Pleśniak bez glutenu i cukru- pyszna wersja :)
Gruszki, gruchy, gruszeczki – niech królują na naszym stole 🙂 W pleśniakowej czy skubańcowej wersji są idealną słodką propozycją.
Tym razem ciasto zdrowsze, czyli pleśniak bez glutenu i cukru.
Kruche spody są bardzo wdzięczne w kwestii mącznych eksperymentów- zdecydowanie łatwiej w nich zastąpić mąkę pszenną innymi wersjami bez utraty smaku. Dlatego uznałam, że warto się podzielić tym przepisem. Ponadto, łatwo też zastąpić cukier słodzikiem.
Na spodzie cienka warstwa powideł, która mogła być jednak trochę większa, ale nie wszystko da się przewidzieć… Na szczęście gruszki smakowo nadrobiły bardzo dużo 🙂
Pleśniak bez glutenu i cukru, za to z gruszkami i zdrowym lukrem
-150 g mąki ryżowej
– 150 g mąki ziemniaczanej
– 100 g mąki owsianej bez glutenu
– 100 g mąki kukurydzianej
– 5 żółtek
– 200 g masła
– 50 g jogurtu greckiego albo śmietany 12 %- może być jogurt kokosowy
– 120 g erytrytolu/ksylitolu
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao
– duży słoik powideł
– 600 g gruszek
– 5 białek
– 1/2 szkl. erytrytolu- można zmielić w młynku do kawy
– szczypta soli
Kruche ciasto bez glutenu musi być, jak plastelina. W przepisie jest podane 50 gramów jogurtu/śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, to dodajcie jeszcze odrobinę jogurtu. Można również użyć wersji roślinnej- jogurtu albo śmietanka gęsta 18%.
Każdą mąkę należy przesiać i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz erytrytolem/ksylitoelm. Dodać pokrojone zimne masło oraz jogurt/śmietankę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. 2 części ciasta- 1 białą i ciemną schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Drugą białą włożyć do zamrażalnika- ta część ciasta będzie ścierana na wierzchu, dlatego musi być bardzo dobrze schłodzone.
Gruszki pokroić w kostkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrytol i zmiksować, aż się rozpuści.
Ubite białka powinny być sztywne i zrobić się bardziej błyszczące.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozwałkować jasne ciasto. Ponakłuwać i posmarować powidłami. Poukładać gruszki. Pokruszyć ciemne ciasto. Wyłożyć białka i zetrzeć zmrożone jasne ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 45-55 minut, aż ciasto będzie złociste.
Mój patent na zdrowy lukier, to po prostu zmielony erytrytol z dodatkiem soku z cytryny. Jednak z racji, że erytrytol jest mniej słodki, a do tego dodaję też cytrynę, to trzeba podkręcić słodycz takiego lukru (przynajmniej moim zdaniem). Jak zwiększyć słodycz?
1) można dodać koncentrat stewii w bardzo małej ilości, która zwiększy słodycz
2) dodać słodzony aromat – teraz bardzo fajne można dostać od firmy Krukam
3) do takiego lukru możecie dodać odżywkę białkową- zamiast typowego lukru, powstanie słodka polewa, ale jeśli wybierzecie pyszny smak odżywki, to taki “lukier” wskoczy na wyższy poziom smakowy
Z kolei jeśli szukacie pysznego przekładańca w stylu Rafaello, ale też w zdrowej wersji, to polecam to proste i pyszne ciacho – FIT RAFAELLO . Gotowe ciasto musi postać w lodówce, ale wykonanie jest proste 🙂
2 komentarze
Magdalena Milik
Alez u Ciebie smacznieeeeee!!! 🙂
just_megik
Ojej, dziękuję Ci bardzo! Staram się jak mogę 😉