
Ciastka z czekoladą, czyli chocolate chip cookies!
Ameryka potrafi robić słodycze – w sklepach aż ugina się od wszelkiego rodzaju łakoci. Może i są to propozycje niezdrowe, ale smakowo są naprawdę bardzo dobre, a ciastka z czekoladą w stylu amerykańskim to jeden z tych hitów, który podbija świat! Ciasteczka te znane są pod nazwą “Chocolate chip cookies” i mają wiele wersji! I to jest w nich najwspanialsze- jedna baza, która za każdym może smakować inaczej… wszystko zależy od tego, co do nich dodasz 🙂
Przejrzałam bardzo wiele przepisów na “chocolate chip cookies” – szukałam wersji chrupiącej z wierzchu, lekko ciągnącej się przy łamaniu, no i wilgotnej w środku. Robiłam kilka podejść, aż w końcu doszłam do swojej upragnionej wersji. Te ciastka z czekoladą to kwintesencja słodkiego “comfort food”! Gwarantuję, że te ciasteczka skradną Wasze serca, a ze stołu znikną jeszcze ciepłe!
Ciastka z czekoladą w stylu amerykańskim (chocolate chip cookies)
korzystałam z kilku receptur: Bakery Style , Shugary , Wicked Good , Averie
– 2 szklanki mąki pszennej albo orkiszowej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 130 g masła
– 2 łyżki oleju
– 2/3 szklanki cukru trzcinowego (cukier trzcinowy wzbogaca smak, więc nie pomijaj go)
– 1/2 szklanki cukru białego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 100 g czekolady pokrojonej na kawałki
– inne dodatki- świetnie sprawdzi się garść orzechów albo wiórków kokosowych
– 1/4 łyżeczki soli
Uwagi!
W tych ciastkach nie można pominąć ani cukru ani tłuszczu! Jeśli szukasz dietetycznych ciasteczek, to nie jest ten przepis. Uwierzcie mi, że od czasu do czasu warto sięgnąć po tradycyjne składniki i cieszyć się z pieczenia tych ciasteczek 🙂 W diecie chodzi o równowagę, a nie “odtłuszczanie” czy “odcukrzanie” wszystkiego 😉
Masło rozpuścić i lekko zrumienić. Do letniego masła wlać olej i wsypać oba rodzaje cukru – zmiksować przez kilka minut. Wbić jajko oraz żółtko, dodać ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Wsypać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać za pomocą łopatki. Dodać ulubione dodatki. Masę na ciastka wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto możesz zrobić też wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce- ciastka wyjdą jeszcze lepsze o ile to możliwe 😀
Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego- delikatnie spłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka z czekoladą piec w 180 stopniach przez 12-15 minut- w zależności od wielkości ciastek. Ważne, żeby ciastka nie piekły się zbyt długo – po dotknięciu placem powinny być na środku delikatnie miękkie. Ciasteczka dojdą po wyciągnięciu z piekarnika. Należy je zostawić na 10 minut na blasze – o ile Wam się uda, bo kuszą od razu 😉
Gotowe!
Polecam, polecam, polecam 😀 To naprawdę wyjątkowe ciastka z czekoladą. Oczywiście mogą to też być ciastka z orzechami, ciastka z suszonymi owocami czy jeszcze inne nazewnictwo! Ale w oryginale to są po prostu albo i aż “ciastka z czekoladą” 😀


5 komentarzy
gin
Oj tak… U nas też takie mają niesamowite wzięcie 🙂
Ale Zakwas
Dla mnie super. W sumie mąkę zwykłą można zastąpić ciemną i też powinno wyjść fajnie. Myślę, że są przepyszne!
just_megik
Jak najbardziej – mąka pełnoziarnista doda ciekawego smaku 🙂 Można także dosypać mąkę owsianę, a nawet ryżową czy trochę budyniu w proszku o smaku waniliowym albo śmietankowym 🙂
Aga
Czy mozna zastapic cukier innym slodziwem ?
just_megik
Cześć Aga 🙂 No właśnie w tym przepisie cukier odkrywa też “chemiczną” rolę… odpowiada on za lekko ciągnącą strukturę ciastek i nie ukrywam, że jest to efekt pożądany 😀 Zalecam użycie cukru trzcinowego- dodaje karmelową nutę, a 1/2 szkl. zwykłego zastąpić na przykład erytrolem albo ksylitolem- ciastka mogą być mniej “chewy”, ale na pewno nadal będą pycha!