Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche

Tarta z owocami, bezą i budyniem

Smak lata- naprawdę. Bardzo zasmakowało mi to połączenie. Do tego tarta jest ciastem, które pięknie się prezentuje.

W tym wydaniu mamy kruche ciasto z podprażonymi brzoskwiniami i nektarynkami, kremem budyniowym oraz chrupiącą i słodką bezą.

Do upieczenia koniecznie, póki królują świeże owoce 🙂

Kruche ciasto:
– 250 g mąki orkiszowej
– 120 g masła
– 1 jajko
– szczypta soli
– 2 łyżki erytrolu/ksylitolu
Masło powinno być zimne. Pokroić. Dosypać mąkę, sól, cukier puder i wbić jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię/worek i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Rozwałkować. Wypełnić formę. Schłodzić wyłożone ciasto przez 15 minut.
Podpiec przez 10 minut w 190 stopniach wypełnione obciążnikami. Następnie podpiec przez 5 minut.
Odstawić.
Owoce:
– 1200 g brzoskwiń i nektarynek- całych , przed obraniem
– 20 g masła
– 2 łyżki miodu
Miód rozpuścić z masłem. Wrzucić wydrążone i pokrojone w kostkę owoce. Podprażyć na dużym ogniu. Ostudzić.
Krem budyniowy:
– 500 ml mleka
– 1 budyń
– 3 żółtka
– 70 g erytrolu
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 ml zagotować z cukrem i ekstraktem. Budyń rozpuścić w pozostałym mleku i dodać żółtka- roztrzepać całość. Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu stale mieszając.
Beza:
– 3 białka
– szczypta soli
– 130 g cukru drobnego
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dosypywać stopniowo cukier i cały czas miksować. Gotowa beza powinna być lśniąca i błyszcząca bez wyczuwalnych drobin cukru.
Pieczenie:
Na wystudzony spód wyłożyć owoce i zalać ciepłym budyniem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Schłodzić delikatnie- przez 5 minut. Wyłożyć na wierzch bezę. Piec w 160 stopniach przez ok. 25 minut, aż beza będzie z wierzchu sucha i chrupiąca.
Odstawić do wystudzenia.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *