Sernik

Sernik z czekoladowo – truskawkową warstwą :)

Nadrabiam truskawkowe zaległości….

W dzisiejszym przepisowym menu serwuję rewelacyjne ciasto.

Sernik waniliowy- bardzo kremowy z dżemem truskawkowym i warstwą ciasta czekoladowego – mokrego i lekko ciągnącego, coś typu lava cake. Całość na kruchym spodzie, dzięki czemu oprócz różnorodnych smaków mamy do czynienia z kruchą i maślaną warstwą spodu, kremową masą serową i wilgotną częścią czekoladowo-truskawkową.

Gorąco zachęcam! Gwarantuję, że sernik zniknie w bardzo szybkim tempie! 😉

Spód:

– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 2 łyżki cukru pudru
– 100 g masła – zimnego
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1-2 łyżki lodowatej wody
– szczypta soli

Masło pokroić w kostkę.
Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier puder i proszek do pieczenia.
Wrzucić masło i zagniatać, aż powstaną okruchy. Wbić żółtko i dolać 1 łyżkę wody. Jeśli ciasto jest za suche dolać trochę więcej wody. Zagnieść w kulkę. Zawinąć i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w 180 stopniach przez 12-15 minut.
Odstawić.

Masa serowa:

– 650 g sera naturalnego kremowego typu philadephia
– 350 g twarogu tłustego
– 200 g śmietany 30%
– 5 jajek
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 80 g roztopionego masła
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser, masło, budyń i ekstrakt. Całość zmiksować.
Śmietanę ubić na prawie sztywną pianę. Dodać do masy serowej i połączyć.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach przez 45 minut – w kąpieli wodnej.
Wyciągnąć i ostudzić przez 15 minut.

Ciasto czekoladowe

– 100 g czekolady mlecznej
– 2 łyżki kakao
– 150 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 120 g cukru pudru
– 70 g masła

+ dżem truskawkowy

Masło roztopić z czekoladą i kakao.
Jajka ubić z cukrem. Wlać ostudzoną masę maślano-czekoladową. Na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.

Na lekko ostudzony sernik ( po 15 minutach od wyciągnięcia) wyłożyć kilka łyżek dżemu truskawkowego i go rozprowadzić. Na to ciasto czekoladowe.

Całość piec w 170 stopniach przez 20-30 minut- bez kąpieli wodnej.
Ciasto czekoladowe powinno być sprężyste, a patyczek po włożeniu powinien być delikatnie ubrudzony.

Odstawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂







One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *