Kokosowa tarta dyniowa – bez białego cukru, nabiału i glutenu
Podołałam w pełni! W końcu zrobiłam wegańskie ciasto od początku do końca… pozbywając się też białego cukru oraz glutenu… Najlepszą rzeczą jest to, że ciacho wymiata 🙂
Kokosowa tarta dyniowa po prostu musi smakować!
Nikt nie wiedział o tym, że to ciasto jest wegańskie , dzięki czemu nie było żadnych uprzedzeń 😉 Gwarantuję Wam, że rozejdzie się bardzo szybko…a to za sprawę syropu klonowego i mleczka kokosowego – to te składniki moim zdaniem podkręcają smak!
Podaję również opcję bez syropu klonowego jeśli komuś zależy na wypieki o niższej zawartości węglowodanów.
Kokosowa tarta dyniowa jest zrobiona na spodzie bezglutenowym, ale można i tutaj również uciąć węglowodany używając odpowiednich rodzajów mąki 🙂
Gorąco polecam 🙂
Kokosowa tarta dyniowa – wegańska na bezglutenowym spodzie i bez dodatku białego cukru
Kruchy spód bezglutenowy
– 100 g mąki ryżowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
– 50 g mąki orzechowej (zmielone orzechy włoskie, laskowe, nerkowce albo migdały)
– 20 g lnu mielonego (ja miałam siemię lniane złociste)
– 20 g syropu klonowego
– 30 g erytrytolu
– 80 g oleju kokosowego
– 20 g jogurtu kokosowego albo śmietanki kokosowej 18%
– szczypta soli
– aromat waniliowy
Wersja bez cukru —> jeśli chcesz zrobić ciasto bez dodatku syropu klonowego, to dodaj wtedy 10 g oleju kokosowego + 10 g jogurtu kokosowego + 30 g erytrytolu zmielonego na puder albo innego słodzika ( w tabletkach, kropelkach etc)
Wersja low carb– jeśli chcecie zrobić kruche ciasto z niską zawartością węglowodanów to użyjcie 150 g mąki migdałowej, 20 g siemienia lnianego oraz 50 g mąki kokosowej. Do ciasta dodajcie również 10-20 g jogurtu kokosowego, gdyż mąka kokosowa bardziej chłonie płyny i ciasto byłoby za suche.
Każdą mąkę przesiać, dodać sól i siemię lniane. Następnie olej oraz syrop klonowy (jeśli bez syropu, to po prostu jego zastępniki podane wyżej). Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 35 minut.
Rozwałkować i wyłożyć formę o tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 10 minut.
Wysypć groszki na ciasto, aby nie urosło i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie muszą to być groszki do pieczenia- wystarczy kasza, ryż, fasola czy groch. Chodzi po prostu o obciążenie. Wtedy najpiew wykroić kawałek papieru do pieczenia. Przykryć ciasto i wysypać obciążniki 🙂
Podpiekać przez 15 minut. Zdjąć groszki i podpiekać jeszcze przez 5 minut.
Nadzienie dyniowe-kokosowe
– 300 ml mleka kokosowego z puszki
– 100 ml mleka roślinnego
– 50 g ryżu jaśminowego
– 350 g puree z dyni
– 20 g mąki kokosowej
– 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
– 10 g mielonego lnu (u mnie złocisty)
– 110 g erytrytolu
– 30 g cukru kokosowego (można zastąpić słodzikiem, ale wtedy warto dodać jeszcze aromat)
– szczypta soli
+ brzoskwinie pokrojone w paski – opcjonalnie, ale kokosowa tarta dyniowa z nimi wygląda jeszcze lepiej 😉
Ryż ugotować w mleku do miękkości i ostudzić- może być letnie.
Dynię zblendować z mleczkiem kokosowym, erytrytolem, lnem, cukrem kokosowym oraz ryżem. Dodać mąkę kokosową. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna zgęstnieć
Masę wylać na podpieczony spód i ułożyć brzoskwinie. Można je delikatnie posmarować syropem klonowym lub posypać cukrem kokosowym- może być jeszcze ciepły.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 35-40 minut. Masa musi być sprężysta, ale nie płynna. Odstawić do całkowitego wystudzenia….I GOTOWE 🙂 Właśnie na Wasz stół trafiła cudowna i wyjątkowa kokosowa tarta dyniowa w wegańskim wydaniu- bez jajek, bez nabiału… czysta kokosowo-dyniowa radość!
One Comment
Julia Laszuk
Piękne to wygląda! 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/