Tarta z brzoskwiniami w karmelu i grubą kokosową kruszonką
Tarta z brzoskwiniami, do tego karmelizowanymi i cudowną kruszonką. Posypka jest cudowna, gruba, maślana i lekko kokosowa 🙂
Do kulinarnego szczęścia nie potrzeba mi wiele- dobre składniki, trochę chęci i danie gotowe… Chociaż w kwestii słodyczy zazwyczaj ciężko jest mi się zdecydować na jeden wypiek, dlatego robię dwa, a nawet trzy w mniejszych formach,zamiast jednego w dużej…. wtedy to jest dopiero uczta smaków 😀
Gdy biorę się za pieczenie, wiem że musi pojawić się kruszonka albo kruche ciasto…coś maślanego, ale przy tym rozpływającego się w ustach! Tart z owocami to proste i niezwykle smaczne ciacho 🙂
Jest sezon owocowy, drożdżowe już było, ucierane też, teraz czas na maślany, marzycielski i kokosowy smak 😀
Dziś prezentuję: Tartę z karmelizowanymi brzoskwiniami – świeżymi- i grubą kruszonką z dodatkiem prażonych wiórków kokosowych. Całość polana delikatnym sosem karmelowym – cudowności.
Tarta z karmelizowanymi brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Kruchy spód:
- 180 g mąki – u mnie orkiszowa i ryżowa pół na pół
- 70 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- zimna woda- jeśli ciasto jest zbyt sypkie
Mąkę przesiać. Dodać zimne, pokrojone na kawałki masło, erytrytoli sól. Całość zmiksować albo posiekać nożem. Wbić żółtka i dodać miód. Zagnieść ciasto. Jeśli jest mało zwarte, należy dolać odrobinę zimnej/lodowatej wody. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto wyłożyć do formy na tartę. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Wypełnić papierem do pieczenia i wysypać groszkami do pieczenia albo zwykłą fasolą, ryżem, kaszą. Celem jest obciążenie ciasta i zapobieganie wybrzuszeniu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec spód obciążony przez 10 minut. Wyciągnąć obciążenie. Podpiec przez 15 minut. Wyciągnąć.
Karmelizowane brzoskwinie (farsz tarty)
- 800 brzoskwini (z puszki albo świeżych już bez pestek)
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego (opcjonalnie dla wzbogacenia smaku)
Masło, cukier i miód rozpuścić na patelni.
Brzoskwinie pokroić w półksiężyce. Połowę dodać na patelnię i podsmażyć na dużym ogniu. Wrzucić drugą partię i dalej podsmażać. Odstawić do ostudzenia.
Karmelizacja w miodzie jest wujątkowo smaczna, uwielbiam tę nutę. Przywodzi to na myśl rustykalne wypieki Wszystko w moim slow stylu. racamy myślami do dzieciństwa, gdzie miód zawsze stał na szafce w kuchni, a chleb miał wyjątkowy smak.
Kokosowa, maślana kruszonka. Tarta z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Tarta z brzoskwiniami i kruszonką jest wyjątkowa dzięki kilku zabiegom. Użyciu miodu do karmelizacji oraz cukru trzcinowego do kruszonki.Nie użyłam go dużo, ale uwierzcie mi, że cukier to nie tylko smak,ale też funkcja w cieście. Dzięki niemu kruszonka jest wyjątkowa, lekko karmelowa i idealnie komponuje się z kokosowym smakiem.
- 200 g mąki- u mnie 80 g orkiszowej, 70 g ryżowej, 50 owsianej
- 70 g erytrolu
- 30 g cukru trzcinowego albo kokosowego
- 80 g masła
- 20 g jogurtu greckiego albo roślinnego
- 50 g wiórków kokosowych
- aromat waniliowy
Wykonanie kruszonki do tarty z brzoskwiniami jest bardzo proste.
Masło musi być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść. Niezbyt długo, tylko do połączenia składników.
Pieczenie z nadzieniem i kruszonką
Podpieczony spód posypać kaszą manną. Wyłożyć farsz i przykryć całość kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut – kruszonka musi się zrumienić.
Jeśli szukasz inych pyszych kruchych ciast z owocami, to polecm gorąco rozpływające się w ustach ciasto z brzoskwiniami w stylu gateau breton:
Maślane ciasto z brzoskwiniami i polewą
Inspiracją do tego drugiego wypieku był regionalny wypiek z Bretanii we Francji. Większość jest z dżemem z wiśni lub śliwek, ale u mnie powstała owocowa wersja bazująca na tym pysznym i maślanym cieście—> oto moja inspiracja
Tarta z brzoskwiniami na miodzie i kokosową kruszonką jest gotowa. Można ją podawać z sosem karmelowym, lukrem , cukrem pudrem, z lodami albo po prostu samą… i tak tarta będzie pyszna! To idealne ciasto dla miłośników maślanego, kruchego ciasta. Ponadto, ja sama uwielbiam pieczone owoce, więc każde ciasto z nimi idealnie pasuje do moich preferencji smakowych 😉 Kocham brzoskwinie pod każdą postacią, dlatego ta tarta z brzokwiniami podprażonymi na maśle i miodzie, czyli mojej wersji karmelu jest moją małą rozpustą 😀
Tarta z brzoskwiniami w miodzie to jedno z moich ulubionych ciast
5 komentarzy
Ola
Bardzo dobre:)
Ewa
Czy można użyć brzoskwiń z puszki?
just_megik
Jak najbardziej! 🙂
Laura
Czym zastapic kasze manne
just_megik
Wystarczy podsypać odrobiną mąki ziemniaczanej, można też użyć proszku budyniowego 🙂