Ciasto “Piaski pustyni”
Mamy pełen sezon na brzoskwinie, morele, nektarynki. Owoce te idealnie pasują do orzechów oraz karmelu. Nie bez powodu też często podawane są karmelizowane brzoskwinie z lodami albo kremem custard. Ja tym razem dodałam te przepyszne owoce do ciasta mojego pomysłu. Nazwę zawdzięcza swoim kolorom. Wypiek jest złożony,składa się z kilku warstw, które razem tworzą przepyszną całość. “Piaski pustyni” to kruchy miodowy blat, karmel z dodatkiem daktyli, brzoskwinie, krem waniliowy oraz biszkopt orzechowy. Polecam! 🙂
Białka ubić na sztywno z solą. Następnie dodawać partiami cukier. Gdy masa będzie błyszcząca dodać po kolei żółtka. Na koniec przesiać mąkę orkiszową i orzechową. Delikatnie wymieszać za pomocą trzepaczki starając się wykonywać okrężne ruchy,aby napowietrzyć masę. Przełożyć do formy o wymiarach 32x22cm.
Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut- cel to złotobrązowy odcień. Uchylić drzwi piekarnika i zostawić na kilka minut. Dopiero następnie wyciągnąć całkowicie z piekarnika.
Krem waniliowy:
– 800 ml mleka
– 1/3 szklanki cukru
– 20 g cukru z prawdziwą wanilią
– 2 żółtka
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 40 g mąki pszennej
– 70 g masła
700 ml zagotować z połową cukru zwykłego i waniliowym. Do drugiej połowy cukru dodać pozostałe mleko, żółtka oraz obie mąki. Zmiksować na gładką i jaśniejszą masę – kilka minut. Gotujące się mleko ściągnąć z kuchenki. Wlać masę cały czas dobrze mieszając. Z powrotem przełożyć na kuchenkę i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Dodać masło i wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Przekładanie:
– Blat miodowy
– Karmel daktylowy
– 3 brzoskwinie pokrojone w kostkę
– 2/3 kremu waniliowego
– Biszkopt orzechowy
– Krem waniliowy
– Pokruszone ciastka zbożowe oraz mielone orzechowy ( dla ozdoby)
Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie można od razu podawać.
Gwarantuję, że ciasto podbije Wasze serca 🙂
7 komentarzy
Madlene P
Ojeju, ależ wspaniałe ciasto! 🙂
Anonimowy
Nie jest za słodkie? Czy musi być mąka orkiszowa?
just_megik
Zdecydowanie nie, ponieważ karmel daktylowy jest mniej słodki od tradycyjnego, poza tym orzechy również delikatnie tłumią słodycz – moim zdaniem jest w sam raz 🙂 Mąkę orkiszową możesz z powodzeniem zastąpić jasną mąką pszenną- typ 450, 500 albo 550 🙂 Pozdrawiam!
Agnieszka Chudy
Proszę o sprecyzowanie przepisu ile mąki pszennej do biszkoptu orzechowego oraz ile mleka do karmelu bo w składnikach jest 350ml a w opisie pisze pani o 80ml???
just_megik
Hej 🙂 Pisząc o mące pszennej, miałam na myśli orkiszową, którą generalnie jest odmianą pszenicy, chociaż rzeczwyiście bardziej jasne będzie użycie wszędzie "orkiszowej". A propos karmelu – to napisałam 30 ml zamiast 300 ml, w pozostałych 50 mieszamy skrobię, więc w sumie jest 350 ml – zgubiłam po prostu jedno "0". Wszystko oczywiście już poprawione 🙂 🙂
Pozdrawiam!
Anonimowy
Witam. Wydaje mi się dobre ciasto. Mam pytanie…czym można by bylo zastąpić daktyle?
just_megik
Jeśli nie chcesz używać daktyli to zmniejsz ilość mleka do 250 ml, dodaj dodatkowo 2 łyżki cukru, a ilość skrobi zwiększ do 1 łyżki 🙂