Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

Tropikalny ryż na mleku – wegański :)

 
ryż na mleku, ryż w stylu tropikalnym, sticky mango rice, ryż na mleku z mango, mango przepisy, ryż jasminowy,



Pomysł na ryż na mleku w stylu tropikalnym przyszedł mi do głowy, gdy poczułam tą zimową porą brak słońca i ciepła.
Zima za oknem, zima w naszych sercach, czas przywołać ciepło i słońce. Witaminy D trochę brakuje, bo ta gwiazda codziennie nas witająca, za szybko teraz znika. Gdzie szukać błogiego ciepła? W ciepłym łóżku z książką i rozgrzewającym posiłkiem – najlepiej słodkim, kojarzącym się z dzieciństwem. Ryż na mleku chyba jest znany każdemu, ale jednak najczęściej podawany był z cynamonem i jabłkami. 

Warto jednak pokusić się na wersję z mango, gruszką i wiórkami kokosowymi. Poza tym… do ugotowania użyłam napoju z orzechów tygrysich posidającego makową nutę, a także lekko słodkiego ryżu jaśminowego – idealnego do deserów!Zapraszam gorąco 🙂 Ten ryż na mleku nie przypomina wersji tradycyjnej, to raczej deser inspirowany tropikalnymi smakami. Miłośnicy mango i wiórków kokosowych będą zadowoleni!

A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Sięgacie czasem po nowe składniki do znanych przepisów? Pytanie, czy w ogóle lubicie ryż na mleku 😀 Jeśli nie przepadaliście za domową, tradycyjną wersję, to nic straconego, bo ten smak może Wam baaaardzo podpasować 😉



Tropikalny ryż na bazie mleka orzechowego:

-100 g ryżu jaśminowego (jest najlepszy do tego deseru, ale można użyć dowolnego)
-500 ml napoju z orzechów tygrysich (Amandin) *
-100 ml wody
-1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
-1 łyżka kakao naturalnego
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru kokosowego
-1/2 mango
-1 gruszka
– szczypta soli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Ryż zalać mlekiem, dosypać cukier kokosowy,sól i dodać olej kokosowy. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ryż zmięknie. Budyń rozpuścić w wodzie i dolać do ryżu cały czas mieszając. Podgotować jeszcze przez 2 minuty. 

Mango i gruszkę pokroić w kostkę.  Warto dodać część mango do ryżu na mleko i podgotować.

Ryż nałożyć do miseczek, posypać kakao, dodać owoce i na wierzch wiórki kokosowe. 

Ryż na mleku w stylu tropikalnym gotowy 🙂
Wiórki kokosowe, słodziutkie i przesiąknięte słońcem mango oraz kremowy ryż gotowany na mleku roślinnym.
Gwarantuję, że smak jest warty wypróbowania 🙂

*można użyć innego mleka roślinnego. Polecam jednak wersję orzechową, migdałową albo ewentualnie sojową.Te mleka moim zdaniem są najbardziej kremowe i super sprawdzają się do deserów, owsianek, kremów, czy właśnie ryżu na mleku.


ryż na mleku, słodki deser z ryżem, deser wegański, deser z wiórkami kokosowymi,



ryż na mleku w stylu azjatyckim, ryż na mleku przepis, wegański ryż na mleku,
 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *