
Tropikalny ryż na mleku – wegański :)
Pomysł na ryż na mleku w stylu tropikalnym przyszedł mi do głowy, gdy poczułam tą zimową porą brak słońca i ciepła.
Zima za oknem, zima w naszych sercach, czas przywołać ciepło i słońce. Witaminy D trochę brakuje, bo ta gwiazda codziennie nas witająca, za szybko teraz znika. Gdzie szukać błogiego ciepła? W ciepłym łóżku z książką i rozgrzewającym posiłkiem – najlepiej słodkim, kojarzącym się z dzieciństwem. Ryż na mleku chyba jest znany każdemu, ale jednak najczęściej podawany był z cynamonem i jabłkami.
Warto jednak pokusić się na wersję z mango, gruszką i wiórkami kokosowymi. Poza tym… do ugotowania użyłam napoju z orzechów tygrysich posidającego makową nutę, a także lekko słodkiego ryżu jaśminowego – idealnego do deserów!Zapraszam gorąco 🙂 Ten ryż na mleku nie przypomina wersji tradycyjnej, to raczej deser inspirowany tropikalnymi smakami. Miłośnicy mango i wiórków kokosowych będą zadowoleni!
A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Sięgacie czasem po nowe składniki do znanych przepisów? Pytanie, czy w ogóle lubicie ryż na mleku 😀 Jeśli nie przepadaliście za domową, tradycyjną wersję, to nic straconego, bo ten smak może Wam baaaardzo podpasować 😉
Tropikalny ryż na bazie mleka orzechowego:
-100 g ryżu jaśminowego (jest najlepszy do tego deseru, ale można użyć dowolnego)
-500 ml napoju z orzechów tygrysich (Amandin) *
-100 ml wody
-1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
-1 łyżka kakao naturalnego
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru kokosowego
-1/2 mango
-1 gruszka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Ryż zalać mlekiem, dosypać cukier kokosowy,sól i dodać olej kokosowy. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ryż zmięknie. Budyń rozpuścić w wodzie i dolać do ryżu cały czas mieszając. Podgotować jeszcze przez 2 minuty.
Mango i gruszkę pokroić w kostkę. Warto dodać część mango do ryżu na mleko i podgotować.
Ryż nałożyć do miseczek, posypać kakao, dodać owoce i na wierzch wiórki kokosowe.
Ryż na mleku w stylu tropikalnym gotowy 🙂
Wiórki kokosowe, słodziutkie i przesiąknięte słońcem mango oraz kremowy ryż gotowany na mleku roślinnym.
Gwarantuję, że smak jest warty wypróbowania 🙂
*można użyć innego mleka roślinnego. Polecam jednak wersję orzechową, migdałową albo ewentualnie sojową.Te mleka moim zdaniem są najbardziej kremowe i super sprawdzają się do deserów, owsianek, kremów, czy właśnie ryżu na mleku.


2 komentarze
Jud
Taka egzotyka w zimowy dzień to strzał w dziesiątkę 😉
Anna S.
Jakby latem zapachniało… Super! 🙂