fbpx
Czekolada,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Recenzje,  Zdrowie

Terravita 70% – moja opinia

Hej, hej! 馃檪

Dzisiejszy wpis nie dotyczy przepisu, ale jest moj膮 ma艂膮 subiektywn膮 opini膮 o czekoladach Terravita. Firma wypu艣ci艂a now膮 edycj臋 czekolad gorzkich 70% kakao o r贸偶nych smakach. W sumie jest 6 bardzo ciekawych wersji. Do tej pory uda艂o mi si臋 z pomoc膮 domownik贸w przetestowa膰 ju偶 kilka smak贸w. Oto nasze opinie:

1) Czekolada gorzka cytrynowa: jest bardzo smaczna. Czekolada jest do艣膰 intensywna, ale krem idealnie si臋 komponuje,bo delikatnie orze藕wia, czu膰 fajny aromat cytryny.

2) Czekolada ze sk贸rk膮 pomara艅czow膮: no c贸偶, po艂膮czenie gorzkiej czekolady z pomara艅cz膮 jest generalnie jednym z lepszych i najbardziej sprawdzonych. Terravita da艂a rad臋 pod wzgl臋dem smakowym 馃檪 Szkoda tylko, 偶e w sk贸rce jest syrop glukozowy. Z drugiej strony w sklepie nie znalaz艂am jeszcze kandyzowanej sk贸rki pomara艅czowej, kt贸ra tego syropu nie ma.Dlaczego?

3) Czekolada mi臋towa: hm… tutaj ci臋偶ko jest mi si臋 wypowiedzie膰, poniewa偶 osobi艣cie nie przepadam za po艂膮czeniem s艂odkiego z mi臋t膮: pr贸bowa艂am kiedy艣 sernika mi臋towego i to nie dla mnie. Czekolada w tej wersji te偶 do mnie nie przem贸wi艂a.

4) Czekolada z crunchy i owocami: najlepsza! Bardzo dobra kompozycja. Strukturowo super, poniewa偶 mamy element chrupi膮cy, do tego owoce dodaj膮ce nowego smaku, no i sama czekolada, kt贸ra jest tak jak w poprzednich wersjach jest bardzo smaczna 馃檪

5) Czekolada gorzka zwyk艂a: nie pr贸bowa艂am jeszcze, ale mog臋 przyzna膰, 偶e sk艂ad ma naprawd臋 okej. Miazga kakaowa znajduje si臋 na pierwszym miejscu, wi臋c jest to dobry znak. Co prawda zosta艂 dodany emulgator w postaci lecytyny sojowej, ale w wi臋kszo艣ci czekolad on si臋 znajduje, nawet w tych dro偶szych, wi臋c tutaj Terravicie nie mo偶na nic zarzuci膰 馃檪

6) Czekolada gorzka wi艣niowa: 聽ten punkt do zaktualizowania, poniewa偶 czekolada czeka jeszcze na wypr贸bowanie 馃槈


Podsumowanie: jeste艣my mi艂o zaskoczone t膮 edycj膮 czekolad Terravita. Przyznamy, 偶e wcze艣niej nie si臋ga艂y艣my za bardzo po t臋 mark臋. Za to w wersji „70% kakao” firma poradzi艂a sobie pod wzgl臋dem smakowym bardzo dobrze. Sk艂ad czekolad r贸偶ni艂 si臋 troch臋 w zale偶no艣ci od dodatk贸w, ale pomijaj膮c syrop glukozowy- kt贸ry stosowany jest ju偶 chyba przez wszystkie marki- jest naprawd臋 okej 馃檪

Czekolady te s膮 艣wietn膮 opcj膮 do wykorzystania w przepisach. Po pierwsze: czekolada gorzka jest zdrowsza od mlecznej i cz臋艣ciej u偶ywana do wypiek贸w. Po drugie, smaki danej czekolady mog膮 nada膰 ciastu charakteru, jak. np wrzucenie do ciasta cytrynowego kawa艂k贸w czekolady o smaku cytrynowym, do brownie czekolady crunchy, a do tortu czekoladowego wersji wi艣niowej :):)


Mo偶na by膰 tw贸rczym!
Udanego wieczoru 馃檪
Katie i Megi! 馃榾





2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *