Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Torty

Tort “Okruch” – letnia rozkosz

Tort jest moją małą wariacją. Nazwa ze względu na pokruszony kruchy blat. Smak jest delikatny, mleczny i maślany.
Orzeźwiające owoce i chrupkość ciasta kruchego połączona z lekkością biszkopta. Torcik idealny na lato. Najlepiej podawać delikatnie schłodzony.
Rozpływa się w ustach. Można by jeść i jeść – polecam 🙂

Biszkopt:

– 3 jajka
– 100 g cukru
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- najlepiej tortowa
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– szczypta soli

Białka ubijać na sztywno z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca wbić pojedynczo żółtka. Miksować teraz na niskich obrotach. Na koniec przesiewać bezpośrednio do ciasta mąkę – delikatnie mieszać za pomocą trzepaczki/ łopatki.

Spód tortownicy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia – bez tłuszczu. Boki również zostawić czyste. Wylać ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopniach przez ok.25 minut – aż biszkopt będzie wyrośnięty i złocisty.

Wyciągnąć od razu i zrzucić na podłogę, podnieść i odłożyć do ostygnięcia.
Z formy wyciągnąć po całkowitym wystudzeniu.

Odciąć delikatnie wierzch biszkopta. Pokruszyć odciętą część i podprażyć na patelni albo w piekarniku.

Kruche ciasto:

– 300 g mąki ( użyłam orkiszowej, trochę skrobi kukurydzianej i mąki owsianej)
– 70 g erytrolu
– 2 żółtka
– 150 g masła
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli

Mąkę przesiać. Wsypać sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Zmiksować, aż powstaną okruchy. Wbić żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, należy dodać odrobinę śmietany kwaśnej albo zimnego mleka.
Podzielić na 2 części w stosunku 2/3 i 1/3. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Większy blat rozwałkować na kształt koła o śr. 26 cm – podczas pieczenia lekko się skurczy. P
Ciasto piec w 190 stopniach przez 15-20 minut.

Drugi blat również upiec- kształt nieistotny, ponieważ i tak będziemy go kruszyć.



Krem mleczny:

– 250 g sera kremowego naturalnego
– 250 g mascarpone
– 300 g śmietany 30%
– 2/3 szklanki mleka w proszku
– 100 g mleka  zagęszczonego niesłodzonego – takie 8%
– 100 g czekolady białej
– 1/2 szkl. erytrolu
– 1 opakowanie usztywniacza do śmietany- opcjonalnie

Czekoladę dodać do śmietanki. Podgrzać, mieszać,aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lodówki na całą noc.
Do mascarpone i sera kanapkowego dodać mleko skondensowane, erytrol i mleko w proszku. Wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać usztywniacz. Dodać w dwóch partiach do kremu mlecznego i zmiksować.

Składanie:

– kruchy blat
– kawałki banana skropione sokiem z cytryny
– krem
– biszkopt
– krem
– owoce: u mnie nektarynki i truskawki
– pokruszony kruchy blat i podprażony biszkopt: okruchy ciasta dałam też na boki przyklejając delikatnie do kremu.

Odstawić do lodówki na około 3 godziny.



Torcik jest przepyszny 🙂
Zachęcam do upieczenia!







2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *