Dobre produkty/ Zamienniki,  Recenzje,  Zdrowie

Moje kulinarne TOP10 – część 2.

Cześć Wam 🙂

Trochę czasu minęło od poprzedniego posta dotyczącego moich kulinarnych medalistów, które zawsze muszą się znaleźć w mojej kuchni. Poniżej przedstawiam drugą dziesiątkę,bez której nie wyobrażam sobie gotowania. Te produkty zawsze muszę mieć pod ręką.  Oczywiście nie wymieniam takich produktów jak sól czy  pieprz, bo je traktuję jako przyprawy 🙂

Zapraszam do czytania i dzielenia się Waszymi niezastąpionymi w kuchni produktami.

Link do pierwszej części TOP10 znajdziecie tutaj -> KLIK
Powinnam chyba jednak napisać TOP20, bo teraz będzie produkt nr 11 😀

11. Kakao naturalne – jest bardzo zdrowe, posiada wiele witamin i jest bogate w żelazo. Ponadto w kakao znajdziecie tryptofan, które jest odpowiedzialny za uczucie spokoju i wytwarzanie serotoniny. Dlatego zamiast sięgać po sklepową czekoladę w momencie poddenerwowania, równie dobrze można zrobić pyszne kakao 🙂

12. Cytryny– codziennie dodaję do porranej letniej wody. Poza tym domowa skórka cytrynowa jest boska. Tysiąc razy lepsza od tej sklepowej, której omijam szerokim łukiem ze względu na obecność syropu glukozowo-fruktozowego. 

13. Budyń waniliowy bez cukru– może to nie jest produkt idealny i aromat w budyniu nie jest naturalny, jednak w takiej ilości, w jakiej występuje w proszku w ogóle mi nie szkodzi. Poza tym jest budyń, to nie tylko idealna baza do kremów, ale proszek też dodaję do ciast kruchych. Dodaje kruchości oraz waniliowego smaku. 

14. Mąka żytnia typ 720– czyli wersja chlebowa. Jest delikatniejsza od razowej, dlatego też idealnie się sprawdza jako dodatek do klusek, kopytek, pierogów, naleśników a nawet w kruchych ciastach. Oczywiście głównym zastosowaniem tej mąki w mojej kuchni jest wypiek chleba żytniego 🙂

15. Dżem/Powidła – sięgam po nie przede wszystkim w momencie kryzysowego wypieku. Potrzebuję czegoś na szybko, więc kruche ciasteczka z powidłami albo ciasto z kremem i dżemem wiśniowym są idealne 🙂 Po dżem sięgam ten 100% owoców, powidła mam domowe, ale w sklepie również można otrzymać dobry produkt ze śliwkami i cukrem w składzie bez sztucznych dodatków 🙂

16. Jajka– są jednym z najzdrowszych produktów ze względu na obecność witamin i mikroelementów. Żółtko jajka jest kryje w sobie zdrowe skarby. Akurat mam to szczęście, że jajka kupuję od szczęśliwych wiejskich kurek, które są karmione nie tylko paszą, ale przede wszystkim resztkami obiadowymi 😉

17. Jabłka– idealne na mały głód ze względu na bogactwo błonnika. Poza tym przyzwyczaiłam się do spożywania jednego jabłka dziennie. Pomagają na zaparcia, trzymają nas z daleka od lekarzy, Nie obieram jabłka, ponieważ właśnie w skórce jest najwięcej pektyn i przeciwutleniaczy. Pamiętajmy jednak o dokładnym czyszczeniu tych owoców 🙂 Poza tym jabłka to idealny do szybkich ciast, gdy goście już jadą. Kruche ciasteczka z jabłkami, tarta z jabłkami albo ciasto ucierane/babeczki. Raz, dwa i gotowe. 

18. Daktyle suszone – bo są zdrowym słodzikiem. Do tego pyszny, karmelowy smak. Bardzo łatwo je przemycić do wypieków, bo urozmaicają smak ciast 🙂 W krajach arabskich daktyle zyskały miano “chleba życia” i to nie bez powodu. Są zdrowym źródłem cukrów oraz bogate w potas. 

19. Stewia– od długiego czasu mam stewię w kuchni. Bardzo lubię słodkie potrawy, ale na co dzień staram się ich nie jeść. W kryzysowych momentach sięgam po kakao ze stewię albo robię budyń/owsiankę słodzony tym słodzikiem. Czasem też dodaję ją do kremów do ciast, jednak nigdy nie słodzę tylko stewię, ponieważ ma jednak ona inny smak. Zmniejszam tylko ilość cukru i dodaję odrobinę stewii. 

20. Płatki owsiane– owsianka to moje ulubione śniadanie. Poza tym często używam zmielonych płatków owsianych do kruchych ciast i ciasteczek. Nikogo nie muszę przekonywać, że owies to zdrowie! 🙂

A co u Was zawsze znajduje się w kuchni? 🙂

Instagram
Pin Share

One Comment

  • Moje Wypieki I Nie Tylko

    Podsumowując część I i II – moja lista TOP 20:
    1. Jajka.
    2. Drożdże suche i instant.
    3. Stewia.
    4. Mleko.
    5. Mascarpone.
    6. Ciasto francuskie.
    7. Mąka orkiszowa.
    8. Mąka pszenna.
    9. Chia.
    10. Jabłka.
    11. Cytryny.
    12. Jogurt, kefir lub maślanka.
    13. Czerwona soczewica.
    14. Olej sezamowy.
    15. Sezam.
    16. Oliwa.
    17. Masło.
    18. Ryż.
    19. Kakao.
    20. Świeże zioła (mięta, oregano, pietruszka, tymianek, rozmaryn).

    Choć przyznam, że na 20 jednak się nie skończy. 😉

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *