Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

Kruche babeczki z kremem- receptura 1885 roku

kruche babeczki, kruche babeczki z kremem, kruche ciasto staropolskie, lucyna ćwierczakiewiczowa, przepisy lucyna ćwierczakiewiczowa, tartaletki z budyniem,



Tradycję należy pielęgnować, gdyż bez niej stajemy się trochę przezroczyści i nijacy… Kultura jest tym, co nas kreuje i kształtuje. Uważam, że niezależnie od pochodzenia, tradycje w każdej kulturze są szczególne i warte kultywowania. Dla mnie ciekawe są zwyczaje kulinarne oraz regionalne przepisy. Dziś wspaniały przepis na kruche babeczki pochodzący ze starej książki kucharskiej.

Z chęcią próbuję nowych smaków- tych ze świata, jak i tych staropolskich.  W mojej (niewielkiej) kulinarnej biblioteczce mam książkę z cudownymi przepisami napisanymi “starą” polszczyzną – inne słowa, szyk zdania i gramatyka, ale jest w tym urok. To coś wyjątkowego przygotować potrawę, która swoimi korzeniami sięga poprzechnik stuleci. Autorką przepisów jest Lucyna Ćwierczakiewiczowa.

Z racji, że najbardziej lubię przygotowywać słodycze, to nie obyło się bez spróbowania jednego ze słodkich rzepisów. Padło na kruche, śmietankowe ciasteczka. Wypełniłam je budyniem w dwóch smakach, przykryłam drugim kawałkiem ciasta, niektóre polałam czekoladą a inne zostawiłam w “naturze”.




kruche tartaletki z kremem, kruche babeczki, kruche babeczki z czekoladą, tartaletki z budyniem, babeczki z budyniem, zdrowe przepisy, słodycze bez cukru, fit słodkości,

 

Ciasto na kruche babeczki:


– 125 g miękkiego masła
– 60 g cukru- ja dałam ksylitol, ale w oryginale jest cukier
– 1 duże jajko – jeśli masz małe jajka, to daj 1 żółtko dodatkowo
– 300 g mąki pszenna- ja robiłam na orkiszowej
– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia
– szczypta soli

 

Kruche babeczki w oryginale mają cukier, ale na szczęście kruche ciasto jest podatne na modyfikacje i z sukcesem można użyć ksylitolu albo erytrytolu.

Masło utrzeć na puch. Dodać cukier/ksylitol i dalej ucierać. Gdy masa będzie puszysta i lekka, dodać jajko (jeśli dajesz też dodatkowe żółtko, to teraz je dodaj). Można dodać już trochę mąki, żeby masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gęstość masy możemy kontrolować podczas mieszania. Jeśli będzie już wystarczająco kruche, wyrobione, nie dodawać reszty mąki 🙂 Ciasto wyrobić ręcznie, szybko i sprawnie! Ciasto będzie dość plastyczne i miękkie, ale to dlatego, że masło było miękkie.
Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 60 minut



Masa czekoladowa i biała do babeczek:

– 300 ml mleka
– 3 żółtka
– 40 g cukru albo ksylitolu/erytrytolu
– 25 g skrobi ziemniaczanej- można użyć budyniu
– 50 g czekolady deserowej/mlecznej albo gorzkiej
– 30 g masła- do masy jasnej
– 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu waniliowego


Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 50 ml mleka – dobrze wymieszać. Resztę mleka podgrzać z wanilią. Podgrzane mleko  wlewamy do masy z żółtek i szybko mieszamy. Podgrzewamy dalej na ogniu, gotujemy, aż masa zgęstnieje.  Masę dzielimy na pół: do jednej części dodajemy czekoladę, do drugiej masło. Należy mieszać, żeby czekolada ładnie się rozpuściła. Masa musi zrobić się gęsta, bardzo podobna do budyniu. Przykryć masę woreczkiem tak, żeby dotykał wierzchu. Zapobiega to powstaniu skorupki na wierzchu.


Pieczenie:

Ciasto na kruche babeczki rozwałkowujemy. Najlepiej na papierze do pieczenia albo folii spożywczej, przezroczystej. Warto też delikatnie podsypać mąką. Szykujemy foremki karbowane na babeczki. Z ciastka wykrawamy kółka albo po prostu wzór foremką. 
Foremkę wykładamy ciastem. Nakładamy masę , przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i przyciskamy.
Jeśli ciastko ciężko się rozwałkowuje i nie “odchodzi” lekko od stołu, można po prostu wykładać/wylepiać foremki ręcznie. Może to też oznaczać, że ciasto za mało się schłodziło albo trzeba dodać więcej mąki do podsypania.

Ciasteczka/kruche babeczki pieczemy w 180 stopniach C, przez ok. 20-30 minut minut. Muszą być ładnie zrumienione 🙂 Ostudzone ciastka można udekorować czekoladą, lukrem , cukrem pudrem, itd.



kruche ciasto bez cukru, min tarty, mini tartaletki z kremem, ciasta z budyniem, babeczki z budyniem,  fit blog, blog kulinarny, przepisy na zdrowe ciasto kruche, ciasto kruche bez cukru przepis,



mini babeczki, mini tartaletki, kruche ciastka z budyniem, ciasto z budyniem, budyń czekoladowy, tartaletki z kremem budyniowym, krem czekoladowy, krem czekoladowy bez cukru,



budyń czekoladowy, babeczki z czekoladą, babeczki z budyniem, tartaletki przepis, mini tartaletki przepis, tartaletki z budyniem, tartaletki z czekoladą,



nadziewane ciastka, ciasteczka z budyniem, przepisy dla dzieci, kruche ciasto przepis, kruche ciasto bez cukru przepis, przepisy z ksylitolem, zdrowe przepisy dietetyczny blog,

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *