Tort “Okruch” – letnia rozkosz
Biszkopt:
– 3 jajka
– 100 g cukru
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- najlepiej tortowa
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Białka ubijać na sztywno z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca wbić pojedynczo żółtka. Miksować teraz na niskich obrotach. Na koniec przesiewać bezpośrednio do ciasta mąkę – delikatnie mieszać za pomocą trzepaczki/ łopatki.
Spód tortownicy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia – bez tłuszczu. Boki również zostawić czyste. Wylać ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopniach przez ok.25 minut – aż biszkopt będzie wyrośnięty i złocisty.
Wyciągnąć od razu i zrzucić na podłogę, podnieść i odłożyć do ostygnięcia.
Z formy wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.
Odciąć delikatnie wierzch biszkopta. Pokruszyć odciętą część i podprażyć na patelni albo w piekarniku.
Kruche ciasto:
– 300 g mąki ( użyłam orkiszowej, trochę skrobi kukurydzianej i mąki owsianej)
– 70 g erytrolu
– 2 żółtka
– 150 g masła
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać. Wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Zmiksować, aż powstaną okruchy. Wbić żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, należy dodać odrobinę śmietany kwaśnej albo zimnego mleka.
Podzielić na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Większy blat rozwałkować na kształt koła o śr. 26 cm – podczas pieczenia lekko się skurczy. P
Ciasto piec w 190 stopniach przez 15-20 minut.
Drugi blat również upiec- kształt nieistotny, ponieważ i tak będziemy go kruszyć.
Krem mleczny:
– 250 g sera kremowego naturalnego
– 250 g mascarpone
– 300 g śmietany 30%
– 2/3 szklanki mleka w proszku
– 100 g mleka zagęszczonego niesłodzonego – takie 8%
– 100 g czekolady białej
– 1/2 szkl. erytrolu
– 1 opakowanie usztywniacza do śmietany- opcjonalnie
Czekoladę dodać do śmietanki. Podgrzać, mieszać,aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na całą noc.
Do mascarpone i sera kanapkowego dodać mleko skondensowane, erytrol i mleko w proszku. Wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać usztywniacz. Dodać w dwóch partiach do kremu mlecznego i zmiksować.
Składanie:
– kruchy blat
– kawałki banana skropione sokiem z cytryny
– krem
– biszkopt
– krem
– owoce: u mnie nektarynki i truskawki
– pokruszony kruchy blat i podprażony biszkopt: okruchy ciasta dałam też na boki przyklejając delikatnie do kremu.
Odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Torcik jest przepyszny 🙂
Zachęcam do upieczenia!
2 komentarze
Izaa
pysznie wygląda
Madlene P
Fantastyczny torcik 🙂