Fit krem nugatowy a la nutella
Krem czekoladowy to jedno z ulubionych dodatków do słodkich śniadań. Niestety nijak on się ma to warunków, jakie powinien spełniać pierwszy posiłek dnia, czyli dostarczać wartości odżywcze oraz energię. Na szczęście obecnie eksperymenty w kuchni są na porządku dziennym i tak dzięki temu kasza jaglana znalazła wiele zastosowań. Idealnie nadaje jako baza do słodkich kremów, które uzyskają cudowną konsystencję, a odpowiednie jej przygotowanie niweluje charakterystyczny posmak.
Zapraszam w takim razie do zapoznania się moim najlepszym zdrowym kremem nugatowym 🙂
Przepis:
– 100 g kaszy jaglanej
– 150 mleka roślinnego ( np. ryżowe, orzechowe, migdałowe, sojowe waniliowe)
– 250 ml wody
– 2 łyżki prawdziwego kakao
– 30 g czekolady gorzkiej
– 40 g orzechów laskowych
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– 40 g daktyli + wrzątek + 50 ml mleka
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie zalać wrzątkiem i odcedzić. Gotować ze szczyptą soli oraz 150 ml mleka i 250 ml wody przez 15 minut. Dodać czekoladę,kakao, masło klarowane i cukier kokosowy. Odstawić do wystudzenia- kasza jeszcze napęcznieje
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.Odcedzić.
Orzechy laskowe uprażyć i posbyć się skórki. Dodać mleko i miksować przez kilka minut, aż masa będzie płynna. Dodać daktyle i zmiksować dalej.
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę.
Krem gotowy 🙂
Smacznego!
2 komentarze
Kobieca Strona Dietetyki
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Domowe kremy czekoladowe robi się dość szybko, a mają znacznie wyższą wartość odżywczą niż większość ze sklepowych odpowiedników.
just_megik
Zdecydowanie tak! Najważniejsze, że domowe wersje mają zdecydowanie mniej cukru i zdrowy tłuszcz 🙂