Bez glutenu,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta

Najlepsze ciasto fasolowe!

W końcu udało mi się spisać wszystkie składniki oraz zrobić zdjęcia, bo nie ukrywam, że to ciasto robiłam raczej na oko 😉 Najlepszą rekomendacją jest to, że nikt nie wyczuł fasoli- było to po prostu ciasto czekoladowe wilgotne i mocno kakaowe. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje wersjom bardziej kalorycznym, a na plus oczywiście wartości odżywcze. Serdecznie polecam, bo ciacho jest pyszne – warto wypróbować 🙂

Ciasto fasolowe:
forma podłużna – jak do keksa

– 400 g fasoli czerwonej z puszki
– 3 jajka
– 150 ml mleka ( u mnie sojowe waniliowe)
– 4 łyżki kakao
– 50 g mąki ( ryżowa i kukurydziana)
– 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1 łyżka miodu/syropu daktylowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
–  rodzynki- opcjonalnie

Fasolę zblendować z mlekiem.
2 jajka i żółtko zmiksować z syropem/miodem oraz ksylitolem.
Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do zblendowanej fasoli dodać masę jajeczną. Wsypać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać białko i delikatnie połączyć z masą.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
Czas pieczenia wynosi ok. 40 min. w 170 stopniach – metoda suchego patyczka sprawdzi się tutaj bardzo dobrze 🙂

Ciasto można na przykład udekorować polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady z odrobiną mleka. Według uznania 🙂

Gorąco polecam!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *