Cudowne kruche rogaliki :)
Nie wiem dlaczego, ale sezon jesienno-zimowy kojarzy mi się z małymi wypiekami, jak rogaliki, babeczki, ciasteczka 🙂 To chyba ma na celu rekompensować pogarszającą się pogodą, bo po takie małe cudeńka można sięgać bez przerwy 🙂 Najbardziej lubię właśnie kruche rogaliki, ale które rozpływają się w ustach 🙂
A do tego najlepiej smakują te drożdżowe, bo oprócz kruchości, są też delikatne i mokre w środku od nadzienia.
Do ciasta na rogaliki dodałam twaróg biały, dzięki któremu rogaliki wyszły jeszcze bardziej delikatne i także utrzymują dłużej świeżość. Po prostu są uzależniające 😀
Drożdżowe kruche rogaliki na bazie serka:
– 400 g mąki orkiszowej jasnej
– 100 g mąki orkiszowej razowej
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki ksylitolu
– 40 g drożdży
– 2 żółtka
– 50 ml mleka
– 200 g masła
– 200 g twarogu półtłustego
– szczypta soli
Mleko należy podgrzać. Do drożdży dodajemy miód i wlewamy letnie mleko. Wsypać 1 płaską łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Pozostałą mąkę razem przesiać. Dodać jajko, żółtko, ksylitol, twaróg i sól. Wlać wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszać, żeby ciasto nabrało jedną formę. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Powinno być schłodzone. Całość wyrobić. Jeśli masa wydaje się być zbyt sucha, należy dolać odrobinę mleka.
Ciasto na kruche rogaliki odstawić na 30 minut. Następnie wstawić do lodówki na kolejne 2.5 godziny.
Po tym czasie rozwałkować i nadziewać wg uznania. U mnie powidła oraz dżem brzoskwiniowy.
Rogaliki pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
Nieodłącznym elementem kruchych rogalików jest likier, więc tutaj też się bez niego nie obyło 😀 U mnie jednak trochę zdrowsza wersja, bo cukier puder wymieszany z erytrytolem w pudrze 🙂
One Comment
Jud
Ciekawy pomysł na ciasto 🙂 Muszę wypróbować kiedyś, bo z twarogiem jeszcze nie robiłam drożdżowego 🙂