Lniany baton kokosowy (bez zbóż) – 100% superfood
Co powiecie na zdrową propozycję w postaci batona bogatego w zdrowe tłuszcze i białko roślinne? Do tego jest smacznie, zdrowo i bez pieczenia! Dzięki pominięciu obróbki termicznej baton zachowuje 100% swoich właściwości odżywczych. Coś specjalnego dla miłośników kokosa 🙂
Baton składa się głównie z mielonego siemienia złocistego, które w smaku jest delikatniejsze oraz mąki kokosowej. Do tego podkręcająca smak przyprawa w postaci KARDAMONU, który dobrej jakości możecie nabyć TUTAJ
Zapraszam do przepisu 🙂
Lniany baton kokosowy:
– 60 g zmielonego siemienia złocistego
– 60 g mąki kokosowej
– 20 g zmielonych wiórków kokosowych
– 30 g miodu/ syropu błonnikowego vitafiber
– 20 g oleju kokosowego
– 50 g daktyli + 100 ml wrzątku*
– dwie szczypty kardamonu
– 2 łyżki zmielonych orzechów brazylijskich – np. takich
– 1 łyżka mleka kokosowego – gęsta część
– stewia/erytrol- ewentualnie, wg smaku**
Orzechy brazylijskie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie namoczone orzechy zmiksować z mlekiem kokosowym oraz miodem.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Odcedzić i rozdusić za pomocą widelca.
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym, wiórkami oraz kardamonem. Dodać pozostałe składniki. Masa powinna być zwarta, ale niezbyt sucha. Jeśli za bardzo się sypie,to wystarczy dodać odrobinę mleka kokosowego. Z kolei przy zbyt klejącej strukturze wystarczy dosypać trochę siemienia lnianego. W końcu to lniany baton o smaku kokosowym 🙂
Foremkę obojętnie jaką, wystarczy jakieś pudełko – wyłożyć papierem do pieczenia. Do tej foremki wyłożyłam masę i bardzo mocno przyklepałam.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Gotowe 🙂
Smacznego! Lniany baton kokosowy gotowy- super fit przekąska na bazie zdrowych składników, bez białego cukru! Ten baton idealny na diecie paleo 🙂
*daktyle możecie zastąpić jogurtem ze słodzikiem i aromatem.
** wystarczy dodać do suchych składników. W przypadku erytrolu polecam 2 łyżki. Użycie stewii zależy od jej rodzaju, jaki posiadacie.
6 komentarzy
Jud
Super te batony, muszę kiedyś takie zrobić 🙂
Anonimowy
Czym mogę zastąpić mąke kokosową ?
just_megik
Najlepiej zmielonymi wiórkami kokosowymi, aby smak kokosa pozostał 🙂
Anonimowy
a czy google mozna cie jeszcze jakos obserwowac masz profil na FB????bo szukam ale nigdzie nie moge znalezc???
just_megik
Hej 🙂 mam profil na facebooku od niedawna dopiero – oto link
https://www.facebook.com/kulinarnewyskoki/
Niedługo też dodam odpowiedni gadżet na blogu odsyłający do fanpage'a na fb 🙂
Anonimowy
dzieki juz dodalam i bede obserwowac -tak dodaj jak najszybciej tu na bloga FB