Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.
Korzenne ciasta najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nie odbierajmy sobie tej przyjemności i przygotujmy ciasto, które w pełni wykorzystuje produkty tego właśnie czasu 🙂 Tort marchewkowy w sezonie zimowym to chyba jeden z lepszych tortów, jakie możecie zrobić! Nie tylko na urodziny, ale także na Święta- w końcu niech będzie po królewsku 😉 Orzechy, kajmak, bakalie, cynamon – w tym torcie marchewkowym przewijają się te smaki. Gwarantuję, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę 🙂
Przepis na pyszny tort marchewkowy z kajmakiem, bakaliami i kremem waniliowym. Jest to troszkę lżejsza wersja, w której część cukru zastępuję erytrytolem i tagatozą. Oczywiście można użyć samego cukru. Ale gwarantuję, że jego część śmiało można zastąpić bezkalorycznym słodzikiem. Tort marchewkowy i tak wyjdzie pyszny- nikt nie rozpozna różnicy w smaku, bo cukier nadal w nim jest- po prostu troszkę go odchudzamy 😉
Jeśli kochacie takie smaki i chcecie zrobić szybsze ciasto, to musicie spróbować przepisu na ciasto marchewkowe z musem jabłkowym!
Ciasto marchewkowe:
tortownica 24 cm
– 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki do bakalii
– 1 szklanka startej marchewki
– 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
– 3 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1/4 szklanki wiórków kokosowych
-1/2 szkl. erytrytolu- albo 1/3 szkl.cukru
-1/2 szkl. cukru
– 1/2 szklanki pokrojonego ananasa
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki soli
Jajka zmiksować z cukrem i erytrytolem.
Mąkę przesiać. Dodać cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.
Rodzynki, orzechy, ananasa oraz wiórki kokosowe włożyć do jednej miski. Dodać 2 łyżki mąki.
Do zmiksowanych na jasną masę jajek wsypać mąkę. Następnie dodać startą marchewkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Na koniec bakalie i delikatnie wymieszać.
Ciasto piec w 170 stopniach w tortownicy o śr. 24 cm przez 45-55 minut, aż ciasto będzie zrumienione i suche w środku.
Odstawić do wystudzenia:
Kruche ciasto:
– 1 szklanka mąki orkiszowej- u mnie pół pełnoziarnistej, pół jasnej
– 1/4 szkl. skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka miodu
– 1 żółtko
– 30 g erytrytolu- powinien być zmielony. Można użyć cukru pudru
– 60 g masła
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki, w tym masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche, wystarczy dodać trochę zimnej wody. Kulę ciasta schłodzić przez 30 minut.
Rozwałkować i wykroić koło o średnicy 25 cm ( podczas pieczenia ciasto się troche skurczy). Upiec na złoty kolor w 180 stopniach, ok.12-15 minut.
Krem waniliowy:
– 800 ml mleka
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 40 g mąki orkiszowej
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 80 g masła
– 1/3 szklanki cukru pudru albo 1/2 szkl. erytrytolu
Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć ziarenka. 600 ml mleka zagotować wraz z ziarenkami całą laską, cukrem pudrem oraz dolać też ekstrakt waniliowy . W 200 ml wymieszać skrobię oraz mąkę orkiszową. Do gotującego się na małym ogniu mleka dolewać stopniowo mieszankę skrobiowo-ziemniaczaną. Cały czas mieszać. Na koniec masło. Mieszać, aż masło się rozpuści.
Tort marchewkowy- składanie
+ dodatki: + 1/3 szklanki kajmaku + 100g sera kremowego naturalnego
Kajmak dobrze wymieszać z serkiem.
Ciasto marchewkowe przekroić na pół.
Na spód wyłożyć masę kajmakową ( jest to cienka warstwa), krem waniliowy, kruche ciasto, krem waniliowy,ciasto marchewkowe. Wierzch posmarować resztą masy waniliowej. Posypać orzeszkami.
One Comment
Jud
Pięknie się prezentuje 🙂 Ciasta marchewkowe bardzo lubię, ale takiego przekładanego jeszcze nie robiłam 🙂