FIT Ciastka a la pieguski – 3 x bez :)
Zakochałam się w tych ciastkach od razu. Z kilku powodów:
– są po prostu pyszne
– są zdrowe
– są słodkie
– są bezglutenowe, bezmleczne i bezcukrowe
– są szybkie
– są łatwe
Po prostu ciacha idealne. Koniecznie do zrobienia 😀
Kruche ciasteczka bezglutenowe:
– 100 g mąki kukurydzianej
– 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
– 60 g mąki gryczanej niepalonej/jaglanej/ryżowej/owsianej (bezglutenowej)*
– 50 g mąki migdałowej
– 50 ml oleju rzepakowego/masła klarowanego
– 30 g oleju kokosowego
– 1 jajko + 1 żółtko
– 30 g miodu
– 60 g erytrolu/ksylitolu
– 3 łyżki mleka ( użyłam sojowego waniliowego)
– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– garść rodzynek i posiekanej gorzkiej czekolady ( ilość wg uznania)
Miód rozpuścić z olejem kokosowym i masłem klarowanym. Jeśli używacie oleju rzepakowego, to miód podgrzać tylko z olejem kokosowym.
Wszystkie mąki przesiać. Wymieszać z sodą oczyszczoną, erytrolem i solą.
Dodać jajko, żółtko, esktrakt oraz oleje z miodem. Wymieszać. Następnie dodać mleko i wymieszać. Na koniec dodatki w postaci rodzynek i czekolady.
Masa powinna mieć lekko klejącą konsystencję, ale zwartą, powinno dać się ją formować w jakiś kształt, coś na wzór plasteliny 🙂
Jeśli ciasto jest za luźne – dosypać trochę mąki. Jeśli zbyt zbite i suche- trochę mleka.
Masę odstawić do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto będzie jeszcze bardziej zwarte.
Ciastka pieczemy na dużej blasze albo w foremce z płaskimi krążkami. Należy w dłoniach formować kulki, a następnie je spłaszczyć.
Piekarnik nagrzany do 175 stopni. Czas pieczenia 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek – po prostu na złoty kolor 🙂
* wybór mąki należy do Was – ja użyłam mąki gryczanej i ryżowej 🙂
11 komentarzy
Aktywne Zywienie
Pyszności!
Anonimowy
Jak ja lubię zjeść coś słodkiego i wiedzieć, że to jest zdrowe dla mojego organizmu 🙂
Ale Zakwas
Fajne ciasteczka i pewnie dobrze się przechowują, chociaż wątpię, aby to było potrzebne 😀
Martyna Jacko
Oj takie ciasteczka mogłabym zajadać na drugie śniadanko! Rewelacja 🙂
Anonimowy
Ja również z chęcią bym konsumowała takie słodycze codziennie!
Natalia Feld
Rewelacja. Ciasteczka wyglądają naprawdę bardzo smacznie:)
My Home Rules
Wyglądają pysznie.
Zielona Karuzela
Ależ fajny przepis! uwielbiam takie kulinarne eksperymenty więc na pewno przetestuje 🙂
Julia Laszuk
Są przepyszne!! Zapraszam na nowy post! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/13/salatka-z-marynowanym-ogorkiem-i-fasolka-szparagowa/
Edyta Mój kawałek podłogi
Mniam! Myślisz, że użycie jednego rodzaju mąki zamiast ich mieszanki coś zmieni?
just_megik
Każda z mąk ma swoje zastosowanie – migdałowa nadaje smaku i trochę wilgoci, kukurydziana nadaje kruchości a gryczana właściwości odżywczych – można ją w całości wymieniać z owsianą, ryżową, jaglaną itp. 🙂 Nie rezygnowałabym jednak z budyniu, ponieważ jest on na skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej, które mają właściwości lepiące i do tego aromat waniliowy 🙂 Pozdrawiam serdecznie!