Inne ciasta

Wilgotna babka cytrynowa – 10/10 ! (bez białego cukru)

babka cytrynowa, babka cytrynowa przepis, dietetyczna babka, dietetyczne wypieki, sprawdzona babka przepis, babka na ksylitolu, babka bez cukru, wilgotna babka,



Babka jest z reguły ciastem ściśle świątecznym, ale stereotypy należy łamać, tym bardziej, że babkowe wypieki są idealną recepturą na upalne dni, których apogeum dopiero nastąpi 😉 Zwłaszcza idealna będzie babka cytrynowa, orzeźwiająca i świetna też do zabrania na piknik lub wycieczkę.

Do ciast piaskowych/ucieranych mam duże wymagania, ponieważ musi to być wersja wilgotna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Wypróbowałam kilka przepisów i jednogłośnie ogłaszam, że z tego przepisu uda Wam się stworzyć idealnie wypieczoną babkę o delikatnym cytrynowym miąższu oraz podkręcającą orzeźwiający charakter babki polewą cytrynową.

Z tego przepisu możecie upiec ciasto w formie okrągłej babki, jak również w tortownicy czy w formie do keksa. Pełna dowolność 🙂



Babka cytrynowa z polewą (bez białego cukru)

– 4 średnie jajka + 1 białko
– 160 g masła
– 100 g ksylitolu
– 100 g erytrytolu
– 150 g jogurtu naturalnego
– 260 gramów mąki orkiszowej/pszennej jasnej
– 40 gramów proszku budyniowego albo mąki ziemniaczanej
– skórka z jednej cytryny*
– 50 ml soku z cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli


UWAGA! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ma być miękkie. Jajka warto włożyć do ciepłej wody, a jogurt delikatnie podgrzać albo również włożyć do naczynia z ciepłą wodą.
Od tego czy babka będzie udana zależy temperatura składników oraz wykonanie. Mieszanie mąki z ciastem powinno trwać jak najkrócej- tylko do wymieszania składników. Babka idealna jest możliwa 😉



Mąkę (u mnie orkiszowa) wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą. Przesiać całość razem.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Po dodaniu dwóch jajek warto dodać 2 łyżki mąki. Dopiero następnie do ciasta na babkę dodać kolejne jajko. Do ciasta dodać jogurt, sok z cytryny i resztę mąki- w tym momencie najlepiej tylko wymieszać za pomocą łopatki. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem (masłem albo olejem) oraz posypać kaszą manną albo bułką tartą. Przelać ciasto.
Babka cytrynowa nie może być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze, bo będzie spieczona z wierzchu, ale surowa w środku. U mnie było to 170 stopni przez 40-45 minut. Ale ja mam dość mocny piekarnik. Wiele piekarników dobrze radzi sobie z temperaturą 180 stopni. Babka cytrynowa musi być jasnozłocista, a wierzch popękany. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy babka się dopiekła jest metoda suchego patyczka 🙂

Jeśli szukacie podobnych wypieków bez dodatku cukru, czyli prostych ciast bez wymyślnych kremów, to polecam mój inny przepis na cytrynowe ciasto kokosowe z aromatyczną kruszonką 🙂

* cytrynę należy zaparzyć dwukrotnie. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce


Polewa cytrynowa:


– 100 g masła
– 50 g śmietanki 12% albo mleka zagęszczonego niesłodzonego 8%
– 50 ml soku z cytryny
– 100 g erytrytolu/ksylitolu w pudrze
– 20 g mleka w proszku
– stewia albo inny słodzik dla wzmocnienia smaku. Polecam też słodzone aromaty.

Masło roztopić. Lekko przestudzić. Dodać śmietankę i erytrytol/ksylitol w pudrze. Na koniec dodać mleko w proszku i sok z cytryny. Odstawić do lekkiego przestudzenia, aż polewa lekko zgęstnieje. Jeśli polewa jest za luźna, wystarczy dodać trochę erytrytolu w pudrze albo mleka w proszku.


Kocham taki typ wypieków. Bardzo klasyczny, prosty, ale zarazem wyrafinowany w smaku. Babka cytrynowa ma w sobie coś ukrytego, pewnego rodzaju wykwintność. To chyba zasługa tego, że z tak niewielu składników, bardzo prostych i codziennych można zrobić wyjątkowe ciasto! Chociaż trzeba też zaznaczyć, że babka bywa kapryśna. Ale nie bójmy się jej i próbujmy…zawsze znajdą się fani zakalca 😀



babka cytrynowa, przepis na babkę, sprawdzony przepis na babkę, babka wilgotna, wilgotna babka przepis, babka bez cukru, babka na mące orkiszowej, babka bez pszenicy, fit babka,




wilgotna babka przepis, babka idealna, babka bez zakalca, babka jogurtowa, babka z jogurtem, babka na maśle, babka jogurtowa na maśle, babka jogurtowo-cytrynowa, babka cytrynowa z jogurtem,




idealna babka jogurtowa, babka wilgotna, babka z ksylitolem, babka z erytrytolem, babka bez cukru, dietetyczna babka, przepis na fit babkę, przepis na wilgotną babkę, wilgotna babka jogurtowa, babka jogurtowo-cytrynowa,




najlepsza babka, najlepsza babka jogurtowa, najlepsza babka cytrynowa, babka z polewą cytrynową, polewa cytrynowa bez cukru, babka z erytryrolem, czym zastąpić cukier, czym zastąpić cukier w cieście, ciasto bez cukru, babka dietetyczna, wilgotna babka dietetyczna





sprawdzony przepis na babkę, babka cytrynowa idealna, babka cytrynowa, babka cytrynowa przepis, babka cytrynowa wilgotna, blog dietetyczny, fit słodkości, fit babka, babka odchudzona, odchudzone wypieki, fit wypieki, fit słodycze,

4 komentarze

  • Filip

    Niestety proporcje w przepisie w moim przypadku nie zadziałały, ciasto nie było w stanie się ubić, było suche. Być może to kwestia złych proporcji, w moim przypadku przyjąłem 1 szklankę jako 200ml. Byłbym wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam!

    • just_megik

      Filip bardzo dziękuję za wiadomość i uwagi 🙂 U mnie szklanka to 250 ml, ale wtedy Twoje ciasto byłoby jeszcze bardziej suche, więc to na pewno nie problem. Szklanka mąki to jakieś 150 gramów, więc w sumie powinieneś mieć 300 gramów suchych składników (mąka + skrobia). Czy nie użyłeś przypadkiem mąki pełnoziarnistej? Ona bardzo chłonie płyny. Może problem tkwił w wielkości jajek albo gęstości jogurtu -> ja używałam zwykłego naturalnego, nie gęstego greckiego.
      Niemniej jednak poprawiłam przepis podając mąkę w gramach zamiast na szklanki -> tak będzie dokładniej 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *