Wieniec drożdżowy z owocami leśnymi
Lato w wypiekach! Nie ma nic bardziej błogiego na weekend, czy po prostu na umilenie sobie nastroju, jak ciasto drożdżowe! Tym razem wieniec drożdżowy z owocami leśnymi i truskawkami- im więcej wariantów, tym lepiej ;D
Ciasto jest bardzo uniwersalne, idealne właśnie do zawijanych wypieków. Zamiast świeżych jagód możecie użyć dżemu jagodowego albo w wersji jesiennej powideł śliwkowych.
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na ciasto drożdżowe- znajdziecie w nim składnik, który nadaje ciastu miękkości 🙂
Wieniec drożdżowy:
– z tego przepisu wyjdzie Wam jeden duży wieniec albo dwa mniejsze
– 550 g mąki orkiszowej jasnej*
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 100 g jogurtu naturalnego**
– 200 ml mleka
– 30 g drożdży
– 1/3 szklanki cukru kokosowego + stewia albo słodzik*** (albo 1/2 szkl. cukru kokosowego/zwykłego)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 60 g roztopionego masła
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sczypta soli
+ 60 g masła rozpuszczonego
+ 4 łyżki cukru trzcinowego/białego (płaskie)
+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
+ jagody, truskawki, maliny (miałam ok. 450 g owoców)
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dosypać 2 łyżki mąki oraz dolać 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut do podrośnięcia.
Jajko i żółtko zmiksować chwilę z cukrem. Dodać jogurt, pozostałe letnie mleko i ponownie wymieszać. Następnie należy wsypać przesianą mąkę, sól oraz dorzucić rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiać ręcznie albo mikserem. Gdy ciasto już się połączy należy dodać sok z cytryny, olej oraz masło. Wyrobić elastyczne ciasto – powinna powstać kula. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut – ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto na wieniec drożdżowy przełożyć na blat. Rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Wysypać po całości owoce. U mnie jedna wersja czysto jagodowa, druga przede wszystkim z truskawkami. Jeśli robicie dwa wieńce, to masło, cukier i mąkę ziemniaczaną należy podzielić- wychodzi wtedy po 1 łyżce mąki, 30 g masła i 2 łyżkach cukru na jeden wieniec 🙂
Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć po długości przez środek zostawiając jedną końcówkę w całości – bez przecięcia. Przeplatać ze sobą te dwa rulony i całość uformować w kształt koła.
Wieniec drożdżowy odstawić do podrośnięcia na 20 minut w formie, w której będzie pieczony.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok.40 minut do złotego koloru w przypadku jednego wieńca. Jeśli zrobiliście dwa mniejsze wieńce to czas pieczenia wynosi ok. 25 minut -u mnie właśnie tyle było. Wiele zależy od piekarnika. Ważny jest złocisty kolor i dopieczenie ciasta w środku 🙂
* możecie oczywiście zastąpić zwykłą pszenną
** temp.pokojowa
*** do drożdżowego możecie użyć stewii, tagatozy albo słodzików syntetycznych, jak aspartam. Ciasto jednak nie wyrośnie po dodaniu erytrytolu albo ksylitolu. Jeśli nie lubisz stewii i nie używsz słodzików, to lepiej wtedy dac po prostu więcej cukru.
2 komentarze
Kasia Sarna
wyglądają przepysznie 🙂
Jud
Wow, wyglądają super! 🙂