Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie

Kruche babeczki jabłkowe bez cukru

W gronie tradycjonalistów kulinarne eksperymenty nie zawsze spotykają się z uznaniem,tym bardziej jeśli dotyczy to dietetycznych wypieków. Są trochę inne w smaku, ale często ta różnica jest widoczna przez naszą podświadomość.

Dlatego, gdy zabieram się za formy bardziej dietetyczne, nie mówię o tym 😀 Efekt? Wśród wypieków, które były na stole, mojemu bratu najbardziej zasmakowały te babeczki.

Pomimo zmniejszonej ilości masła są chrupiące. Zamiast cukru miód i trochę stewii. Jabłka zawsze są cudowne, więc pyszna przekąska gotowa. Zachęcam do zrobienia!

Ciasto:
10-12 sztuk

– 300 g mąki*
– 60 g masła klarowanego
– 2 żółtka
– 1 łyżka miodu
– 50 g banana ( miękkiego
– 50 g jogurtu naturalnego
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– stewia do smaku
– szczypta soli

+ 1 łyżka cukru kokosowego/ksylitol/erytrol

Banana rozgnieść z jogurtem i miodem. Do mąki dodać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w stosunku 1/3 i 2/3. Większą część schłodzić w lodówce. Do mniejszej dodać cukier kokosowy albo inny dietetyczny “cukier”. Tę część ciasta pokruszyć na wzór kruszonki.

* użyłam mieszanki mąki gryczanej białej, owsianej, kukurydzianej, ziemniaczanej i orkiszowej pełnoziarnistej. Można oczywiście użyć pszennej.

Nadzienie:

-5-6 jabłek – w zależności od wielkości
– 2 łyżki miodu
– 50 ml mleka

Na patelnię wlać mleko i dodać miód. Rozpuścić. Dodać wydrążone i pokrojone w kostkę jabłka- ja nie obierałam. Podprażyć na duzym ogniu.

Pieczenie:

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami albo papierem do pieczenia.
Spód i boki wyłożyć ciastem. Nałożyć farsz i na wierzch pokruszyć zostawione ciasto.
Należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut- do złotego koloru.

Gotowe!
Serdecznie polecam 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *