Ciastka, bu艂eczki, rogaliki,  Desery,  Inne ciasta,  Wega艅skie,  Wegetaria艅skie

Kryzysowe wega艅skie batony owsiane na bogato :)

Kt贸偶 z nas nie jad艂
baton贸w owsianych? Um贸wmy si臋 – ka偶dy jad艂 馃檪 O dodatkach mo偶na by dyskutowa膰
godzinami, bo to one decyduj膮 o ich charakterze. Kiedy my艣l臋 o ro艣linnej
kuchni, przypominam sobie o uroczej istocie – Magdalenie aka Kuna, kt贸ra
pewnego dnia skrad艂a moje podniebienie wega艅skimi batonami. Jad艂am ich ju偶
troch臋 w swoim 偶yciu, ale jej smakowa艂y, jak 偶adne inne, serio! Do tego
pomy艣lane tak, aby solidna porcja energii, kt贸r膮 gwarantuj膮 nam tego typu
s艂odko艣ci, sz艂a w parze z doskona艂ym smakiem, kt贸ry ewoluuje w ustach. I
wierzcie mi – tak si臋 w艂a艣nie dzieje. Ja jestem zakochana i wr贸偶臋 nam wsp贸ln膮
przysz艂o艣膰. 

Wtorek, 3-ego maja.
Porz膮dnie wym臋czona hasaniem po g贸rach, wracam do Wroc艂awia. Wzi臋艂o mnie na co艣
s艂odkiego. Robi臋 szybki przegl膮d szafek i 艣cieram si臋 z lod贸wk膮. Nie znajduj臋 w
niej nic sensownego. Gdybym mia艂a cukier i mas艂o (sporo mas艂a), z pewno艣ci膮
pad艂oby na jakie艣 ekspresowe kruche zwyklaski, kt贸re ub贸stwiam za ma艣lany smak.
Do tego budy艅, bo w takich chwilach naprawd臋 niewiele mi trzeba. Fantazjuj臋 o
daquasiku albo jakim艣 przek艂ada艅cu z kremem. Szybko jednak wracam na ziemi臋.
Zawsze mam w zapasie p艂atki owsiane, ziarna, bakalie. Jest kakao i mi贸d. I
piekarnik. Napr臋dce wyklei艂am co艣 na wz贸r wspomnianych wcze艣niej baton贸w,
przypominaj膮cych owsian膮 krajank臋 :).

Przepis: 
– 2 szklanki p艂atk贸w owsianych 
– 1/2 szklanki pestek dyni
– 1/2 szklanki s艂onecznika 
– 100 g. dowolnych orzech贸w (u mnie
w艂oskie, pekan i ziemne)
– 12 daktyli
-0,5 szklanki wody 
*Daktyle namoczy膰 w ciep艂ej,
przegotowanej wodzie przez 15 minut. Po tym czasie zblendowa膰 na pure. 
– 2 艂y偶ki miodu (opcjonalnie) 
– 1 艂y偶ka oleju kokosowego
– 3 艂y偶ki mleka ro艣linnego 
– 2 艂y偶ki kakao
– gar艣膰 偶urawiny, rodzynek,
suszonych fig, moreli, 艣liwek – nada si臋 wszystko czym dysponujecie i na co
aktualnie macie ochot臋.
– wi贸rki kokosowe
Sprawa jest
prosta. Suche sk艂adniki wymiesza膰 i po艂膮czy膰 z daktylowym pure i olejem
kokosowym rozpuszczonym w mleku. Porz膮dnie zagnie艣膰 i prze艂o偶y膰 do formy
wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Ubi膰 i wyr贸wna膰 powierzchni臋. Piec w 180
stopniach przez 25-30 min. Kroi膰 przestudzone i zajada膰 si臋 bez opami臋tania :).
Mo偶ecie 艣mia艂o posmarowa膰 je mas艂em orzechowym lub konfitur膮. Mo偶ecie doda膰 do 艣rodka banana. Ja swoje
potraktowa艂am domowymi powid艂ami 艣liwkowymi z gorzk膮 czekolad膮.
Jest
s艂odko. S膮 orzechy, kakao i suszone owoce. A przede wszystkim pe艂na
swoboda w doborze dodatk贸w i 艣wiadomo艣膰, 偶e pakujemy w siebie co艣 naprawd臋
warto艣ciowego. Jak niewiele trzeba, 偶eby by艂o wszystko, prawda? 馃檪
A jakie s膮
Wasze sprawdzone sposoby na kryzysowe s艂odko艣ci ? 
Czego nigdy
nie brakuje w Waszych lod贸wkach, szafkach, szufladach, spi偶arkach i pod
poduchami ? 馃檪 

One Comment

Leave a Reply

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *