
Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.

Korzenne ciasta najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nie odbierajmy sobie tej przyjemności i przygotujmy ciasto, które w pełni wykorzystuje produkty tego właśnie czasu 🙂 Tort marchewkowy w sezonie zimowym to chyba jeden z lepszych tortów, jakie możecie zrobić! Nie tylko na urodziny, ale także na Święta- w końcu niech będzie po królewsku 😉 Orzechy, kajmak, bakalie, cynamon – w tym torcie marchewkowym przewijają się te smaki. Gwarantuję, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę 🙂
Przepis na pyszny tort marchewkowy z kajmakiem, bakaliami i kremem waniliowym. Jest to troszkę lżejsza wersja, w której część cukru zastępuję erytrytolem i tagatozą. Oczywiście można użyć samego cukru. Ale gwarantuję, że jego część śmiało można zastąpić bezkalorycznym słodzikiem. Tort marchewkowy i tak wyjdzie pyszny- nikt nie rozpozna różnicy w smaku, bo cukier nadal w nim jest- po prostu troszkę go odchudzamy 😉
Jeśli kochacie takie smaki i chcecie zrobić szybsze ciasto, to musicie spróbować przepisu na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym!
Ciasto marchewkowe:
tortownica 24 cm
– 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki do bakalii
– 1 szklanka startej marchewki
– 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
-1/2 szkl. erytrytolu- albo 1/3 szkl.cukru
-1/2 szkl. cukru
– 1/2 szklanki pokrojonego ananasa
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki soli
Jajka zmiksować z cukrem i erytrytolem.
Mąkę przesiać. Dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Rodzynki, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe włożyć do jednej miski. Dodać 2 łyżki mąki.
Do zmiksowanych na jasną masę jajek wsypać mąkę. Następnie dodać startą marchewkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec bakalie i delikatnie wymieszać.
Ciasto piec w 170 stopniach w tortownicy o śr. 24 cm przez 45-55 minut, aż ciasto będzie zrumienione i suche w środku.
Odstawić do wystudzenia:
Kruche ciasto:
– 1 szklanka mąki orkiszowej- u mnie pół pełnoziarnistej, pół jasnej
– 1/4 szkl. skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka miodu
– 1 żółtko
– 30 g erytrytolu- powinien być zmielony. Można użyć cukru pudru
– 60 g masła
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, w tym masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche, wystarczy dodać trochę zimnej wody. Kulę ciasta schłodzić przez 30 minut.
Rozwałkować i wykroić koło o średnicy 25 cm ( podczas pieczenia ciasto się troche skurczy). Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok.12-15 minut.
Krem waniliowy:
– 800 ml mleka
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 40 g mąki orkiszowej
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 80 g masła
– 1/3 szklanki cukru pudru albo 1/2 szkl. erytrytolu
Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć ziarenka. 600 ml mleka zagotować wraz z ziarenkami całą laską, cukrem pudrem oraz dolać też ekstrakt waniliowy . W 200 ml wymieszać skrobię oraz mąkę orkiszową. Do gotującego się na małym ogniu mleka dolewać stopniowo mieszankę skrobiowo-ziemniaczaną. Cały czas mieszać. Na koniec masło. Mieszać, aż masło się rozpuści.
Tort marchewkowy- składanie
+ dodatki: + 1/3 szklanki kajmaku + 100g sera kremowego naturalnego
Kajmak dobrze wymieszać z serkiem.
Ciasto marchewkowe przekroić na pół.
Na spód wyłożyć masę kajmakową ( jest to cienka warstwa), krem waniliowy, kruche ciasto, krem waniliowy,ciasto marchewkowe. Wierzch posmarować resztą masy waniliowej. Posypać orzeszkami.
Spodobał Wam się przepis na takie ciasto? Tort marchewkowy to świetna alternatywa dla popularnych tortów czekoladowych czy truskawkowych. Przyznam, że ciężko w cukierni znaleźć taką wersję tortu. Jest w nim wiele smaków, tort jest wilgotny i świetnie się przechowuje. Gorąco polecam!







One Comment
Jud
Pięknie się prezentuje 🙂 Ciasta marchewkowe bardzo lubię, ale takiego przekładanego jeszcze nie robiłam 🙂