
Amandin- raj dla wegan!

AMANDIN to bardzo ciekawa propozycja produktów roślinnych, dość nowa na naszym rynku. Jest to roślinna gama napojów a la mleko, śmietanek, sosów czy bulionów. Oprócz tego bardzo ciekawe pasty na bazie orzechów- w konsystencji przypominające dżem.
Kolejnym plusem jest skład produktów. Bez białego cukru, do słodzenia użyto syropu ryżowego albo z agawy- co prawda, to wciąż jest postać cukru, ale zdecydowanie lepsza od tej białej wersji 😉 Taka postać węglowodanów zawiera dodatkowe składniki odżywcze oraz witaminy!
Zapraszam do zapoznania się z ofertą marki AMANDIN, której głównym dystrybutorem jest hurtownia VEGAMARKET
– Napój owsiany kokosowy – dodatki smakowe do “mleka” owsianego są bardzo dobrym pomysłem, ponieważ nie każdy lubi posmak owsa, a z różnych powodów naturalnego mleka nie pije bądź pić nie może. Kokos to jeden z lepszych pomysłow- moja subiektywna opinia 😉 Taki napój jest bogatszy w smaku, idealnie sprawdzi się do owsianki, bo jest bardziej treściwy oraz nie wygląda jak woda.
– Napój z orzechów tygrysich słodzony syropem z agawy – pierwsze, co mi się spodobało, to kolor, nie jest przezroczysty, lecz mleczny i do od razu zachęca do konsumpcji. Smak? Nigdy nie jadłam orzechów tygrysich, więc nie mogę stwierdzić, czy smak jest zbliżony do orzechów…. za to mogę ocenić, to co poczułam… a była to masa makowa! Tak, w smaku aromat masy makowej, ale raczej z tego białego maku. Mnie ten smak bardzo się sposobał i z chęcią “mleko” wypiję dość szybko 😀
– Napój ryżowy bananowo- truskawkowy BIO – banany i truskawki to jedno z lepszych połączeń, takie mleko to idealna baza do koktajli albo płatków owsianych! Pyszności 🙂 Tak naprawdę to już gotowa baza do koktajlu albo lodów! Sprawdzi się też idealnie do zrobienia domowej pianki na bazie agaru albo żelatynie.
– Napój z orzechów makadamia – orzechy makadamia są bardzo zdrowe, ciekawa jestem tego “mleka”. Bardzo lubię orzechowe napoje roślinne wraz z sojowymi. Uwielbiam mleko z nerkowców i to z makadamia jest równie smaczne! Kremowe z lekko słodką nutą. Podejrzewam, że ten dobry smak wynika z faktu, że orzechy makadamia są tłuste, a jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku 🙂

– Śmietanka ryżowa BIO – dzięki temu produktowi kuchnia wegan może bardziej przypominać tradycyjne dania. Prędzej czy później tęskni się za kremowym sosem, dlatego ta ryżowa propozycja jest bardzo ciekawym produktem. Wiele firm zaczęło tworzyć śmietanki roslinne, ale muszę przyznać, że ta od Amandin jest najbardziej kremowa i nie rozwarstwia się po dodaniu do warzyw. Ponadto jest to śmietanka ekologiczna 😉
– Sos ryżowy beszmamel BIO – już myślę o zapiekanych daniach pod pierzynką z sosu beszamel w wersji roślinnej. To musi być interesujące doznanie smakowe 🙂 Skład to kolejne miłe zaskoczenie – brak utwardzonego tłuszczu, a raczej woda, ryż, olej słonecznikowy i stabilizator odpowiadający za konsystencję.
– Bulion wegański cebulowy BIO– oj tak! Nie raz miałam okazję oglądać programy kulinarnych, w których kucharz sięga po kartonik z bulionem i dodaje do zupy. Teraz to możliwe także w naszej domowej kuchni. Zamiast gotować kilkugodzinny wywar, wystarczy otworzyć NATURALNY bulion, który wzbogaci Waszą zupę, a nawet dania z ryżu czy kaszy 🙂
– Bulion wegański MISO BIO– azjatycka rozpusta. Rozgrzewająca zupa na bazie tego bulionu z ryżowym makaronem i innymi dodatkami musi być po prostu smaczna. Zachęcam do zaopatrzenia się w tę wersję, bo kartonik sam się broni dzięki bardzo dobrym składnikom użytym do stworzenia tego bulionu. Muszę przyznać, że Amandin postarał się i stworzył super produkt!
Najlepsze na koniec… 😀
Słodkie kremy, to moje ciche słabości, z którymi silnie walczę i zazwyczaj z sukcesem. Dlatego, że odstrasza mnie ilość cukru i innych ulepszaczy
– Pasta z migdałów BIO– . pasta ta ma oto taki skład: syrop ryżowy, woda, migdały, pektyna. Idealna na kanapki albo ciasteczka. Po prostu coś nowego! Pastę znajdziecie TUTAJ
– Pasta z orzechów włoskich z nasionami konopii – mój pierwszy kontakt z nasionami konopii. Zobaczymy,co z tego wyjdzie. Niemniej jednak produkt kusi oko- estetyczne opakowanie, krótki skład, ładny kolor i zwarta konsystencja. Pomysłów na użycie takiej pasty w kuchni na pewno nie zabraknie 🙂


2 komentarze
Jud
Z orzechów tygrysich brzmi interesująco 🙂
just_megik
Jest naprawdę ciekawe i inne, ale pozytywnie 🙂 Jeśli lubisz bakaliowo-orzechowe smaki, to mleka jest dla Ciebie 🙂