączyć się z jajkami ze względu na swoją gęstość, ale w trakcie dodawania będzie coraz łatwiej. Dobrze wymieszane ciasto jest gotowe. Należy od razu je wykorzystać.

Dwie formy takiej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia – u mnie 30×25 cm. Można też formę wysmarować masłem i posypać mąką. Wtedy na pewno upieczone ciasto ładnie wyjdzie z formy. Ciasto podzielić na dwie części i rozprowadzić po formach.

Ciasto piec w 190 stopniach przez ok.30-35 minut – musi ładnie wyrosnąć i ładnie się zrumienić.
Odstawić do wystudzenia.



Krem budyniowy bez cukru i z mniejszą ilością masła:


– 4 szklanki mleka- 1 litr mleka (polecam mleko świeże albo bio, może też mleko roślinne- najlepiej się sprawdzi sojowe waniliowe, z nerkowców albo migdałowe również waniliowe)
– 80 g mąki ziemniaczanej- mogą też być 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego
– 40 g mąki – u mnie orkiszowa
– 2 jajka
– 50 g masła- dla smaku ( można pominąć, ale tłuszcz to nośnik smaku)
– 1 szklanka erytrolu/ksylitolu (może być cukier)
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 5 g żelatyny + 20 ml wody
– szczypta soli

Mleko zagotować z ekstraktem. Jajka dobrze zmiksować z erytrolem albo ksylitolem w pudrze. Możesz też użyć zwykłego cukru pudru. Następnie należy wsypać mąkę pszenną/orkiszową oraz ziemniaczaną. Wymieszać.
Do żelatyny dodać wodę i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, aż żelatyna się rozpuści. Od razu zdjąć z palnika.

Do gotującego się mleka zacząć wlewać stopniowo mieszankę jajeczno-mączną. Gotować na małym ogniu pamiętając o mieszaniu.

Gotować przez kilka minut na małym ogniu.
Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Na koniec masło w kawałkach. Mieszać, aż masło połączy się z kremem.

Przykryć szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała wierzchu budyniu.
Odstawić do wystudzenia. Ostudzony krem należy delikatnie ubić, żeby zrobił się mniej zwarty.

Karpatka odchudzona prawie gotowa 🙂 Teraz wystarczy a jeden płat ciasta parzonego wyłożyć cały krem. Przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.


Karpatka odchudzona gotowa 🙂 Zapewniam, że ciasto wyjdzie Wam idealne, od teraz góry w Karpatce będą zawsze wysokie 😀 Ponadto, spróbujcie z taką wersją kremu do niej- mniej tłustą i bez dodatku białego cukru. Nie odchudzam tej Karpatki w 100%, bo krem budyniowy najlepiej smakuje z dodatkiem masła, ale uwierzcie mi, że nie potrzeba aż całej kostki masła, żeby budyniowy krem był przepyszny 🙂 Karpatka odchudzona koniecznie musi zagościć w Waszej kuchni 🙂 Dbajmy o siebie, o równowagę w diecie i świadome żywienie!



dietetyczna karpatka, blog lifestyleowy, blog dietetyczny, zdrowa dieta, zdrowe słodycze, blog kulinarny, zdrowa dieta, karpatka przepis, domowa karpatka, dietetyczna karpatka, krem budyniowy bez cukru,
 
 



ciasto parzone, dietetyczne ciasto parzone, fit karpatka, dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, karpatka odchudzona, ciasto bez cukru, ciasta bez cukru, fit wypieki, fit słodycze,
 
 



ciasto parzone, dietetyczne ciasto parzone, fit karpatka, dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, karpatka odchudzona, ciasto bez cukru, ciasta bez cukru, fit wypieki, fit słodycze,
 
 



najlepsza karpatka, sprawdzony przepis na karpatkę, dietetyczne wypieki, dietetyczne przepisy, najlepszy blog dietetyczny, karpatka przepis, fit karpatka,



dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, mąka orkiszowa, ciasto parzone orkiszowe, przepis na ciasto parzone, sprawdzona karpatka, domowa karpatka, krem budyniowy bez cukru, fit krem budyniowy, dietetyczny krem budyniowy, dietetyczny budyń, ciasto z budyniem, ciasto z kremem budyniowym,

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *