Ciasto jogurtowe z miodem, ze śliwkami i kruszonką
Zimę z chęcią bym już pożegnała, czuję brak słońca, wstawanie w ciemności daje mi się już we znaki. Weekend w jakiś sposób trzyma mnie przy pozytywnym myśleniu…tak tęsknię za wiosną!
Po Świętach od razu mogłoby się robić ciepło. Dlaczego tak nie jest? Uciekam jednak od myślenia o rzeczach, na które wpływu nie mam… zabieram się za to, co czyni weekend jeszcze milszym, czyli za domowe wypieki! Tym razem bardzo domowo, tradycyjnie i pysznie, czyli wilgotne ciasto jogurtowe z miodem, śliwkami oraz maślaną kruszonką 🙂
Jeśli czujecie potrzebę zjedzenia czegoś domowego, babcinego, prostego, ale też wyjątkowego, to polecam to ciacho. Ma w sobie ten urok co drożdżowa bułka od babci, jak kotlet od mamy, czy inne smakołyki przygotowane z sercem. To jest ciasto typu “comfort food” – za smakiem kryje się błogość i wspomnienia 🙂
Ciasto jogurtowe z miodem, śliwkami i kruszonką:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 3 jajka
– 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki miodu
– 1/3 szkl. erytrolu
– 1/3 szklanki cukru drobnego
– 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250-300 g śliwek
– 1/3 łyżeczki soli
Ciasto jogurtowe z miodem zaczynamy od przesiana mąki orkiszowej i wymieszania jej z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksować z miodem i cukrem. Dodać jogurt naturalny i połowę mąki. Krótko zmiksować. Następnie dolać rozpuszczone masło i pozostałą mąkę. Ponownie zmiksować.
+ Kruszonka:
– 1/2 szklanki mąki owsianej
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
– 50 g masła
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1/3 szklanki cukru/ksylitolu
– szczypta soli
Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść na kruszonkę.
Spód tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać mąką, kaszą manną albo bułką tartą.
Do formy przelać ciasto, ułożyć pokrojone śliwki i wysypać kruszonkę.
Ciasto należy w 180 stopniach przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka 🙂
5 komentarzy
Julia Laszuk
Z mąką orkiszową ? To coś dla mnie! Kocham takie ciasta. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Marheri Crafts
Uwielbiam ciasta z kruszynką! I ze śliwkami! <3 Pyszności 🙂
Better Life Designed by Ann
Wygląda naprawdę smakowicie. A z mąką orkiszową nie miałam jeszcze do czynienia 🙂
Kamila
Koniec zimy, to ostatnie momenty, gdzie bezkarnie możemy wykorzystywać nasze zimowe zapasy. U mnie często pojawiają się własnie tego typu ciasta, ciastka i inne desery. Taki przedsmak wiosny:) Idealna walka z zimową chandrą.
100procentkalorii.pl
Jejku, uzmysłowiłaś mi jak bardzo tęsknię za drożdżowcem z rabarbarem! I jagodziankami z lukrem! I plackiem z polskimi truskawkami! 🙂