
Kapusta kiszona z dynią- pyszny dodatek do obiadu
Hmm…niektórzy mogą podejśc scpetycznie do tego przepisu, ale jeśliPo pierwsze: lubicie dynię
Po drugie: kapusta kiszona to Wasz must have
Po trzecie: lubicie smak słodko-kwaśny
Po czwarte: lubicie poznawać nowe smaki
Po piąte: lubicie dania wegetariańskie i wegańskie
Po szóste: dopadła Was rutyna w kuchni
Po siódme: potrzebujecie witamin i wzmocnienia
To gwarantuję, że to danie Wam zasmakuje!
Dynia nadaje lekko słodkiego aromatu, który idealnie przełamuje kiszoną kapustę. Ponadto stanowi ona również nowy element strukturalny- jest dodana w kawałkach dla zróżnicowania potrawy. Dodałam też trochę startego jabłka, które nadało całej potrawie tzw. mazistości – inne słowo nie przychodzi mi na myśl 😀 Oczywiście smaku dodaje tłuszcz, więc bez niego też się nie obeszło. Użyłam smalcu wegetariańskiego, ale równie dobrze sprawdzi się każdy tłuszcz 🙂 Taka kapusta kiszona ze słodkim twistem oraz aromatycznym “smalczykiem” jest wyśmienita 🙂
Kapusta kiszona z dynią:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 300 g dyni hokkaido
– 1 małe jabłko (100 gramów)
– 30 g smalcu wegetariańskiego* (BIOGO) – może być masło albo oliwa z oliwek
– 5 g oleju rzepakowego – do dyni
– 1 cebula czerwona
– sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Kapustę należy opłukać.
Dynię hokkaido należy obrać ( ponoć można jeść ze skórą, ale ja wolę obraną), pokroić w kostkę i
wymieszać z olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut – zależy od wielkości kostki. Dynia powinna się lekko zrumienić. Ostudzić.
Na patelni ( na smalcu) zeszklić cebulę razem z jabłkiem. Dodać kapustę i dalej lekko podprażyć. Dodać 100 ml wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec przyprawy i kawałki dyni. Oczywiście dynia trochę się rozpadnie, bo jest mięciutka, ale taki tego urok 🙂
Moim zdaniem to brzmi bardzo dobrze! Wiele osób ma problem z warzywnymi dodatkami do obiadu, ale to kwestia przygotowania i doprawienia. Nie bójcie się dodatku tłuszczu, zwłaszcza do warzyw!
Ponadto, mimo że najzdrowsze jest jedzenie gotowanych albo surowych warzyw, to jednak pieczenie i delikatne smażenie wydobywa z nich najwięcej smaku!
Kapusta kiszona jest akurat takim produktem, który nie traci na wartości po podgotowaniu czy podsmażeniu. Jest też niskokaloryczna i baaardzo zdrowa. Dynię warto wykorzystać w sezonie i oczywiście nie zapomnijcie o jabłku, który idealnie pasuje do kapusty kiszonej 🙂


2 komentarze
Kasia Sarna
bardzo mi się podoba takie zestawienie smaków 🙂 właśnie kisi mi sie wielki słój kapusty, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
Jud
Ciekawe i nietypowe połączenie, ale chętnie spróbowałabym takiego 🙂