Sernik Śmietankowy z polewą czekoladową
Pyszna wersja sernika z dodatkiem śmietany, ten sernik śmietankowy to strzał w dziesiątkę! Masa jest kremowa, puszysta i bardzo delikatna. W domu najbardziej przepadamy za masą tradycyjną bez dodatków smakowych, resztę elementów jak polewa, ciasto, musy czy pianki na wierzchu mogę modyfikować do woli. Masa jednak musi być śmietankowa albo waniliowa. Do zrobienia tego sernika inspirowałam się przepisem na rosyjski śmietanowiec.
Czasem jednak lubię dodawać do masy element, który nie zmienia za bardzo smaku, ale pozytywnie wpływa na strukturę. Tak jest właśnie dodając do masy śmietanę oraz ubijając ser z jajkami. Wykwintność w każdym calu 🙂 Polecam gorąco przepis na mój sernik śmietankowy.
Sernik śmietankowy na kruchym spodzie z polewą czekoladową.
Podaję również zamienniki dla spodu jeśli chcesz wykonać go w wersji bezglutenowej.
Uwagi – > Sernik można również wykonać bez spodu, a do masy serowej zamiast budyniu dać mąkę kokosową- wtedy należy zmniejszyć ilość z 80 na 30 gramów. Tym samym uzyskacie sernik w wersji niskowęglowodanowej. Osoby na diecie ketogenicznej mogą pokusić się nawet na twaróg tłusty 😉
Kruche ciasto:
– 200 g mąki orkiszowej- można zastąpić 100 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki ryżowej
– 50 g mąki owsianej- bezglutenowcy muszą użyć mąki z ceryfikatem
– 50 g mąki migdałowej
– 1 jajko
– 120 g masła pokrojonego w kostkę
– 40 g miodu
– 10 g jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g ksylitolu w pudrze/cukru albo 70 g erytrytolu
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Dodać sól oraz proszek do pieczenia. Następnie resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeśli masa wydaje się być zbyt sucha, wystarczy dodać trochę jogurtu naturalnego.
Ciasto schłodzić w lodówce przez 45 minut.
Masa serowa
– 1,2 kg twarogu półtłustego
– 200 g śmietany kremówki
– 100 g śmietany gęstej 12 %
– 8 jajek – 4 całe, 4 oddzielone białka od żółtek
– 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
– 100 g rozpuszczonego masła
– 1 i 1/3 szkl. cukru/ksylitolu albo 1 i 1/2 szkl. erytrytolu
– 40 g miodu – można zastąpić cukrem/ksylitolem czy innym słodzikiem
– 1/4 łyżeczki soli
– aromat waniliowy- opcjonalnie
Twaróg zmielić albo przecisnąć przez praskę. 4 całe jajka oraz 4 żółtka dobrze zmiksować z 1 szklanką cukru/ksylitolu/erytrytolu oraz miodem (jeśli pomijasz to dodaj dodatkowo cukier albo inny słodzik). Dodać następnie partiami twaróg i dalej miksować. Następnie wlać rozpuszczone masło oraz dodać śmietanę 12 %. Wymieszać. Wsypać budynie oraz dodać aromat waniliowy jeśli chcesz 🙂
Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno. 4 białka również ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, gdy będą sztywne należy dodać partiami pozostałą ilość cukru/ksylitolu/erytrytolu.
Do masy serowej dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać- najlepiej za pomocą łopatki. Na koniec dodać ubite białka i również delikatnie połączyć.
Pieczenie
Tradycyjną formę prostokątną ok. 30 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na spód. Można również formę wylepić. Na spód od razu wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut- na niższy poziom. Następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec dalej kolejne 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy przy dotknięciu masy jest ona delikatnie sprężysta, ale palec nie zapada się. Czas pieczenia może się wydłużyć- zależy od piekarnika.
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Na zimny sernik wylać polewę czekoladową.
Polewa czekoladowa:
– 150 g czekolady mlecznej- ja miałam bez cukru
– 3 łyżki mleka
– 30 g masła
– 10 g miodu
Do naczynia metalowego należy przełożyć wszystkie składniki- czekoladę najlepiej połamać na mniejsze kawałki. Całość roztopić w kąpieli wodnej cały czas kontrolując, czy naczynie nie ogrzewa się za szybko.
Lekko przestudzoną polewą wylać na wierzch sernika.
Odstawić do stężenia. Sernik śmietankowy gotowy! 🙂
2 komentarze
Jud
Uwielbiam serniki i z chęcią zjadłabym kawałeczek tego Twojego 🙂
just_megik
Dziękuję bardzo 🙂 Ja również kocham serowe ciacha! Ja za to z chęcią podzielę się wypiekiem 😉