Ciastka, bu艂eczki, rogaliki,  Desery,  FIT S艂odkie,  Wegetaria艅skie

FIT Ciastka a la pieguski – 3 x bez :)

Zakocha艂am si臋 w tych ciastkach od razu. Z kilku powod贸w:

– s膮 po prostu pyszne
– s膮 zdrowe
– s膮 s艂odkie
– s膮 bezglutenowe, bezmleczne i bezcukrowe
– s膮 szybkie
– s膮 艂atwe

Po prostu ciacha idealne. Koniecznie do zrobienia 馃榾

Kruche ciasteczka bezglutenowe:

– 100 g m膮ki kukurydzianej
– 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
– 60 g m膮ki gryczanej niepalonej/jaglanej/ry偶owej/owsianej (bezglutenowej)*
– 50 g m膮ki migda艂owej
– 50 ml oleju rzepakowego/mas艂a klarowanego
– 30 g oleju kokosowego
– 1 jajko + 1 偶贸艂tko
– 30 g miodu
– 60 g erytrolu/ksylitolu
– 3 艂y偶ki mleka ( u偶y艂am sojowego waniliowego)
– 1 艂y偶eczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– gar艣膰 rodzynek i posiekanej gorzkiej czekolady ( ilo艣膰 wg uznania)

Mi贸d rozpu艣ci膰 z olejem kokosowym i mas艂em klarowanym. Je艣li u偶ywacie oleju rzepakowego, to mi贸d podgrza膰 tylko z olejem kokosowym. 

Wszystkie m膮ki przesia膰. Wymiesza膰 z sod膮 oczyszczon膮, erytrolem i sol膮. 
Doda膰 jajko, 偶贸艂tko, esktrakt oraz oleje z miodem. Wymiesza膰. Nast臋pnie doda膰 mleko i wymiesza膰. Na koniec dodatki w postaci rodzynek i czekolady.

Masa powinna mie膰 lekko klej膮c膮 konsystencj臋, ale zwart膮, powinno da膰 si臋 j膮 formowa膰 w jaki艣 kszta艂t, co艣 na wz贸r plasteliny 馃檪
Je艣li ciasto jest za lu藕ne – dosypa膰 troch臋 m膮ki. Je艣li zbyt zbite i suche- troch臋 mleka.
Mas臋 odstawi膰 do lod贸wki na 45 minut. Po tym czasie ciasto b臋dzie jeszcze bardziej zwarte. 

Ciastka pieczemy na du偶ej blasze albo w foremce z p艂askimi kr膮偶kami. Nale偶y w d艂oniach formowa膰 kulki, a nast臋pnie je sp艂aszczy膰. 
Piekarnik nagrzany do 175 stopni. Czas pieczenia 10-15 minut, w zale偶no艣ci od wielko艣ci ciastek – po prostu na z艂oty kolor 馃檪

* wyb贸r m膮ki nale偶y do Was – ja u偶y艂am m膮ki gryczanej i ry偶owej 馃檪

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *