Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Karpatka odchudzona wersja :)

karpatka odchudzona, fit karpatka, karpatka bez bia┼éego cukru, dietetyczna karpatka, dietetyczny krem budyniowy, fit wypieki, fit s┼éodycze, fit s┼éodko┼Ťci, fit ciasto,


Ciasto parzone znane jest na ca┼éym ┼Ťwiecie, bardzo uniwersalne i ciekawe. ┼Üwietnie pasuje do s┼éonych, jak i s┼éodkich potraw. Chocia┼╝ nie ukrywam, ┼╝e wol─Ö s┼éodkie wariacje z tym ciastem, mo┼╝e dlatego, ┼╝e w moim domu zazwyczaj go┼Ťci┼éy ptysie albo karpatka. Ten smak zapami─Öta┼éo moje podniebienie. Dzi┼Ť wracam w┼éa┼Ťnie do tego ciasta. Zrobi┼éam wersj─Ö bardziej dietetyczn─ů, bo to Karpatka odchudzona- bez dodatku bia┼éego cukru i z l┼╝ejszym kremem budyniowym ­čśë

Poni┼╝szy przepis na ciasto parzone jest przeze mnie sprawdzone kilka razy. Pochodzi┬áz francuskiej strony, opinie na niej r├│wnie┼╝ s─ů bardzo pochlebne.
Zapewniam, ┼╝e uzyskacie g├│rzyste ciasto z pysznym kremem budyniowym, kt├│re zreszt─ů jest przepyszne! Domownicy nie zorientowali si─Ö, ┼╝e jest w tym kremie mniej mas┼éa, ni┼╝ zazwyczaj. To nie jest typowy krem ma┼Ťlano-budyniowy, ale bardziej w stylu creme patissiere ­čśë

 
 


karpatka odchudzona, fit karpatka, karpatka bez bia┼éego cukru, dietetyczna karpatka, dietetyczny krem budyniowy, fit wypieki, fit s┼éodycze, fit s┼éodko┼Ťci, fit ciasto,
 

Karpatka odchudzona- wersja bez białego cukru z lżejszym kremem budyniowym!



Ciasto parzone:
źródło

– 200 g m─ůki – u┼╝y┼éam orkiszowej (mo┼╝na zast─ůpi─ç cz─Ö┼Ť─ç m─ůk─ů ry┼╝ow─ů wymieszan─ů z ziemniaczan─ů, np. 100 gr orkiszowej, 50 ry┼╝owej, 50 ziemniaczanej)
– 100 g mas┼éa
– 4 jajka ( je┼Ťli s─ů ma┼ée, nale┼╝y da─ç 5)
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– odrobina s┼éodzika i aromatu waniliowego- u┼╝y┼éam 4 tabletek stewii dla lekkiej s┼éodyczy ciasta.

Wod─Ö, mas┼éo i s├│l umie┼Ťci─ç w garnku i zacz─ů─ç gotowa─ç. M─ůk─Ö przesia─ç.
Gdy woda zacznie wrze─ç, nale┼╝y wsypa─ç m─ůk─Ö i dobrze ca┼éo┼Ť─ç wymiesza─ç. Ca┼éy czas gotowa─ç na ma┼éym ogniu ubijaj─ůc mas─Ö ┼éy┼╝k─ů/ ┼éopatk─ů. Masa powinna by─ç g┼éadka i g┼éadka. Formowa─ç si─Ö w kulk─Ö.

Wtedy nale┼╝y mas─Ö odstawi─ç do przestudzenia. Mo┼╝e by─ç letnia.

Do letniej albo zimnej masy dodawa─ç stopniowo jajka. Na pocz─ůtku masa b─Ödzie troch─Ö ci─Ö┼╝ko ┼é─ůczy─ç si─Ö z jajkami ze wzgl─Ödu na swoj─ů g─Östo┼Ť─ç, ale w trakcie dodawania b─Ödzie coraz ┼éatwiej. Dobrze wymieszane ciasto jest gotowe. Nale┼╝y od razu je wykorzysta─ç.

Dwie formy takiej samej wielko┼Ťci wy┼éo┼╝y─ç papierem do pieczenia – u mnie 30×25 cm. Mo┼╝na te┼╝ form─Ö wysmarowa─ç mas┼éem i posypa─ç m─ůk─ů. Wtedy na pewno upieczone ciasto ┼éadnie wyjdzie z formy. Ciasto podzieli─ç na dwie cz─Ö┼Ťci i rozprowadzi─ç po formach.

Ciasto piec w 190 stopniach przez ok.30-35 minut – musi ┼éadnie wyrosn─ů─ç i ┼éadnie si─Ö zrumieni─ç.
Odstawi─ç do wystudzenia.



Krem budyniowy bez cukru i z mniejsz─ů ilo┼Ťci─ů mas┼éa:


– 4 szklanki mleka- 1 litr mleka (polecam mleko ┼Ťwie┼╝e albo bio, mo┼╝e te┼╝ mleko ro┼Ťlinne- najlepiej si─Ö sprawdzi sojowe waniliowe, z nerkowc├│w albo migda┼éowe r├│wnie┼╝ waniliowe)
– 80 g m─ůki ziemniaczanej- mog─ů te┼╝ by─ç 2 opakowania budyniu waniliowego/┼Ťmietankowego
– 40 g m─ůki – u mnie orkiszowa
– 2 jajka
– 70 g mas┼éa
– 1 szklanka erytrolu/ksylitolu (mo┼╝e by─ç cukier)
– 1 ┼éy┼╝eczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 5 g ┼╝elatyny + 20 ml wody
– szczypta soli

Mleko zagotowa─ç z ekstraktem. Jajka dobrze zmiksowa─ç z erytrolem albo ksylitolem w pudrze. Mo┼╝esz te┼╝ u┼╝y─ç zwyk┼éego cukru pudru. Nast─Öpnie nale┼╝y wsypa─ç m─ůk─Ö pszenn─ů/orkiszow─ů oraz ziemniaczan─ů. Wymiesza─ç.
Do ┼╝elatyny doda─ç wod─Ö i odstawi─ç na 10 minut. Nast─Öpnie podgrza─ç, a┼╝ ┼╝elatyna si─Ö rozpu┼Ťci. Od razu zdj─ů─ç z palnika.

Do gotuj─ůcego si─Ö mleka zacz─ů─ç wlewa─ç stopniowo mieszank─Ö jajeczno-m─ůczn─ů. Gotowa─ç na ma┼éym ogniu pami─Ötaj─ůc o mieszaniu.

Gotować przez kilka minut na małym ogniu.
Doda─ç ┼╝elatyn─Ö i dobrze wymiesza─ç. Na koniec mas┼éo w kawa┼ékach. Miesza─ç, a┼╝ mas┼éo po┼é─ůczy si─Ö z kremem.

Przykry─ç szczelnie foli─ů spo┼╝ywcz─ů, tak ┼╝eby dotyka┼éa wierzchu budyniu.
Odstawić do wystudzenia. Ostudzony krem należy delikatnie ubić, żeby zrobił się mniej zwarty.

Karpatka odchudzona prawie gotowa ­čÖé Teraz wystarczy a jeden p┼éat ciasta parzonego wy┼éo┼╝y─ç ca┼éy krem. Przykry─ç drugim i posypa─ç cukrem pudrem.


Karpatka odchudzona gotowa ­čÖé Zapewniam, ┼╝e ciasto wyjdzie Wam idealne, od teraz g├│ry w Karpatce b─Öd─ů zawsze wysokie ­čśÇ Ponadto, spr├│bujcie z tak─ů wersj─ů kremu do niej- mniej t┼éust─ů i bez dodatku bia┼éego cukru. Nie odchudzam tej Karpatki w 100%, bo krem budyniowy najlepiej smakuje z dodatkiem mas┼éa, ale uwierzcie mi, ┼╝e nie potrzeba a┼╝ ca┼éej kostki mas┼éa, ┼╝eby budyniowy krem by┼é przepyszny ­čÖé Karpatka odchudzona koniecznie musi zago┼Ťci─ç w Waszej kuchni ­čÖé Dbajmy o siebie, o r├│wnowag─Ö w diecie i ┼Ťwiadome ┼╝ywienie!



dietetyczna karpatka, blog lifestyleowy, blog dietetyczny, zdrowa dieta, zdrowe słodycze, blog kulinarny, zdrowa dieta, karpatka przepis, domowa karpatka, dietetyczna karpatka, krem budyniowy bez cukru,
 
 



ciasto parzone, dietetyczne ciasto parzone, fit karpatka, dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, karpatka odchudzona, ciasto bez cukru, ciasta bez cukru, fit wypieki, fit słodycze,
 
 



ciasto parzone, dietetyczne ciasto parzone, fit karpatka, dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, karpatka odchudzona, ciasto bez cukru, ciasta bez cukru, fit wypieki, fit słodycze,
 
 



najlepsza karpatka, sprawdzony przepis na karpatk─Ö, dietetyczne wypieki, dietetyczne przepisy, najlepszy blog dietetyczny, karpatka przepis, fit karpatka,



dietetyczna karpatka, odchudzona karpatka, m─ůka orkiszowa, ciasto parzone orkiszowe, przepis na ciasto parzone, sprawdzona karpatka, domowa karpatka, krem budyniowy bez cukru, fit krem budyniowy, dietetyczny krem budyniowy, dietetyczny budy┼ä, ciasto z budyniem, ciasto z kremem budyniowym,

3 komentarze

  • Krzepka Rzepka

    Ale┼╝ ona pi─Ökna :)…!i wyobra┼╝am sobie ten smak…<3 kiedy┼Ť by┼éo to jedno z moich ulubionych ciast ­čÖé acz teraz w ┼╝yciu mi si─Ö pozmienia┼éo i chyba ci─Ö┼╝ko by┼éoby zrobi─ç karpatk─Ö bez glutenu…cho─ç mo┼╝e po prostu musz─Ö kiedy┼Ť spr├│bowa─ç ­čÖé

    • just_megik

      Dzi─Ökuj─Ö Ci bardzo ­čÖé Z kremem budyniowym raczej nie by┼éo by problemu… gorzej z ciastem bezglutenowym, ale mo┼╝e jeszcze troch─Ö i mieszanki m─ůk bezglutenowych b─Öd─ů niemal┼╝e takie jak te z glutenem…kto wie ­čśë

Leave a Reply

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *