
Zupa z dyni z cieciorkowym groszkiem :)
Moja druga w życiu zupa z dyni i przyznam, że wyszła bardzo smaczna. Jesień jest ukryta w tym talerzu. Dynia zaczyna coraz częściej gościć na polskich stołach. Kiedyś służyła przede wszystkim do robienia dekoracji na halloween, ale teraz jest pysznym kulinarnym składnikiem.
Jedząc potrawy z dyni dostarczacie sobie dużą dawkę karotenów, wapnia oraz fosforu. Oprócz tego przeciwdziała zaparciom i działa moczopędnie. To cudowne warzywo w Polsce zwane banią działa też cudownym lekarstwem na problemy wątroby.
Dodatkowa zaltea jest szczególnie ważna dla osób odchudzających się, gdyż dynia pobudza procesy trawienne i wspomaga pozbywanie się trujących produktów z organizmu.
Wracając jednak do samego przepisu…zupa jest bardzo aromatyczna dzięki pieczonym warzywom. Rozgrzewająca dzięki przyprawom. Lekko maślana dzięki dodatkowi pysznego masła ghee. Lekko polska dzięki świeżemy koperkowi. Chrupiąca dzięki cieciorkowym groszkom. Lekko wędzona dzięki papryce.
Jest po prostu wyjątkowa! 🙂
Zupa z dyni – przepis na zdrową wersję z chrupiącą ciecierzycą zamiast groszku ptysiowego
– 1.2 kg dyni hokaido (surowej)
– 1 litr bulionu warzywnego
– 1 cebula biała
– 1 pietruszka
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła ghee*
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2/3 łyżeczki papryki wędzonej
– 1/4 łyżeczki papryki ostrej
– 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
– sól, pieprz
Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Pietruszkę obrać i zawinąć w folię aluminiową. Cebulę obrać.
Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni włożyć dynię, pietruszkę w folii oraz czosnek. Piec przez 35 minut. Następnie zwiększyć temp. do 200 stopni i dopiekać jeszcze 15 minut – dynia musi być miękka i delikatnie zrumieniona. Wiele zależy od wielkości kawałków dyni. Warto też sprawdzić czosnek, czy np. nie jest miękki już po tych 35 minutach. Wtedy można go wyciągnąć.
Cebulę należy przypalić na palniku od gazu – tak jak do rosołu czy innych zup.
Wszystkie warzywa należy umieścić w garnku. Zalać bulionem i zblendować. Całość gotować przez 15 minut na średnim/małym ogniu. Jeśli zupa z dyni jest dla Was zbyt gęsta wystarczy dodać więcej bulionu albo ewentualnie wody. Na koniec dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Chrupki z ciecierzycy:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżka roztopionego masła ghee – np. Takie
– sól, pieprz
– odrobina papryki słodkiej
Cieciorkę opłukać i osuszyć. Dodać roztopione masło i przyprawy.
Piec w 180 stopniach przez 20 minutach, aż się zrumieni i stanie chrupiąca.
Do gorącej zupy należy dodać chrupiącą cieciorkę oraz świeży koperek. Uwierzcie mi, że zupa z dyni z takim chrupiącym twistem to coś przepysznego.
Latem zupy są świetnym posiłkiem. Warto zamiast dwóch słonych dań skupić się na zupie, a jako drugie zrobić sobie pyszny owocowy deser. Można do nich wkomponować domowe lody, czy jogurt mrożony. U mnie latem bardzo często obiad składa się ze słonego i słodkiego elementu. Zupa z dyni może być świetnym urozmaiceniem. No i ten cudowny chrupiący groszek z ciecierzycy- połączenie cudowne! 🙂
*masło ghee jest masłem klarowanym. Jednak w smaku i w wyglądzie trochę się różni od masła klarowanego dostępnego w sklepie. Moim zdaniem jest smaczniejsze, bardziej maślane i delikatne. W przystępnej cenie znajdziecie w sklepie SmakiZdrowia


One Comment
Arkadiusz
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂