
Lody sernikowe z bakaliami (bez jajek)
Lato nas nie opuszcza – na szczęście! Niech trwa, niech trwa 🙂 Lody sernikowe na zachętę 🙂
Korzystajmy z uroków tej pory roku także kulinarnie, lody więc sprawdzą się idealnie.
Niestety w sklepach możemy z reguły dostać słabe podróbki naturalnych lodów. Dlatego zachęcam do własnego ich przygotowania. Dla tych bez sprzętu ten przepis będzie idealny.
Lody domowe biją na głowę te gotowe. Smak jest niesamowity, a wzbogacenie twarogiem i bakaliami daje jeszcze jednego smakowego kopa 😀
Lody sernikowe z bakaliami:
– 300 g twarogu tłustego/półtłustego
– 200 ml mleka
– 200 g kremówki
– 100 g bakalii
– 20g miodu – świetnie pasuje do twarogu
– 100 g erytrolu- możesz użyć też stewii, ksylitolu czy po prostu cukru 🙂
Ser zblendować z mlekiem oraz erytrytolem/ksylitolem/stewią
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej w dwóch partiach i dobrze zmiksować.
Masę włożyć do zamrażalnika.
Po 30 minutach wyciągnąć i masę ponownie zmiksować – 2 minuty. Odstawić do zamrażalnika.
Czynność powtórzyć jeszcze 2 lub 3 razy – zależy od Waszego czasu i chęci 😉
Przed podaniem wyciągnąć chwilę wcześniej z zamrażalnika, lody będzie łatwiej nakładać.
Moi drodzy byłam zaskoczona, jak dobrze smakują domowe lody! Lody z dodatkiem twarogu są bardziej treściwe, dzięki czemu tak szybko się nie rozpuszczają. Poza tym to świetna przekąska na lato, gdy mamy mniejszy apetyt.
Takie lody sernikowe mogą stanowić świetną alternatywę dla innego posiłku białkowego. A może jecie śniadania białkowo-tłuszczowe? To byłaby świetna wersja na słodko- takie lody, do tego, orzechy jako źródło tłuszczu…. Można też po prostu dodać gałkę takich lodów jako słodki akcent do Waszego śniadania 🙂


5 komentarzy
Asa_6niebo
jadłam raz sernikowe lody, smakowały pysznie! chyba – korzystając z tej cudnej, jesiennej aury – zrobię jeszcze domowe lody wg Twojego przepisu
Anonimowy
Wyglądają zjawiskowo!
Kobietapo30
zgadzam się, że biją o głowę, a nawet dwie 🙂 chętnie bym zjadła 🙂
Kasia S
Takie lody to ja nawet zimą mogę jeść 🙂
anytsujx
Bardzo fajny przepis, moje smaki, chętnie wypróbuję, pozdrawiam:*