Sernik

Sernik z czekoladowo – truskawkow膮 warstw膮 :)

Nadrabiam truskawkowe zaleg艂o艣ci….

W dzisiejszym przepisowym menu serwuj臋 rewelacyjne ciasto.

Sernik waniliowy- bardzo kremowy z d偶emem truskawkowym i warstw膮 ciasta czekoladowego – mokrego i lekko ci膮gn膮cego, co艣 typu lava cake. Ca艂o艣膰 na kruchym spodzie, dzi臋ki czemu opr贸cz r贸偶norodnych smak贸w mamy do czynienia z kruch膮 i ma艣lan膮 warstw膮 spodu, kremow膮 mas膮 serow膮 i wilgotn膮 cz臋艣ci膮 czekoladowo-truskawkow膮.

Gor膮co zach臋cam! Gwarantuj臋, 偶e sernik zniknie w bardzo szybkim tempie! 馃槈

Sp贸d:

– 1 i 1/2 szklanki m膮ki
– 2 艂y偶ki cukru pudru
– 100 g mas艂a – zimnego
– 1 偶贸艂tko
– 1/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 1-2 艂y偶ki lodowatej wody
– szczypta soli

Mas艂o pokroi膰 w kostk臋.
M膮k臋 przesia膰, dosypa膰 s贸l, cukier puder i proszek do pieczenia.
Wrzuci膰 mas艂o i zagniata膰, a偶 powstan膮 okruchy. Wbi膰 偶贸艂tko i dola膰 1 艂y偶k臋 wody. Je艣li ciasto jest za suche dola膰 troch臋 wi臋cej wody. Zagnie艣膰 w kulk臋. Zawin膮膰 i sch艂odzi膰 w lod贸wce przez 1 godzin臋.

Tortownic臋 o 艣rednicy 25 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Sch艂odzone ciasto rozwa艂kowa膰 i umie艣ci膰 w tortownicy. Ponak艂uwa膰 widelcem. Podpiec w 180 stopniach przez 12-15 minut.
Odstawi膰.

Masa serowa:

– 650 g sera naturalnego kremowego typu philadephia
– 350 g twarogu t艂ustego
– 200 g 艣mietany 30%
– 5 jajek
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 80 g roztopionego mas艂a
– 1 szklanka cukru
– 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego

Jajka ubi膰 z cukrem. Doda膰 ser, mas艂o, budy艅 i ekstrakt. Ca艂o艣膰 zmiksowa膰.
艢mietan臋 ubi膰 na prawie sztywn膮 pian臋. Doda膰 do masy serowej i po艂膮czy膰.

Mas臋 serow膮 wyla膰 na podpieczony sp贸d. Piec w 170 stopniach przez 45 minut – w k膮pieli wodnej.
Wyci膮gn膮膰 i ostudzi膰 przez 15 minut.

Ciasto czekoladowe

– 100 g czekolady mlecznej
– 2 艂y偶ki kakao
– 150 g m膮ki pszennej
– 2 jajka
– 120 g cukru pudru
– 70 g mas艂a

+ d偶em truskawkowy

Mas艂o roztopi膰 z czekolad膮 i kakao.
Jajka ubi膰 z cukrem. Wla膰 ostudzon膮 mas臋 ma艣lano-czekoladow膮. Na koniec wsypa膰 m膮k臋 i wymiesza膰. Ciasto powinno by膰 do艣膰 g臋ste.

Na lekko ostudzony sernik ( po 15 minutach od wyci膮gni臋cia) wy艂o偶y膰 kilka 艂y偶ek d偶emu truskawkowego i go rozprowadzi膰. Na to ciasto czekoladowe.

Ca艂o艣膰 piec w 170 stopniach przez 20-30 minut- bez k膮pieli wodnej.
Ciasto czekoladowe powinno by膰 spr臋偶yste, a patyczek po w艂o偶eniu powinien by膰 delikatnie ubrudzony.

Odstawi膰 sernik do ca艂kowitego wystudzenia.

Smacznego 馃檪







One Comment

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *