
Wilgotna babka cytrynowa – 10/10 ! (bez białego cukru)

Babka jest z reguły ciastem ściśle świątecznym, ale stereotypy należy łamać, tym bardziej, że babkowe wypieki są idealną recepturą na upalne dni, których apogeum dopiero nastąpi 😉 Zwłaszcza idealna będzie babka cytrynowa, orzeźwiająca i świetna też do zabrania na piknik lub wycieczkę.
Do ciast piaskowych/ucieranych mam duże wymagania, ponieważ musi to być wersja wilgotna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Wypróbowałam kilka przepisów i jednogłośnie ogłaszam, że z tego przepisu uda Wam się stworzyć idealnie wypieczoną babkę o delikatnym cytrynowym miąższu oraz podkręcającą orzeźwiający charakter babki polewą cytrynową.
Z tego przepisu możecie upiec ciasto w formie okrągłej babki, jak również w tortownicy czy w formie do keksa. Pełna dowolność 🙂
Babka cytrynowa z polewą (bez białego cukru)
– 4 jajka + 1 białko
– 180 g masła
– 100 g ksylitolu
– 100 g erytrytolu
– 150 g jogurtu naturalnego
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– skórka z jednej cytryny*
– 50 ml soku z cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
UWAGA! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ma być miękkie. Jajka warto włożyć do ciepłej wody, a jogurt delikatnie podgrzać albo również włożyć do naczynia z ciepłą wodą.
Od tego czy babka będzie udana zależy temperatura składników oraz wykonanie. Mieszanie mąki z ciastem powinno trwać jak najkrócej- tylko do wymieszania składników. Babka idealna jest możliwa 😉
Mąkę (u mnie orkiszowa) wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą. Przesiać całość razem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Po dodaniu dwóch jajek warto dodać 2 łyżki mąki. Dopiero następnie do ciasta na babkę dodać kolejne jajko. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny i resztę mąki- w tym momencie najlepiej tylko wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem (masłem albo olejem) oraz posypać kaszą manną albo bułką tartą. Przelać ciasto.
Babka cytrynowa nie może być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze, bo będzie spieczona z wierzchu, ale surowa w środku. U mnie było to 170 stopni przez 40-45 minut. Ale ja mam dość mocny piekarnik. Wiele piekarników dobrze radzi sobie z temperaturą 180 stopni. Babka cytrynowa musi być jasnozłocista, a wierzch popękany. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy babka się dopiekła jest metoda suchego patyczka 🙂
Jeśli szukacie podobnych wypieków bez dodatku cukru, czyli prostych ciast bez wymyślnych kremów, to polecam mój inny przepis na cytrynowe ciasto kokosowe z aromatyczną kruszonką 🙂
* cytrynę należy zaparzyć dwukrotnie. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce
Polewa cytrynowa:
– 100 g masła
– 50 g śmietanki 12% albo mleka zagęszczonego niesłodzonego 8%
– 50 ml soku z cytryny
– 100 g erytrytolu/ksylitolu w pudrze
– 20 g mleka w proszku
– stewia albo inny słodzik dla wzmocnienia smaku. Polecam też słodzone aromaty.
Masło roztopić. Lekko przestudzić. Dodać śmietankę i erytrytol/ksylitol w pudrze. Na koniec dodać mleko w proszku i sok z cytryny. Odstawić do lekkiego przestudzenia, aż polewa lekko zgęstnieje. Jeśli polewa jest za luźna, wystarczy dodać trochę erytrytolu w pudrze albo mleka w proszku.
Kocham taki typ wypieków. Bardzo klasyczny, prosty, ale zarazem wyrafinowany w smaku. Babka cytrynowa ma w sobie coś ukrytego, pewnego rodzaju wykwintność. To chyba zasługa tego, że z tak niewielu składników, bardzo prostych i codziennych można zrobić wyjątkowe ciasto! Chociaż trzeba też zaznaczyć, że babka bywa kapryśna. Ale nie bójmy się jej i próbujmy…zawsze znajdą się fani zakalca 😀







One Comment
Monika
Mam w domu amatora babek, który zawsze jest zachwycony,kiedy ją upiekę, więc zapisuję przepis. Koniecznie:)