Terravita 70% – moja opinia
Hej, hej! 🙂
Dzisiejszy wpis nie dotyczy przepisu, ale jest moją małą subiektywną opinią o czekoladach Terravita. Firma wypuściła nową edycję czekolad gorzkich 70% kakao o różnych smakach. W sumie jest 6 bardzo ciekawych wersji. Do tej pory udało mi się z pomocą domowników przetestować już kilka smaków. Oto nasze opinie:
1) Czekolada gorzka cytrynowa: jest bardzo smaczna. Czekolada jest dość intensywna, ale krem idealnie się komponuje,bo delikatnie orzeźwia, czuć fajny aromat cytryny.
2) Czekolada ze skórką pomarańczową: no cóż, połączenie gorzkiej czekolady z pomarańczą jest generalnie jednym z lepszych i najbardziej sprawdzonych. Terravita dała radę pod względem smakowym 🙂 Szkoda tylko, że w skórce jest syrop glukozowy. Z drugiej strony w sklepie nie znalazłam jeszcze kandyzowanej skórki pomarańczowej, która tego syropu nie ma.Dlaczego?
3) Czekolada miętowa: hm… tutaj ciężko jest mi się wypowiedzieć, ponieważ osobiście nie przepadam za połączeniem słodkiego z miętą: próbowałam kiedyś sernika miętowego i to nie dla mnie. Czekolada w tej wersji też do mnie nie przemówiła.
4) Czekolada z crunchy i owocami: najlepsza! Bardzo dobra kompozycja. Strukturowo super, ponieważ mamy element chrupiący, do tego owoce dodające nowego smaku, no i sama czekolada, która jest tak jak w poprzednich wersjach jest bardzo smaczna 🙂
5) Czekolada gorzka zwykła: nie próbowałam jeszcze, ale mogę przyznać, że skład ma naprawdę okej. Miazga kakaowa znajduje się na pierwszym miejscu, więc jest to dobry znak. Co prawda został dodany emulgator w postaci lecytyny sojowej, ale w większości czekolad on się znajduje, nawet w tych droższych, więc tutaj Terravicie nie można nic zarzucić 🙂
6) Czekolada gorzka wiśniowa: ten punkt do zaktualizowania, ponieważ czekolada czeka jeszcze na wypróbowanie 😉
Podsumowanie: jesteśmy miło zaskoczone tą edycją czekolad Terravita. Przyznamy, że wcześniej nie sięgałyśmy za bardzo po tę markę. Za to w wersji “70% kakao” firma poradziła sobie pod względem smakowym bardzo dobrze. Skład czekolad różnił się trochę w zależności od dodatków, ale pomijając syrop glukozowy- który stosowany jest już chyba przez wszystkie marki- jest naprawdę okej 🙂
Czekolady te są świetną opcją do wykorzystania w przepisach. Po pierwsze: czekolada gorzka jest zdrowsza od mlecznej i częściej używana do wypieków. Po drugie, smaki danej czekolady mogą nadać ciastu charakteru, jak. np wrzucenie do ciasta cytrynowego kawałków czekolady o smaku cytrynowym, do brownie czekolady crunchy, a do tortu czekoladowego wersji wiśniowej :):)
Można być twórczym!
Udanego wieczoru 🙂
Katie i Megi! 😀
2 komentarze
Ale Zakwas
Kompletnie nie jestem na czasie, więc zawsze wszelkie wskazówki o nowościach w świecie słodyczy są przeze mnie mile widziane 🙂
Em
Cytrynowa rządzi!