Najlepsze ciasto fasolowe!
W końcu udało mi się spisać wszystkie składniki oraz zrobić zdjęcia, bo nie ukrywam, że to ciasto robiłam raczej na oko 😉 Najlepszą rekomendacją jest to, że nikt nie wyczuł fasoli- było to po prostu ciasto czekoladowe wilgotne i mocno kakaowe. Moim zdaniem smakiem nie ustępuje wersjom bardziej kalorycznym, a na plus oczywiście wartości odżywcze. Serdecznie polecam, bo ciacho jest pyszne – warto wypróbować 🙂
Ciasto fasolowe:
forma podłużna – jak do keksa
– 400 g fasoli czerwonej z puszki
– 3 jajka
– 150 ml mleka ( u mnie sojowe waniliowe)
– 4 łyżki kakao
– 50 g mąki ( ryżowa i kukurydziana)
– 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1 łyżka miodu/syropu daktylowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– rodzynki- opcjonalnie
Fasolę zblendować z mlekiem.
2 jajka i żółtko zmiksować z syropem/miodem oraz ksylitolem.
Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz kakao.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do zblendowanej fasoli dodać masę jajeczną. Wsypać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać białko i delikatnie połączyć z masą.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
Czas pieczenia wynosi ok. 40 min. w 170 stopniach – metoda suchego patyczka sprawdzi się tutaj bardzo dobrze 🙂
Ciasto można na przykład udekorować polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady z odrobiną mleka. Według uznania 🙂
Gorąco polecam!
3 komentarze
DominikaD
Hej 🙂 Wygląda pysznie! Jakiej fasoli używasz – białej czy czerwonej? 🙂 Pozdrawiam!
just_megik
Dziękuję 🙂 tutaj użyłam fasoli czerwonej- dzięki za zwrócenie uwagi 🙂
Unknown
Przepyszne. Niky sie nie domyslil ze jest w nim 400g fasoli. Na pewno zrobie nie raz.