Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

Kokosowa tarta dyniowa – bez białego cukru, nabiału i glutenu

kokosowa tarta dyniowa, tarta dyniowa bez cukru, wegańska tarta dyniowa, wegańska tarta kokosowa, tarta kokosowa, tarta z dynią, ciasto dyniowe, ciasto z dynią,



Podołałam w pełni! W końcu zrobiłam wegańskie ciasto od początku do końca… pozbywając się też białego cukru oraz glutenu… Najlepszą rzeczą jest to, że ciacho wymiata 🙂
Kokosowa tarta dyniowa po prostu musi smakować!

Nikt nie wiedział o tym, że to ciasto jest wegańskie , dzięki czemu nie było żadnych uprzedzeń 😉 Gwarantuję Wam, że rozejdzie się bardzo szybko…a to za sprawę syropu klonowego i mleczka kokosowego – to te składniki moim zdaniem podkręcają smak!

Podaję również opcję bez syropu klonowego jeśli komuś zależy na wypieki o niższej zawartości węglowodanów.
Kokosowa tarta dyniowa jest zrobiona na spodzie bezglutenowym, ale można i tutaj również uciąć węglowodany używając odpowiednich rodzajów mąki 🙂

Gorąco polecam 🙂



Kokosowa tarta dyniowa – wegańska na bezglutenowym spodzie i bez dodatku białego cukru



Kruchy spód bezglutenowy

– 100 g mąki ryżowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
– 50 g mąki orzechowej (zmielone orzechy włoskie, laskowe, nerkowce albo migdały)
– 20 g lnu mielonego (ja miałam siemię lniane złociste)
– 20 g syropu klonowego
– 30 g erytrytolu
– 80 g oleju kokosowego
– 20 g jogurtu kokosowego albo śmietanki kokosowej 18%
– szczypta soli
– aromat waniliowy


Wersja bez cukru —> jeśli chcesz zrobić ciasto bez dodatku syropu klonowego, to dodaj wtedy 10 g oleju kokosowego + 10 g jogurtu kokosowego + 30 g erytrytolu zmielonego na puder albo innego słodzika ( w tabletkach, kropelkach etc)

Wersja low carb– jeśli chcecie zrobić kruche ciasto z niską zawartością węglowodanów to użyjcie 150 g mąki migdałowej, 20 g siemienia lnianego oraz 50 g mąki kokosowej. Do ciasta dodajcie również 10-20 g jogurtu kokosowego, gdyż mąka kokosowa bardziej chłonie płyny i ciasto byłoby za suche.


Każdą mąkę przesiać, dodać sól i siemię lniane. Następnie olej oraz syrop klonowy (jeśli bez syropu, to po prostu jego zastępniki podane wyżej). Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 35 minut.

Rozwałkować i wyłożyć formę o tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez 10 minut.
Wysypć groszki na ciasto, aby nie urosło i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie muszą to być groszki do pieczenia- wystarczy kasza, ryż, fasola czy groch. Chodzi po prostu o obciążenie. Wtedy najpiew wykroić kawałek papieru do pieczenia. Przykryć ciasto i wysypać obciążniki 🙂
Podpiekać przez 15 minut. Zdjąć groszki i podpiekać jeszcze przez 5 minut.


Nadzienie dyniowe-kokosowe


– 300 ml mleka kokosowego z puszki
– 100 ml mleka roślinnego
– 50 g ryżu jaśminowego
– 350 g puree z dyni
– 20 g mąki kokosowej
– 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
– 10 g mielonego lnu (u mnie złocisty)
– 110 g erytrytolu
– 30 g cukru kokosowego (można zastąpić słodzikiem, ale wtedy warto dodać jeszcze aromat)
– szczypta soli

+ brzoskwinie pokrojone w paski – opcjonalnie, ale kokosowa tarta dyniowa z nimi wygląda jeszcze lepiej 😉



Ryż ugotować w mleku do miękkości i ostudzić- może być letnie.
Dynię zblendować z mleczkiem kokosowym, erytrytolem, lnem, cukrem kokosowym oraz ryżem. Dodać mąkę kokosową. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna zgęstnieć

Masę wylać na podpieczony spód i ułożyć brzoskwinie. Można je delikatnie posmarować syropem klonowym lub posypać cukrem kokosowym- może być jeszcze ciepły.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 35-40 minut. Masa musi być sprężysta, ale nie płynna. Odstawić do całkowitego wystudzenia….I GOTOWE 🙂 Właśnie na Wasz stół trafiła cudowna i wyjątkowa kokosowa tarta dyniowa w wegańskim wydaniu- bez jajek, bez nabiału… czysta kokosowo-dyniowa radość!

Nadzienie pomimo braku jajek jest zwarte i można je kroić bez problemu. Kokosowa tarta dyniowa najlepiej smakuje schłodzona. Kruche ciasto jest rewelacyjne, nie czuć różnicy pomiędzy wersją bez glutenu, a taką na mące pszennej. Dla mnie to super wypiek! Polecam wszystkim, którzy zaczynają przygodę z dietetycznymi wypiekami, w tym z ciastami wegańskimi. Krucha tarta jest jednym z prostszych przepisów 🙂 A połączenie kokosa i dyni przepyszne!


kokosowa tarta dyniowa, tarta dyniowa przepis, tarta z dynią przepis, wegańskie ciasto, wegańskie ciasta, wegańskie ciasto bez cukru, kruchy spód bez glutenu, ciasto bez cukru,
 
fit wypieki, fit tarta, ciasta bez cukru, dietetyczne ciasta, dietetyczna tarta, wegańska tarta dyniowa, ciasto z kokosem, tarta kokosowa, mleczko kokosowe przepisy,
 
 
 
ciasto z mleczkiem kokosowym. wegańskie słodycze, wegańskie wypieki, blog wegański, blog kulinarny, fit słodkości, fit słodycze, fit wypieki, najlepsza tarta bez cukru, najlepsze wegańskie ciasto, tarta bez cukru, tarta bez glutenu,
 
 
 
tarta na słodko, krucha tarta bez glutenu, ciasto kruche wegańskie, wegańskie ciasto kruche, wegańska tarta, kokosowa tarta dyniowa, tarta dyniowa, ciasto dyniowe, fit tarta dyniowa, tarta bez cukru,
 
kokosowa tarta, przepis na tartę dyniową, przepis na bezglutenowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez jajek, ciasto bez nabiału, tarta bez jajek, kruche ciasto bez jajek, blog dietetyczny,  dietetyczne przepisy, przepisy na dietetyczne ciasta,
Instagram
Pin Share

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *