Lody sernikowe z bakaliami (bez jajek)
Lato nas nie opuszcza – na szczęście! Niech trwa, niech trwa 🙂 Lody sernikowe na zachętę 🙂
Korzystajmy z uroków tej pory roku także kulinarnie, lody więc sprawdzą się idealnie.
Niestety w sklepach możemy z reguły dostać słabe podróbki naturalnych lodów. Dlatego zachęcam do własnego ich przygotowania. Dla tych bez sprzętu ten przepis będzie idealny.
Lody domowe biją na głowę te gotowe. Smak jest niesamowity, a wzbogacenie twarogiem i bakaliami daje jeszcze jednego smakowego kopa 😀
Lody sernikowe z bakaliami:
– 300 g twarogu tłustego/półtłustego
– 200 ml mleka
– 200 g kremówki
– 100 g bakalii
– 20g miodu – świetnie pasuje do twarogu
– 100 g erytrolu- możesz użyć też stewii, ksylitolu czy po prostu cukru 🙂
Ser zblendować z mlekiem oraz erytrytolem/ksylitolem/stewią
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej w dwóch partiach i dobrze zmiksować.
Masę włożyć do zamrażalnika.
Po 30 minutach wyciągnąć i masę ponownie zmiksować – 2 minuty. Odstawić do zamrażalnika.
Czynność powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy – zależy od Waszego czasu i chęci 😉
Przed podaniem wyciągnąć chwilę wcześniej z zamrażalnika, lody będzie łatwiej nakładać.
5 komentarzy
Asa_6niebo
jadłam raz sernikowe lody, smakowały pysznie! chyba – korzystając z tej cudnej, jesiennej aury – zrobię jeszcze domowe lody wg Twojego przepisu
Anonimowy
Wyglądają zjawiskowo!
Kobietapo30
zgadzam się, że biją o głowę, a nawet dwie 🙂 chętnie bym zjadła 🙂
Kasia S
Takie lody to ja nawet zimą mogę jeść 🙂
anytsujx
Bardzo fajny przepis, moje smaki, chętnie wypróbuję, pozdrawiam:*