
Wegańska tarta czekoladowa- a la nutella! Ciasto na 10!
Wegańska tarta czekoladowa jest idealna dla miłośników nutelli i oczywiście połączenia czekolady, orzechów i truskawek.
Takie eksperymenty w kuchni cieszą moje serce oraz brzuch, bo tarta wyszła cudowna;) Jeśli wypiek do tego ładnie się prezentuje, to oko również się “uśmiecha”.
Tarty moim zdaniem należą do eleganckich wypieków, jest to taka delikatniejsza wersja tortów. Może dlatego tak dobrze z reguły smakują? Poza tym przemawiają do mnie trójkątne kawałki, bo są większe niż tradycyjne kostki. To kolejny powód, dla którego warto piec tarty, zwłaszcza te zdrowe 😀
Dzisiejszy wypiek to ukłon w stronę osób na diecie roślinnej albo chociażby tych, którzy unikają nabiału. Wiele tarta i tortów zawiera w sobie twaróg albo śmietanę. Na szczęście teraz na rynku jest coraz więcej wegańskich propozycji nabiałowych.
Zdrowy kruchy spód, idealnie czekoladowy krem uzupełniony orzechową nutą prażonych orzechów laskowych w towarzystwie truskawek,które można z powodzeniem zastąpić bananem albo pomarańczą. Tarta zyska nowy wymiar smaku 🙂
Wegańska tarta czekoladowa z truskawkami (krem a la nutella)
Kruchy spód:
– 250 g mąki *
– 50 g banana
– 2 łyżki mleka roślinnego
– 70 oleju kokosowego
– 20 g syropu klonowego + stewia ( większa słodycz, mniej kalorii)
– szczypta soli
Banana rozdusić z syropem klonowym.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Odstawić do lodówki na 40 minut.
Rozwałkować na kształt formy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Spód piec w 180 stopniach przez 25 minut wypełniony groszkami do pieczenia- ja używam mieszanki ryżu z groszkiem.
Zdjąć z tarty groszki i podpiekać dalej, aż tarta nabierze złocistego koloru. U mnie ok.10 minut. Tarta musi być wypieczona, bo już nie wraca do piekarnika.
Krem czekoladowo-orzechowy:
– 100 g kaszy jaglanej
– 1,5 szklanki mleka roślinnego ( użyłam ryżowego waniliowego)
– 1/2 szklanki wody
– 20 g proszku budyniowego waniliowego
– 50 g orzechowego masła laskowego**
– 50 g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie bez cukru)
– 3 łyżki kakao
– 1/3 szklanku cukru kokosowego*** + stewia dla większej słodyczy
– 30 g daktyli + wrzątek do zalania
– 20 g oleju kokosowego
Chciałabym Was zachęcić do wybrania kaszy jaglanej ekologicznej albo dobrej firmy. Niestety wiele firm stosuje środki do zwalczania chwastów i tym samym zatruwają też same kasze.
Kaszę ugotować w szklance mleka i 1/2 szkl. wody. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i wrzucić do kaszy. Zblendować na krem. Ponownie zacząć podgrzewać.
Budyń rozpuścić w 0,5 szklanki mleka. Dolać do gotującej się kaszy cały czas powoli gotując. Do kremu dodajemy także czekoladę, kakao, cukier kokosowy, olej. Wszystko chwilę podgotować na małym ogniu, aż czekolada, cukier i olej się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Od czasu do czasu mieszając.
Wyłożyć krem na spód tarty i udekorować owocami 🙂
* użyłam 100 g mąki gryczanej, 100 g skrobi ziemniaczanej, 50g mąki kasztanowej ( dodałam 1/4 łyżeczki gumy gumar ze wzgl.na mąki bezglutenowe). Można użyć w całości mąki orkiszowej. Fajnie też się sprawdzi owsiana, jaglana i ryżowa.
**Można samemu zmielić podprażone orzechy na masło/olej za pomocą blendera z misą.
*** Sprawdzi się także ksylitol, erytrytol czy stewia.
wegańska tarta czekoladowa


3 komentarze
ale-ja
Mmm… Ślinka mi cieknie. Uwielbiam czekoladowe wypieki. Na pewno wypróbuję przepis.
ale-ja
Mmm… Ślinka mi cieknie. Uwielbiam czekoladowe wypieki. Na pewno wypróbuję przepis.
Weronika
Wygląda rewelacyjnie! Już wiem, co będę robić wieczorem 🙂