Tort Oreo
W okresie letnim skupiam się przede wszystkim na wypiekach z owocami – drożdżowe mogę jeść co weekend, biszkopt, kruche ciasto z owocami z kremem też są wyśmienite, ale tym razem zapragnęłam czegoś czekoladowego.
Nie jestem jednak fanką smaku czekoladowo-czekoladowego, potrzebuję tej nuty przełamania, stąd przepyszny mleczny krem- jeden z lepszych, jakie jadłam! Ciasto czekoladowe jest wilgotne, ale nie tak ciężkie jak brownie- ma bardziej klejącą strukturę, a środek ciasta jest bardziej wilgotny od boków – dodaje to różnorodności w strukturze! Użyłam do tego ciastek Oreo, które nadały chrupkości… polecam 🙂
Ciasto:
tortownica o śr. 25 cm
– 250 g mąki pszennej*
– 3 łyżki kakao
– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g czekolady mlecznej
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżki miodu
– 170 g masła
– 4 jajka
– 100 g ciastek Oreo – bez nadzienia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 1/4 łyżeczki soli
+ mleko do nasączenia.
* można użyć również mieszanki mąk: u mnie była to orkiszowa jasna i trochę ciemnej, jaglana, skrobia kukurydziana, zmielone siemię lniane)
Masło , czekoladę i kakao rozpuścić.
Mąkę przesiać – dosypać sól i sodę oczyszczoną.
Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać ostudzone masło z czekoladą i kakao. Następnie dolać jogurt i dosypać mąkę. Całość wymieszać. Wsypać ciastka i połączyć całe składniki.
Ciasto podzielić na 2 formy. Piec w 170 stopniach przez 20-25 minut – w środku ciasto powinno zostać delikatnie wilgotne, ale wierzch musi być dopieczony.
Można piec 2 blaty jednocześnie, ale równie dobrze można pojedynczo.
Letnie ciasto nasączyć mlekiem – delikatnie za pomocą pędzelka, kilka łyżek.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem mleczny:
– krem z ciastek użytych do ciasta
– 300 g sera kremowego – może być mascarpone, ale kremowy naturalny też się sprawdzi
– 150 g mleka słodzonego zagęszczonego – u mnie w tubce z Gostynia – takie
– 2/3 szklanki mleka w proszku
– 200 ml kremówki
Mleko w proszku, ser i mleko słodzone dobrze ze sobą wymieszać- zmiksować, masa powinno również delikatnie się ubić.
Śmietanę ubić na sztywno- można dodać usztywniacz do śmietany.
Delikatnie dokładać śmietanę do masy i mieszać – najlepiej trzepaczką, żeby masa nie była za bardzo zbita.
Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Na ciasto nałożyć krem, na to drugi blat i na wierzch znowu krem. Na wierzch pokruszone ciastka Oreo – całe z kremem. Odstawić do schłodzenia na 2-3 godziny.
Smacznego!
Polecam to ciacho.
Krem jest bardzo delikatny i mleczny, do tego czekoladowe ciasto, chrupiące ciastka. Całość pyszna i wcale nie za słodka!
One Comment
gin
Pięknie to ciacho wygląda 🙂